rysunek techniczny detalowanie
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 8
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Widzę że w końcu wziąłeś się do roboty
Na przekroju B-B masz linie do oznaczania środków i osi symetrii użyte jako wymiarowe. Na tym przekroju otwór jest dalej otworem i powinno być fi20 a nie 20. Poza tym musisz się zdecydować, na którym rysunku oznaczyć jego średnicę. Ja bym to zrobił na głównym, a przekroje zostawił w spokoju. Te 20,44 przenieś poza materiał. Brak wymiaru określającego pozycję w pionie wszystkich otworów. Tego to już nie jestem pewien czy R4,75 powinno być oznaczone wszędzie (jak pisałem rysunek miałem lata temu), czy będzie to już nadmiar wymiarów oczywistych.

-
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
piotrekk09 pisze:Położenie otworów w pionie można określić na podstawie ich promieni.
Skoro tak uważasz, to powiedz mi jaka jest ta odległość tych otworów od dolnej krawędzi. Wymiar nie jest wcale oczywisty, tym bardziej że wszystko masz z dokładnością do 0.01mm.
Te trzy wymiary, które wyciągnąłeś poza materiał weź jakoś równo ustaw. Tak się nie robi. Wyszły "schody", na rysunku masz bałagan - to się robi w jednej linii. Są też zasady na to ile powinien wynosić odstęp pierwszego wymiaru od materiału i kolejne odstępy.
-