Co to jest za część ?

Dyskusje dotyczące spraw związanych z rysunkiem technicznym

Autor tematu
kasia2605
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Co to jest za część ?

Post napisał: kasia2605 » 10 mar 2011, 15:22

Witam, czy orientuje sie ktoś
a) co to jest za część
b) z jakiego materiału może być wykonana
c) w jakich procesach jest wykorzystywane

OTO ZDJĘCIE RYSUNKU:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/210 ... 26b28.html

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: RomanJ4 » 10 mar 2011, 15:52

- Może to być albo wałek, albo tuleja (zależy w jakiego zespołu ma być częścią. nie ma podanej średnicy otworu, chyba że to rowek)
- praktycznie z każdego- od metalu przez tworzywo sztuczne po ceramikę i drewno.
- to pytanie równie dobre jak te : jak na podstawie drucika poznać z jakiego radia pochodzi :mrgreen: Po prostu może być częścią najrozmaitszych maszyn i przyrządów. :wink:
pozdrawiam,
Roman

Autor tematu
kasia2605
Posty w temacie: 2

Post napisał: kasia2605 » 10 mar 2011, 16:01

Przyznam, że za bardzo się nie orientuje w takich zadankach, po prostu na konstrukcji maszyn otrzymałam taką kartkę i mam odpowiedzieć na te trzy pytania zakładam że występuje tam wiercenie, tylko nie mam pojęcia po co ....? na pewno toczenie, pasowanie.... Tylko nadal nie potrafię określić z czego pochodzi ta część...

maarrs
Posty w temacie: 1

Post napisał: maarrs » 11 mar 2011, 00:20

Może podaj co dokładnie masz zrobić z tym rysunkiem.

W pierwszym poście zdajesz pytania. Kolega Roman na nie Ci odpowiada. Sam odpowiedziałbym podobnie. Z załaczonego rysunku nie da sie określic przeznaczenia tego detalu a nazywać on sie może róznie - ja bym sie przychylał do nazwy wałek. Podobnie jest z materiałem z jakiego to jest wykonane.

Mnie jednak bardziej zastanawia to co piszesz w 2 poście. Czy ta część bedzie wiercona, czy otwór bedzie wykonany w inny sposób - nic nie wnosi do zadanych w 1 poście pytań. Wymiar tolerowany fi 200H7 jest błędny, gdyż dla wym zew. / wałków/ do symbolowego określenia tolerancji używamy małych liter / na rysunku jest duża - a takie stosowane są do wymiarów wew. - otworów /. Przy założeniu, że jest to fi 200 h7 bez określenia chropowatości też trudno określić w jaki sposób to wykonać - przy bardzo gładkich powierzchniach może być np wymagane szlifowanie po toczeniu.

Nie chce tu krytykować dającego taki rysunek i zadającego do niego wyżej podane pytania ale w sumie każda podana odpowiedź da sie obronić, ale także każdą da sie podważyć.

Ja na twoim miejscu poszedł by do osoby która go dała i poprosił o wymiane rysunku z następujących powodów:
- brak wymiarów,
- brak określonej chropowatości,
- błąd w sposobie podania tolerancji,

Druga możliwość to podaj więcej szczegółów dot. tego zadania, z podanych do tej pory nie da sie jednoznacznie odpowiedzieć na postawione pytania.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rysunek techniczny”