Podnośnik jednośrubowy

Dyskusje dotyczące spraw związanych z rysunkiem technicznym

Autor tematu
marciniak
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Podnośnik jednośrubowy

Post napisał: marciniak » 14 gru 2010, 20:52

Witam , pytanie po części związane będzie z rozwiązaniem konstrukcyjnym .

A więc tak , mamy do zaprojektowania podnośnik jednośrubowy - ja mam obracaną nakrętke .
Teraz tak , od dołu na nakrętce umieszczone jest :korpus / obudowa dolna pod kołem zapadkowym , następnie koło zapadkowe i górna część obudowy , następnie podkładka i pierścień osadczy .
Teraz mam takie pytanko , bo sugerowałem się projektem Kurmaza , który grubość obudowy przyjmował tyle co wysokość koła zapadkowego . Czyli koło mam 20 mm , dolna obudowa 10 i górna też 10 .
Prowadzący chciał żeby odchudzić obudowe , i żeby zrobić około 4 mm górna i tyle samo dolna .
No i teraz pytanko , rysunek robimy pierw w formie odręcznej , a teraz żeby odchudzić wszystko , musiał bym wymazywać cały mechanizm , śruby , sworzeń itp . Troche roboty w każdym razie .

Co myślicie o tym , żeby pod obudowe , czyli między koło zapadkowe a obudowe [ na góre i na dół ] dać po podkłądce ? Bo nie mam szansy zapytać prowadzącego , a chciałbym już przynieść gotowy rysunek .

Tagi:

Awatar użytkownika

pasierbo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: pasierbo » 14 gru 2010, 21:38

Grymasów prowadzącego nigdy nie przewidzisz. U mnie koleś przyniósł kiedyś podnośnik żywcem przerysowany z Kurmaza i mu powiedział że korpus odlewany jest zbyt drogi i że lepszy spawany. On to jeszcze jakoś tak przerysował bez głowy że nie dało się tego zmontować :lol:

Autor tematu
marciniak
Posty w temacie: 2

Post napisał: marciniak » 14 gru 2010, 22:25

no akurat my mamy narzucone jaki ma być korpus , wiec do tego juz sie nie może przyczepić :) .

Wiadomo , że zawsze coś prowadzącemu może się nie podobać , ale tu chodzi o te podkładki , czy będą miały one jakieś znaczenie technologiczne , czy poprostu sa zbędne i mi powie , że mam je wyrzucić i całość przerobić bo one nie mają tu swojego zadania .

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rysunek techniczny”