baza wymiarowa
-
Autor tematu - Posty w temacie: 4
baza wymiarowa
Wykonuję rysunek 2D rama przód i tył.
Rama przód jest wym. od bazy jak na rysunku.
Rama tył ma otwory z tyłu, niewidoczne na tym rysunku, jako rzut główny wykonując 2D oczywiście ustawię tak aby otwory były z przodu, widoczne. Z której strony przyjąć bazę? z tej samej co przód? w wypadku tyłu będzie to prawa strona
Wypadałoby chyba aby rama przód i rama tył były wymiarowane /wiercone otwory/ od taj samej strony
Rama przód jest wym. od bazy jak na rysunku.
Rama tył ma otwory z tyłu, niewidoczne na tym rysunku, jako rzut główny wykonując 2D oczywiście ustawię tak aby otwory były z przodu, widoczne. Z której strony przyjąć bazę? z tej samej co przód? w wypadku tyłu będzie to prawa strona
Wypadałoby chyba aby rama przód i rama tył były wymiarowane /wiercone otwory/ od taj samej strony
- Załączniki
-
- rama.jpg (21.34 KiB) Przejrzano 1534 razy
Tagi:
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
-
Autor tematu - Posty w temacie: 4
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Hmm czy mi sie wydaje czy to jest SolidWorks? Która wersja? Jesli jest mozliwość to ja bym zmienił nazwy 'lok x' 'lok y' na jakiejś bardziej polskie i zrozumiałe bo chwile to trwało zanim sie połapałem że to współrzędne otworów
.
z tego co widzę nie ma jeszcze wspołrzędnej Y dla 4 otworów pokazanych na przekroju.
Dziwnie pokazałeś śrenice otworów na przekroju. Zwymiaruj 1 normalnie i napisz adnotacje że 'wszystkie otwory na przekroju posiadają takie same wymiary' i bedzie wiadomo o co kaman^^. Bo ja sie domysliłem, że to są otowry przelotowe fi 5,2 a na głebokość 5 mm jest średnica fi 8,7, ale frezer może się pytać " Panie! co to jest do szatana !?!?" ale to tylko moje sugestie
. Moze bardziej doświadczeni niech się wypowiedzą.
Pozdrawiam
Pneumokok

z tego co widzę nie ma jeszcze wspołrzędnej Y dla 4 otworów pokazanych na przekroju.
Dziwnie pokazałeś śrenice otworów na przekroju. Zwymiaruj 1 normalnie i napisz adnotacje że 'wszystkie otwory na przekroju posiadają takie same wymiary' i bedzie wiadomo o co kaman^^. Bo ja sie domysliłem, że to są otowry przelotowe fi 5,2 a na głebokość 5 mm jest średnica fi 8,7, ale frezer może się pytać " Panie! co to jest do szatana !?!?" ale to tylko moje sugestie

Pozdrawiam
Pneumokok
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł 

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
W/g mnie przekrój jest źle narysowany.
Niepotrzebnie narysowałeś na rysunku tyle otworów.
Otwory (jak widzę) są symetryczne , więc zwymiaruj tylko jedną stronę .... w praktyce , przy maszynie do wykonania drugiej strony użyłbym lustra.
W większości są to otwory pod śrubę , więc odchyłki na rysunku nie musisz określać - od tego są normy ... od biedy wstaw drugą tabelkę.

Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
Witam
Nie zgadzam się z kolegą WZÓR.
Jeśli już to może brakować linii przerywanych oznaczających pogłębienie pod łeb śruby, które w 1 rzucie jest niewidoczne (otwory w ramce oraz "A1-A4").
Dla pokazania wszystkiego, proponowałbym zrobić 2 przekroje łamane przechodzące przez "każdy" otwór, np.: I - A1-A4 + otw. z przekroju B, II - Przekrój przez otw. B i C.
Wymiary w tabelce widzę są podane jak pod cnc, wg mnie czytelniej byłoby podać na rysunku. Element w osi Y jest symetryczny więc otrzymamy 4 lub 6 wymiarów
Ale to tylko moja sugestia.
Pozdrawiam
Zbyszek
Nie zgadzam się z kolegą WZÓR.
Jeśli już to może brakować linii przerywanych oznaczających pogłębienie pod łeb śruby, które w 1 rzucie jest niewidoczne (otwory w ramce oraz "A1-A4").
Dla pokazania wszystkiego, proponowałbym zrobić 2 przekroje łamane przechodzące przez "każdy" otwór, np.: I - A1-A4 + otw. z przekroju B, II - Przekrój przez otw. B i C.
Wymiary w tabelce widzę są podane jak pod cnc, wg mnie czytelniej byłoby podać na rysunku. Element w osi Y jest symetryczny więc otrzymamy 4 lub 6 wymiarów
Ale to tylko moja sugestia.
Pozdrawiam
Zbyszek