Wymiarowanie rysunku sprawdzenie
-
Autor tematu - Posty w temacie: 4
Wymiarowanie rysunku sprawdzenie
Witam serdecznie,
jestem tu nowy lecz mam pewien problem, gdyż przez weekend mam zwymiarować rysuneczek. Póki co każdy zaliczałem na 5,0 a teraz nie mam pewności co do prawidłowości podanych linii.
Jeśli moglibyście sprawdzić ten rysunek i podpowiedzieć co jest nie tak byłbym po stokroć wdzięczny.
Rysunek z załączniku
jestem tu nowy lecz mam pewien problem, gdyż przez weekend mam zwymiarować rysuneczek. Póki co każdy zaliczałem na 5,0 a teraz nie mam pewności co do prawidłowości podanych linii.
Jeśli moglibyście sprawdzić ten rysunek i podpowiedzieć co jest nie tak byłbym po stokroć wdzięczny.
Rysunek z załączniku
Tagi:
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 3
Wychodzę z założenia, że przy tłumaczeniu wymiarowania każdy nauczyciel powinien na wstępie powiedzieć jedną ważną sentencję:
Wymiaruj tak, aby wykonanie detalu nie wymagało zbyt wielu obliczeń, narzędzi i niepotrzebnego myślenia.
Tak więc masz kwadratową blachę o wymiarach a i b. W punkcie c i d masz wywiercić otwór o średnicy d. Dalej zetnij lewy górny róg z punktu e do punktu f. Potem wywierć otwór o średnicy g w punkcie h a na koniec zetnij blachę od punktu i do f.
Naliczyłem 8 wymiarów a na twoim rysunku jest 13.
Wymiaruj tak, aby wykonanie detalu nie wymagało zbyt wielu obliczeń, narzędzi i niepotrzebnego myślenia.
Tak więc masz kwadratową blachę o wymiarach a i b. W punkcie c i d masz wywiercić otwór o średnicy d. Dalej zetnij lewy górny róg z punktu e do punktu f. Potem wywierć otwór o średnicy g w punkcie h a na koniec zetnij blachę od punktu i do f.
Naliczyłem 8 wymiarów a na twoim rysunku jest 13.
Istnienie dwóch wymiarów liniowych już definiuje kąt, a dodatkowe podanie wymiaru kąta zamyka łańcuch wymiarowy (sam wymiar kąta jest na dodatek zbędny!).xyzqwe94 pisze: czyli podanie kątów też jest zbędne?
Sprawdź, jak pisałem wyżej i rysuj bez kątów...przekonasz się czy te kąty są wogóle potrzebne.
W praktyce warsztatowej wymiary kątowe podaje się tylko tam, gdzie jest to konieczne i niezbędne z technologicznego i funkcjonalnego punktu widzenia; wymiary liniowe są bardziej precyzyjne i wygodniejsze do realizacji, kontroli, pomiarów ...
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 3
Kolego, mój sposób nie jest ciekawy, jest tylko łopatologicznym wytłumaczeniem zasad wymiarowania w którym chodzi o to, żeby według twojego rysunku dało się "coś" wykonać bezboleśnie(tutaj słuszny jest przykład twojego wymiarowania kątów, oczywiście można tak zrobić ale w tym przypadku nie ma to sensu) i rysunek był czytelny(czyt. nie zawierał niepotrzebnych wymiarów). Podobne podejście ma kol. peritus.