wymiarowanie figur- szybka pomoc, prosze:)
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 7
drodzy doswiadczeni koledzy, moge postawic piwko lub wcisnac przycisk pomoc, moge dac nawet wiecej niz gratis za te ksiazke, ale prosze sprawdzcie te rysunki, ktore wrzucil koszmarek. to prawda, ze jestesmy pokoleniem google i ze nie jest to chwalebne, ale w google nic nie ma konkretnego na ten temat, wiec apeluje o pomoc. niestety ksiazka dobrzanskiego nie jest zbyt ogarnieta, ale obiecuje, ze jak zalicze kolo z grafiki, a potem egzamin w czerwcu to zaczne pisac 'dobrzanski bis', ulepszona wersje ;p. to jest banalny temat, ale majac kolo za 2 dni, nie mamy aktualnie nikogo interesujacego do pomocy, w was upatruje ostatnia deske ratunku. wysle wam nawet skrzynke piwa! 

Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
cóż...Ty to napisałeś27michal08 pisze:jestesmy pokoleniem google i ze nie jest to chwalebne
ale to nie wyjasnia dlaczego znalezienie tego:
https://www.cnc.info.pl/topics108/pomoc ... t18672.htm
zajeło mi 5 minut

a ja nie jestem z "pokolenia google" i nie kończyłem szkół uczących "ze zrozumieniem"
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
-
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Podaję cytat z książki Paprockiego:
"Sposób wymiarowania musi być jednoznaczny i czytelny, aby zapewnić wykonanie przedmiotu zgodnie z wymaganiami konstruktora"
Jednoznacznie - tzn. w sposób nie podlegający interpretacji, bo tu nie sejm i nikt nie będzie zwoływał komisji, żeby ustalić wymiary.
Czytelny - to nie tylko, ze każdy wymiar "widać", ale żadnego wymiaru lub szczegółu nie brakuje - projekt jest kompletny pod każdym względem.
Chętnie bym się więcej poudzielał w tym temacie, ale są pewne ograniczenia:
- mam swoje nawyki, które niekoniecznie mogą podobać się Waszym wykładowcom.
- potrzeba na to dużo czasu a ja muszę wyżywić rodzinę, co Was też kiedyś czeka.
- na swoim "podwórku" czasem robię odstępstwa od norm rysunkowych np. powtarzanie , zamykanie wymiarów bo znam realia i wiem, że gdy zaczną na warsztacie dodawać lub odejmować to i tak dojdzie do pomyłek więc wolę, żeby mieli wszystko jak na tacy. Was nie mogę tego uczyć.
Podaję krótko MOJE uwagi do wyżej zamieszczonych rysunków:
1. Jeśli jest otwór to wymiarujemy do przez podanie średnicy a nie PROMIENIEM. Nie trzeba przeliczać np. wymaganego wiertła do jego wykonania tylko wymiar jest nam znany OD RAZU, co należałoby przyjąć jako zasadę.
2. Łuk, zaokrąglenie - podajemy promień chyba, że podanie średnicy wynika z innych zależności.
3. Wymiarowanie figur np. trójkąta. O trójkącie wiemy wszystko gdy znamy wszystkie jego boki i kąty, ale wiadomo, że jeśli znamy boki to kąty można wyliczyć. W moim przypadku wymiarowanie zależy od tego, jak mam zamiar wykonać dany trójkąt. Jeśli wg rys traserskich to wystarczy podać tylko długość boków. Jeśli będzie wycinany np. na nożycach ze zderzakiem ustawianym wg kąta to lepiej podać długość boku i wartość dwóch kątów lub kąt i dwa boki. Póki robicie to teoretycznie to jest to obojętne, ważne żeby żadnego wymiaru nie brakowało. Później życie wymusi na Was sposób wymiarowania.
"Sposób wymiarowania musi być jednoznaczny i czytelny, aby zapewnić wykonanie przedmiotu zgodnie z wymaganiami konstruktora"
Jednoznacznie - tzn. w sposób nie podlegający interpretacji, bo tu nie sejm i nikt nie będzie zwoływał komisji, żeby ustalić wymiary.
Czytelny - to nie tylko, ze każdy wymiar "widać", ale żadnego wymiaru lub szczegółu nie brakuje - projekt jest kompletny pod każdym względem.
Chętnie bym się więcej poudzielał w tym temacie, ale są pewne ograniczenia:
- mam swoje nawyki, które niekoniecznie mogą podobać się Waszym wykładowcom.
- potrzeba na to dużo czasu a ja muszę wyżywić rodzinę, co Was też kiedyś czeka.
- na swoim "podwórku" czasem robię odstępstwa od norm rysunkowych np. powtarzanie , zamykanie wymiarów bo znam realia i wiem, że gdy zaczną na warsztacie dodawać lub odejmować to i tak dojdzie do pomyłek więc wolę, żeby mieli wszystko jak na tacy. Was nie mogę tego uczyć.
Podaję krótko MOJE uwagi do wyżej zamieszczonych rysunków:
1. Jeśli jest otwór to wymiarujemy do przez podanie średnicy a nie PROMIENIEM. Nie trzeba przeliczać np. wymaganego wiertła do jego wykonania tylko wymiar jest nam znany OD RAZU, co należałoby przyjąć jako zasadę.
2. Łuk, zaokrąglenie - podajemy promień chyba, że podanie średnicy wynika z innych zależności.
3. Wymiarowanie figur np. trójkąta. O trójkącie wiemy wszystko gdy znamy wszystkie jego boki i kąty, ale wiadomo, że jeśli znamy boki to kąty można wyliczyć. W moim przypadku wymiarowanie zależy od tego, jak mam zamiar wykonać dany trójkąt. Jeśli wg rys traserskich to wystarczy podać tylko długość boków. Jeśli będzie wycinany np. na nożycach ze zderzakiem ustawianym wg kąta to lepiej podać długość boku i wartość dwóch kątów lub kąt i dwa boki. Póki robicie to teoretycznie to jest to obojętne, ważne żeby żadnego wymiaru nie brakowało. Później życie wymusi na Was sposób wymiarowania.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.
-
Właśnie bardzo mi takiej pozycji brakuje27michal08 pisze:to zaczne pisac 'dobrzanski bis', ulepszona wersje

