Witam!
Mam rysunek (patrz zalacznik) jest to rurka 200 do ktorej jest "rospawana" kolejna rurka 160 pod katem 30*
Interesuje mnie jak z takiego rysunku wyciagnac szckic powierzchni styku?
rzut patrzac z gory prostopadle na spaw, oraz ten sam rzut ale "rozciagniety" czyli cos w stylu ze kladziemy karkte papieru na rurke 200 dokladamy ta rurke 160 pod katem 30*(oczywiscie odpowiedniu przycieta) i ta powierzchnie styku odrysowujemy na owej kartce, nastepnie ta kartke zabieramy z rurki 200 i kladziemy ja na plaskiej powierzchni?
powierzchnia? Jak to narysowac? obliczyc?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
W widok prostopadłym są to dwie centryczne elipsy o osiach małych równych odpowiednio średnicy zewnętrznej i wewnętrznej węższej rurki, oś wielka równa się fi/sin alfa.
krzywe stanowiące obrys rozwinięcia na płaszczyźnie można wyznaczyć posuwając się wzdłuż osi wielkiej elipsy i wyliczając długość łuku o promieniu równym zewnętrznemu promieniowi większej rury i opartego na cięciwie równej cięciwie elipsy prostopadłej do osi wielkiej elipsy
krzywe stanowiące obrys rozwinięcia na płaszczyźnie można wyznaczyć posuwając się wzdłuż osi wielkiej elipsy i wyliczając długość łuku o promieniu równym zewnętrznemu promieniowi większej rury i opartego na cięciwie równej cięciwie elipsy prostopadłej do osi wielkiej elipsy