Wymiarawanie półprzekroju, przedmiotów obrotowych i płaskich

Dyskusje dotyczące spraw związanych z rysunkiem technicznym

Autor tematu
czajkaa666
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Wymiarawanie półprzekroju, przedmiotów obrotowych i płaskich

Post napisał: czajkaa666 » 21 lis 2010, 14:38

Witam.

Mam prośbę, czy ktoś kto się zna na rysunku technicznym mógłby mnie wspomóc ?

Mam oddać na grafikę inżynierską rysunki, w tym trzy już na drugi termin, i prosił bym o pomoc

Ten najnowszy, pierwszy termin , półprzekrój, chodzi mi o to czy do tej pory jest dobrze, i prosiłbym o pomoc jak zwymiarować tą lewą stronę całą? Od góry wiem zfazowanie 4x45 stopni, i później nie wiem które podać. Tzn. może i bym wiedział, ale nie to zfazowanie na dole mnie męczy.

Obrazek

Tutaj są rysunki przedmiotów obrotowych, narysowane drugi raz przeze mnie na drugi termin. Prosił bym o sprawdzenie .

Obrazek

Obrazek

NAPRADWĘ BYŁ BYM BARDZO WDZIĘCZNY JEŚLI KTOŚ BY MI POMÓGŁ!!

Tagi:

Pabloss
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Pabloss » 21 lis 2010, 17:35

1 rysunek:
- wymiary podaje sie tylko w dwoch plaszczyznach
- fazy
- szerokosci wszystkich podciec (ale nie zamykaj lancuchow wymiarowy)
2 rysunek
- polozenie srodka kuli
- odleglosc sciecia o srodka kuli
3 rysunek chyba dobrze

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: BYDGOST » 21 lis 2010, 21:37

czajkaa666 pisze:3 rysunek chyba dobrze
Gdy widzę takie wymiarowanie to się we mnie gotuje. Wszystkie wymiary są to niby o co chodzi? Postaw się jednak w sytuacji człowieka, który ma to wykonać. Powiedzcie mi jak ma zmierzyć powierzchnie walcowe tuż za stożkami o wymiarach 15 i 10 (rys.3). Interesujące wymiary będzie musiał sobie wyliczyć. Na szczęście to jest bardzo prosty przykład. Jestem zwolennikiem takiego wymiarowania, gdzie wykonujący detal niczego nie musi wyliczać, dochodzić czy przerysowywać. Zgadzam się z tym ,że nie zawsze to się uda, ale ile tylko można to trzeba do tego dążyć. Jak można powierzchnię walcową wymiarować od końca fazy?? Podczas kreślenia wymiarów czujcie się technologami. Ktoś kto opanuje zasady konstruowania i technologi to jest GOŚĆ. Z życia zawodowego mam przykłady, gdzie dostarczony rysunek trzeba przerysować, żeby do czegokolwiek się nadawał. A kreśli go gość będący tuż przed emeryturą. Wychodzi na to, że przez całe życie zawodowe część jego roboty odwalał kto inny poprawiając jego wypociny.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.

Autor tematu
czajkaa666
Posty w temacie: 2

Post napisał: czajkaa666 » 22 lis 2010, 09:24

A podpowiedział by mi ktoś konkretnie jak w tym półprzekroju to zwymiarowac :( ?? Np. zaznaczy jakoś na rysunku moim...

Bo zależy mi żeby zaliczyć w końcu za pierwszym razem . A kolos się zbliża więc też musze się nauczyć tego w końcu.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rysunek techniczny”