Nieukrywajmy kolego, w Dobrzańskim sa błędy, uproszczenia... O wielu rzeczach ON wogóle nie wspomina. Człowiek zdany jest na własne siły. Na pewnym poziomie to zaczyna człek stwierdzać, że Polskie Normy trzeba łamać i ignorować takich autorów jak wyżej wspomniany (z całym szacunkiem dla NIEGO). Ogólnie: są różnice miedzy rysunkiem teoretycznym a praktycznym...
Ale k...wa mać my rozmawiamy o wymiarowaniu koła???
Doceń kolego 27michal08 moją i kolegów cierpliwość!!! Mi się już kończy.
Chcesz powiedzieć, że przez pół roku nie nauczyłeś sie strzałki z 2-oma grotami narysować i wymiaru ze znakiem FI???

Oki...jeśli jestes z podstawówki "prace techniczne" to przepraszam, uniosłem sie, cofam to co powiedziałem, masz u mnie lody (dla nieletniego piwa nie zaproponuję)
Jeśli powiesz, że studiujesz na kierunku technicznym???...nie...w to nie uwierzę..w technikum mechaniczne też nie...
Powiedz "tak" a będziesz miał satysfakcje , że mnie załamałes na 3 dni
-
- Posty w temacie: 1
Po prześledzeniu tematu przydało by się wprowadzić coś takiego w regulaminie jak zaniżanie poziomu forum.
Zazwyczaj jak się czyta większość postów na forum to jest miło sympatycznie i nikt nie pyta jak się nazywają "prążki na śrubie" i za to właśnie lubię to forum
Za fachową poradę doświadczonych kulturalnych ludzi nie za jakieś chamskie odzywki gówniarzy z podstawówki
Przepraszam może się uniosłem ale od dawna leżało to mi na wątrobie
A tobie kolego UPADŁY_MNICH pełen szacunek za cierpliwość i pomoc... nie tylko dla mnie
Zazwyczaj jak się czyta większość postów na forum to jest miło sympatycznie i nikt nie pyta jak się nazywają "prążki na śrubie" i za to właśnie lubię to forum

Za fachową poradę doświadczonych kulturalnych ludzi nie za jakieś chamskie odzywki gówniarzy z podstawówki
Przepraszam może się uniosłem ale od dawna leżało to mi na wątrobie
A tobie kolego UPADŁY_MNICH pełen szacunek za cierpliwość i pomoc... nie tylko dla mnie
"I siedzieli oni razem pod nagim DOS-em i nie wstydzili sie tego." 

-
-
sąsiad spod "6"- tki potrafił zwymiarować okrąg???
Ja pierdacze...geniusz.
może nawet Einstein., Einschteing...Ainsting...Geniusz i już.
My się staraliśmy a tu Henio spod 6-tki zwymiarował trójkat.
???
Okazuje się, że najprostsze rozwiązania sa najlepsze. Jak będę miał belke do rozwiązania to uderzę do sąsiada spod 47 - ma metę to i belke rozwiąże.

Ja pierdacze...geniusz.

My się staraliśmy a tu Henio spod 6-tki zwymiarował trójkat.
???
Okazuje się, że najprostsze rozwiązania sa najlepsze. Jak będę miał belke do rozwiązania to uderzę do sąsiada spod 47 - ma metę to i belke rozwiąże.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
Widzę, że im banalniejsze pytanie tym większa frustracja pomagających, ale jak tu się nie wkurzać, skoro młody pyta: Co to są te "prążki" na śrubie? A stary odpowiada: Śruba posiada gwint. A młody wtedy z pretensjami: Ja się nie pytam co śruba posiada, tylko co to są te prążki na śrubie? Takie pytanie zadał na pan psor i takiej odpowiedzi oczekuję.
Aż się boję, ale dochodzę do pewnego twierdzenia, że w przyszłości niedalekiej: mgr mechanik = mgr "zielony guzik START".
Aż się boję, ale dochodzę do pewnego twierdzenia, że w przyszłości niedalekiej: mgr mechanik = mgr "zielony guzik START".
Pozdrawiam
Grzesiek
Samozwańczy programista CNC
Grzesiek
Samozwańczy programista CNC