Rysunek dla tokarza - pokrętło aluminium
Czy z tego rysunku tokarz będzie wiedział o co chodzi?
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 5
Rysunek dla tokarza - pokrętło aluminium
Cześć, Pytanie do kogoś obeznanego w temacie rysunków technicznych, o ile to się do takich rzeczy zalicza. Do rzeczy. Chciałem oddać do tokarza wałek aluminiowy PA6 60mm w celu dotoczenia mi 2 pokręteł jak na rysunku, czy z tego czegoś da się poprawnie odczytać o co mi chodzi?

- Załączniki
-
- Pokrętło 2 przekrój1.zip
- Google sketchup 2017
- (55.87 KiB) Pobrany 88 razy
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Rysunek dla tokarza - pokrętło aluminium
Brakuje średnic wewnętrznych i wymiar 18mm jest do fazy a nie do końca detalu. Faza też nieopisana, chociaż można zgadnąć, że jest to 1x45st. Ogólnie to do rysunku technicznego ciężko to zaliczyć, ale przy takiej prostej rzeczy powinno to wystarczyć, zwłaszcza, jeśli z tokarzem ewentualnie dogadasz jak będzie miał wątpliwości.
-
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
przed wymiarami 46, 48 i 58 dopisz fi żeby było wiadomo, że to wałek. Popraw wymiar 18 i fazę. Do tego zrób kreskowanie żeby było wiadomo, że to przekrój i dorzuć wymiar średnicy tego wybrania bo nie ma... Ewentualnie bez kreskowania krawędzie niewidoczne oznaczasz linią przerywaną...
a jeżeli ta faza na końcu jest czysto wykończeniowa to narysuj kant na zero i dopisz w uwagach "ostre krawędzie zatępić"...
a jeżeli ta faza na końcu jest czysto wykończeniowa to narysuj kant na zero i dopisz w uwagach "ostre krawędzie zatępić"...
-
Poprawiłem trochę, może nie zgodnie z tym co pisaliście bo program nie pozwala na wszystko, ale opisałem nieco więcej...
O! jeszcze jedno pytanie, ile byście zawołali za 2 takie sztuki bo chyba więcej sztuk nie wyda z wałka 60x100mm?

O! jeszcze jedno pytanie, ile byście zawołali za 2 takie sztuki bo chyba więcej sztuk nie wyda z wałka 60x100mm?
Ostatnio zmieniony 10 sie 2020, 22:24 przez hopek1986, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty w temacie: 3
-
- Posty w temacie: 2
Jest okej, da się z tego jednoznacznie odczytać wszystkie wymiary. Ten dopisek faza 120st jest niepotrzebny, grunt, że są zwymiarowane obie średnice, jakie łączy i jego długość.
-
No i git

Tokarz zapewne zapyta Cię o otwór fi6, "czy może być spod wiertła", będzie chodziło zarówno o tolerancję średnicy, jak i o zakończenie otworu stożkiem, zamiast na prosto jak na rysunku.
Najlepiej jak dasz tokarzowi do zmierzenia oś potencjometru i określisz jak będzie blokował pokrętło przed spadnięciem z osi. Do tego zastanów się ile minimum musi mieć walcowa cześć otworu, bo jednak stożek wiertła też jakieś milimetry zabiera.
-
Ogólnie to zastanawiam się czy ten otwór 6mm w ogóle dawać, na dobrą sprawę to mogę średnicę 30mm puścić głębiej a "koszyczek" pod enkoder w sumie to mogę sobie dodrukkować na drukarce 3D - o tym nie pomyślałem. Montowane miało by być to na wcisk, oś enkodera ścięta.
-
Robisz pokrętło do MPG? Gotowe z Aliexpress 50 czy 70zł, warto się bawić?