Dzień dobry,
Jestem zaczynającą osobą z rysunkiem technicznym i szukam pomocy ponieważ muszę narysować :
Koło zębate o 35 zębach module zęba 2,5 policzyłem sobie średnice podziałową która wychodzi 87.5mm
koło ma mieć otwór 35mm zgodny z norma oraz ma być blokowane śrubą m5
Jest mi ktoś w stanie pomóc co muszę miej więcej jeszcze obliczyć do rysunku oraz jak tak w skrócie narysować ?
Rysunek techniczny
Pomoc w Rysunku technicznym
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Re: Rysunek techniczny
Zacznij od wpisania w wyszukiwarce "koło zębate rysunek techniczny" wyjdzie co sporo rysunków, wybierz jeden i obejrzyj tabelkę, bo samo koło zawsze rysuje się w ten sam sposób.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Re: Rysunek techniczny
Polecam stronę: https://www.obliczeniowo.com.pl/339
Jeśli potrzebujesz znajdź jakikolwiek rysunek techniczny koła zębatego, rys. jest niemal nie zmienny ale najważniejsza jest tabela. Obliczanie, wzory z pewnością były na wykładzie lub są dostępne w literaturzeczy też w necie ... dzięki temu wypełniasz tabelę wg swoich danych.
ps. żeby ci nie przyszło do głowy rysować ewolwenty
Jeśli potrzebujesz znajdź jakikolwiek rysunek techniczny koła zębatego, rys. jest niemal nie zmienny ale najważniejsza jest tabela. Obliczanie, wzory z pewnością były na wykładzie lub są dostępne w literaturzeczy też w necie ... dzięki temu wypełniasz tabelę wg swoich danych.
ps. żeby ci nie przyszło do głowy rysować ewolwenty