Na początku chciał bym podkreślić że nie mam żadnego doświadczenia z jakimikolwiek obrabiarkami (5 razy po 5h na warsztatach szkolnych na zwykłych obrabiarkach... no proszę...). Jestem w 3 klasie technikum o profilu Operator Obrabiarek CNC i z tym kierunkiem wiążę swoją przyszłość zawodową. Jako że chyba każdy wie jak jest z młodzieżą w szkołach, nie muszę niestety chyba mówić że pół lekcji nauczyciel przeznacza na uciszanie "turystów", więc ilość przekazywanej wiedzy jest niewystarczająca mimo dużej chęci ze strony nauczycieli. No i właśnie chciał bym prosić o jakieś porady, jak w ogóle zabrać się do nauki, z której strony i jak to ugryźć. Przez pierwszy rok uczyliśmy się obsługi SolidEdge, ale po cięciach godzin się to skończyło. Więc mam małą wiedzę o obsłudze tego programu. Chciał by gdzieś "dorwać" ten program, aby samemu zacząć się tego uczyć, również był bym przeogromnie wdzięczny za podanie darmowych programów które mogły by mi się przydać. Chciał bym również prosić o tytuły jakiś książek w tej tematyce, tzn. obsługi, sterowania jaki i obsługi samych maszyn CNC itp. Jednym z nurtujących mnie pytań jest to, czy po samym wykształceniu technicznym jestem w stanie znaleźć pracę za jakiś grosz, z możliwością awansowania ze stanowiska wciskacza zielonego przycisku?
P.S Jeśli był taki temat, to z góry przepraszam, ale po prostu chciałem wiedzieć