Solid Edge - problem z rozwinięciem elementu z pliku ASM
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Solid Edge - problem z rozwinięciem elementu z pliku ASM
Witam serdecznie. Jestem nowym użytkownikiem Solid Edge, dopiero uczę się tego programu, i mam następujący problem. Posiadam plik ASM w którym zapisana jest pewna niezbyt skomplikowana konstrukcja, złożona z kilku elementów blaszanych giętych. Mój problem polega na tym, że nie potrafię poradzić sobie z rozwinięciem tych elementów. Program nie widzi ich jako element blaszany, a jako zbiór lic, promieni, itp. Nigdzie nie ma opcji rozwinięcia. Czy możecie podpowiedzieć mi jak najprościej zrobić rozwinięcie każdego elementu z tego złożenia ? A najlepiej wyjaśnić to mi w przystępny sposób (jestem początkujący) ? Pozostałe kwestie jak współczynnik K itp to już inny temat z którym sobie poradzę. Identyczny problem mam podczas otwierania pliku STEP. Program jest w wersji V19. Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Witam
Pliki zapisane w formacie .ASM to pliki złożeń, a w SE złożeń nie można rozwijać, musisz przejść do konkretnej części, otworzyć ją, i tam będziesz miał dostępne polecenia do rozwijania, ale to pewnie już wiesz
Z tego co piszesz to wczytujesz model z formatu pośredniego, np STEP PARASOLID i chcesz na nim popracować, tak? Każdy element powierzchniowy, można zamienić na bryłę, wymaga to trochę pracy. Pokaż w czym masz problem, najlepiej podziel się modelem a ktoś powinien być wstanie pomóc
Czemu pracujesz na wersji v19 jak możesz pobrać ST6 z internetu jako student ewentualnie osoba ucząca się
?
Pliki zapisane w formacie .ASM to pliki złożeń, a w SE złożeń nie można rozwijać, musisz przejść do konkretnej części, otworzyć ją, i tam będziesz miał dostępne polecenia do rozwijania, ale to pewnie już wiesz

Z tego co piszesz to wczytujesz model z formatu pośredniego, np STEP PARASOLID i chcesz na nim popracować, tak? Każdy element powierzchniowy, można zamienić na bryłę, wymaga to trochę pracy. Pokaż w czym masz problem, najlepiej podziel się modelem a ktoś powinien być wstanie pomóc

Czemu pracujesz na wersji v19 jak możesz pobrać ST6 z internetu jako student ewentualnie osoba ucząca się

Ponieważ się na tym nie znam chętnie się tym zajmę 
"Jeżeli zrobisz coś dobrze raz, od tego momentu staje się to Twoim obowiązkiem"

"Jeżeli zrobisz coś dobrze raz, od tego momentu staje się to Twoim obowiązkiem"