Rysunek zębatki motocyklowej

Dyskusje dotyczące spraw związanych z rysunkiem technicznym

Autor tematu
Bombardier
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Rysunek zębatki motocyklowej

Post napisał: Bombardier » 12 wrz 2012, 19:50

Na początek chciałbym się przywitać bo choć forum przeglądam od dawna to nie miałem potrzeby rejestrowania się ;)

Mam drobny problem a w zasadzie może pytanie ponieważ musiałem wykonać nową znacznie większą zębatkę napędową do silnika motocyklowego, więc sprawdziłem łańcuch jaki jest przewidziany do tego silnika ma oznaczenie 532 i wg tej strony http://www.sprocketsunlimited.com/Chain ... tions.html skok wynosi 15,88mm więc wygenerowałem taką zębatkę w mechanical cad, dokładnie w mechanical'u skok wynosił 15,875mm.
Dzisiaj odebrałem zębatkę i jakie było moje zdziwienie kiedy okazało się, że zębatka nie pasuje, dokładnie to pasuje kilkanaście zębów a kolejne kilkanaście nie. Widać ewidentnie iż łańcuch ma większy skok, wziąłem więc suwmiarkę ( tak wiem w samą porę) i zmierzyłem łańcuch, i wszystkie wymiary pokrywają się z wyjątkiem skoku który zamiast podanych 15,88 wynosi 16,06.
Teraz nie wiem czy możliwe, że łańcuch się aż tyle rozciągnął czy może jak to bywa często w internecie ktoś podał zły wymiar łańcucha. Jeżeli to drugie to wie ktoś wg jakiej normy wykonane są łańcuchy motocyklowe oraz jaki ma wymiar 532.

Pozdrawiam

Tagi:

Paola
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Paola » 12 wrz 2012, 21:15

O co ci chodzi, że piszesz na forum rysunku technicznego :roll:

Autor tematu
Bombardier
Posty w temacie: 2

Post napisał: Bombardier » 12 wrz 2012, 21:23

po pierwsze czy ktoś wie jakie wymiary powinien mieć łańcuch motocyklowy 532, ewentualnie jeżeli ktoś się orientuje czy możliwe jest rozciągnięcie łańcucha o 0,2mm na ogniwie.

Jak się domyślam na tym forum znajdują się osoby wiedzące jak wykonać zębatkę motocyklową, dlatego też opisałem sposób w jaki ja to zrobiłem, ponieważ może mechanical nie ma domyślnie w bibliotece prawidłowej normy na zębatkę motocyklową licząc, że ewentualnie zostanę poprawiony.

Niestety jedynie amatorsko zajmuję się drobnymi projektami na własne potrzeby dlatego też tak trochę zamieszałem ;)

Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: skoti » 12 wrz 2012, 22:43

Zobaczę jutro w pracy . Szkoda ze nie podałeś ilości zębów to bym zrobił do porównania dxf-a . Co do rozciągania łańcucha to jest to możliwe . Pytanie tyko czy masz nowy łańcuch ? Robienie nowej zębatki i sprawdzanie jej używanym łańcuchem nie ma sensu .

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rysunek techniczny”