zmiana układu współrzędnych
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 7
zmiana układu współrzędnych
witam
Dostałem model stworzony w innym systemie i zapisany w formacie "step". Wszystko ładnie wygląda tylko ma źle ustawiony układ współrzędnych - jest po prostu krzywy. Nie potrafię stworzyć nowego poprawnego ukłądu współrzędnych wg którego mogę dalej pracować na innym systemie CAM. Próbowałem robić to wg opisu w książce G. Kazimierczaka ale coś mi nie wychodzi.
Na emila mogę wysłać plik dla zainteresowanych.
Dostałem model stworzony w innym systemie i zapisany w formacie "step". Wszystko ładnie wygląda tylko ma źle ustawiony układ współrzędnych - jest po prostu krzywy. Nie potrafię stworzyć nowego poprawnego ukłądu współrzędnych wg którego mogę dalej pracować na innym systemie CAM. Próbowałem robić to wg opisu w książce G. Kazimierczaka ale coś mi nie wychodzi.
Na emila mogę wysłać plik dla zainteresowanych.
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: zmiana układu współrzędnych
lotnik11 pisze:... Na emila mogę wysłać plik dla zainteresowanych.

Napisz , gdzie ten punkt zerowy ma być usytuowany.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Próbowałem zrobić to w NX i mi się nie udało. Konsultowałem to telefonicznie z firmą od której kupiliśmy program i powiedzieli że nic nie da się zrobić ale może nie do końca zrozumieli o co mi chodzi.nxcam pisze:punkt względem którego generujesz kod możesz przecież ustawic w CAM...
- ale jeśli jednak musisz to zroboć w CAD - o którą wersje SE pytasz?
Jeśli masz ochotę i znasz NX to mogę ci podesłać plik do zabawy.
[ Dodano: 2011-03-28, 15:28 ]
dzisiaj zainstaluje SE ST3 i na nim spróbuje. W SW, którego teraz się uczę robi się to w 5 min. Na SE pracuje od ok10 lat od wersji 10 do 20 i co prawda nigdy nie miałem takich problemów z plikami to jakoś nie mogę sobie z tym poradzić.Mrozik pisze:Możesz użyć funkcji obrotu lic, zaznaczyć je wszystki i obrócić je względem krzywego układu tak aby podstawowe płaszczyzny były równoległe do płaszczyzn krzywego układu. Czynność powtórz dla wszystkich trzech osi.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Lotnik11.
Przestawienie układu w NX-e jest banalnie proste, sorki ale zobacz sam na filmie. Film
Pamiętaj iż do obróbki potrzebny Ci jest MCS który sam ustawiasz.
Co do przestawienia Układu w SE ST3 jeżeli otworzysz plik to korzystając ze znanych z wcześniejszych opcji SE poleceń, np. Usuń lica czy przenieś lica możesz modyfikowac położenie wczytanego modelu. A do tego masz jesze technologię synchroniczną którą też możesz tego dokonać. Tak więc jak widzisz masz sporo możliwości.
Przestawienie układu w NX-e jest banalnie proste, sorki ale zobacz sam na filmie. Film
Co do przestawienia Układu w SE ST3 jeżeli otworzysz plik to korzystając ze znanych z wcześniejszych opcji SE poleceń, np. Usuń lica czy przenieś lica możesz modyfikowac położenie wczytanego modelu. A do tego masz jesze technologię synchroniczną którą też możesz tego dokonać. Tak więc jak widzisz masz sporo możliwości.
-
wiem o czym mówisz i ja też tak na początku myślałem. Zrobiłem wszystko wg tego jak mnie nauczyli kiedyś na szkoleniu i sztuka wyszła źle. Mimo tego że ustawiłem nowy układ współrzędnych w NX to program generował kod nc i tak wg ukł. współ. modelu i sztuka wyszła krzywo. Później poprawiłem ukł. współ. w Solid Worksie i wygenerowałem nowy plik i wtedy było wszystko ok.piocam pisze:Lotnik11.
.