Nawet nie początki...

Autor tematu
Padawan_Jedi
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Nawet nie początki...

Post napisał: Padawan_Jedi » 20 gru 2012, 18:44

Witam wszystkich forumowiczów.
Na początku chciał bym podkreślić że nie mam żadnego doświadczenia z jakimikolwiek obrabiarkami (5 razy po 5h na warsztatach szkolnych na zwykłych obrabiarkach... no proszę...). Jestem w 3 klasie technikum o profilu Operator Obrabiarek CNC i z tym kierunkiem wiążę swoją przyszłość zawodową. Jako że chyba każdy wie jak jest z młodzieżą w szkołach, nie muszę niestety chyba mówić że pół lekcji nauczyciel przeznacza na uciszanie "turystów", więc ilość przekazywanej wiedzy jest niewystarczająca mimo dużej chęci ze strony nauczycieli. No i właśnie chciał bym prosić o jakieś porady, jak w ogóle zabrać się do nauki, z której strony i jak to ugryźć. Przez pierwszy rok uczyliśmy się obsługi SolidEdge, ale po cięciach godzin się to skończyło. Więc mam małą wiedzę o obsłudze tego programu. Chciał by gdzieś "dorwać" ten program, aby samemu zacząć się tego uczyć, również był bym przeogromnie wdzięczny za podanie darmowych programów które mogły by mi się przydać. Chciał bym również prosić o tytuły jakiś książek w tej tematyce, tzn. obsługi, sterowania jaki i obsługi samych maszyn CNC itp. Jednym z nurtujących mnie pytań jest to, czy po samym wykształceniu technicznym jestem w stanie znaleźć pracę za jakiś grosz, z możliwością awansowania ze stanowiska wciskacza zielonego przycisku?
P.S Jeśli był taki temat, to z góry przepraszam, ale po prostu chciałem wiedzieć :wink:

Tagi:

Awatar użytkownika

clubber84
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: clubber84 » 20 gru 2012, 19:32

Witam,
cieszę się, że kolejna osoba z chęcią podjęła się wyzwania dołączenia do naszej branży i będzie nabierać ogłady, uczyć się nowych rozwiązań i zapewne rozwiązywać, dzięki naszej pomocy problemy natury technicznej jak i duchowej :wink:
Co, do darmowego oprogramowania do projektowania, to proszę wejść na stronę Siemens PLM, zarejestrować się bezpłatnie i pobrać darmową wersję Solid Edge 2D Drafting, z racji tego, iż kolega miał już do czynienia z tym oprogramowaniem, więc będzie łatwiej przyswoić wiedzę.
Ewentualnie zgłosić się do programu akademickiego i pobrać studencką wersję Solid Edge ST5.

Jeśli chodzi o książki, podstawa to:
- "Projektowanie węzłów i części maszyn" Leonid Kurmaz,
- "Poradnik dla mechaników" Michał Godlewski,
- "Rysunek techniczny maszynowy" Tadeusz Dobrzański - ta pozycja powinna być szczególna w twoim księgozbiorze, z uwagi na to, iż tutaj na forum kładziemy duży nacisk na poprawne projektowanie i rysowanie,
- "Technologia metali" Robert Skoblik
- "Obsługa i programowanie obrabiarek CNC" Witold Habrat.

Tak, jesteś w stanie znaleźć dobrą pracę z wykształceniem technicznym i mieć możliwość awansowania z "greenbuttonpusher'a" na operatora-programistę. Jednakże musisz kształcić się w tym kierunku sam, nabywać doświadczenia, a zwłaszcza praktyki przy obsłudze i programowaniu maszyn CNC. Pomóc mogą Ci kolego różne kursy i szkolenia z obsługi maszyn, na które wysyła pracodawca lub sam się zgłaszasz.
To tyle jeśli chodzi o wprowadzenie w temat CNC.
Powodzenia i przyjemności z zaglądania na forum.

P.S. Jeśli zamierzasz zadawać pytania i oczekiwać odpowiedzi (konstruktywnych i na temat oczywiście), to po uzyskaniu takowych, nie zapominaj wciskać magicznego przycisku pod postami kolegów z napisem "pomógł".

W

Awatar użytkownika

piocam
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: piocam » 21 gru 2012, 10:58

Witam serdecznie.

Co do książek to polecam:

- Programowanie ścieżek dla Obrabiarek CNC - Krzysztof Augustyn http://camdivision.pl/nxcam-ksiazka.html

Do nauki Solid Edge:

- Solid Edge 17. Podstawy - Grzegorz Kazimierczak
- Solid Edge 8/9 - Grzegorz Kazimierczak
- Solid Edge Synchronus Technology - Piotr Szymczak
Ponieważ się na tym nie znam chętnie się tym zajmę :)

"Jeżeli zrobisz coś dobrze raz, od tego momentu staje się to Twoim obowiązkiem"

Endrju76

Post napisał: Endrju76 » 21 gru 2012, 19:15

Dużo informacji przydatnych możesz sobie znaleźć na stronie
http://www.zasada.ps.pl/dydaktyk.html
Endrju
Zaznacz "POMÓGŁ" - to nie boli

Fafal_83
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

Post napisał: Fafal_83 » 10 mar 2013, 18:15

Szanse masz i to spore ale po kolei. CO do oprogramowania to w przypadku SOlid Edge można bez problemu pobrać wersję przy użyciu której można się uczyć, na początek masz kilka samouczków (kilka godzin przejście ich Ci zajmie), no a później jak znasz angielski to dostępne turoriale as jak nie to najlepiej zainwestować ok 100zł w przyzwoity podręcznik użytkownika i go "przerobić". Co do samej pracy to można znaleśc i taką gdzie będą Cie szkolić od samego początku na "wciskacza" zielonego guzika. Jest sporo firm które za wszelką cene sdzukają pracownika i zdarza się że stawiają na ludzi zaczynających od zera. Sam szkoliłem operatorów którzy przychodząc do pracy nie potrafili się posługiwać suwmiarką :( Zarobić nie zarobisz kokosów ale jeśli będziesz chciał to w takich firmach da się sporo nauczyć. Życzę szczęścia i nie zrażaj się na początku, w tej branży naprawe liczy się doświadczenie a to przychodzi z czasem spędzonym przy maszynie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Solid Edge”