Obróbka na 2.5 osi.
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 4
Obróbka na 2.5 osi.
Witam, mam takie pytanie jak zrobić w NX 9.0, aby narzędzie poruszało się po wymuszonym torze,tak aby wejścia i wyjścia narzędzia były w jednym punkcie. Obrabiam półfabrykat w kształcie rury i chciałbym aby narzędzie wchodziło jednym wejście dokonywało obróbki wokół rury (na płaszczyźnie x i y ) zgodnie z ruchem wskazówek zegara i wychodziło tak jak wchodziło. W kolejnym kroku zmieni pozycję w osi z i powtórzy całą obróbkę. Do tej funkcji używam Cavity Mill ale niestety program generuje ścieżki z bardzo dużą ilością wejść i wyjść. Ma ktoś pomysł jak ten problem rozwiązać??
Ostatnio zmieniony 29 lip 2014, 20:17 przez piotrmax, łącznie zmieniany 2 razy.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Mogę Ci wymienić 15 operacji, które z powodzeniem zastosujesz do obróbki zgrubnej (jakiegoś) detalu - równie dobrze możemy sobie o pogodzie porozmawiać.
Jak będziesz chciał żeby ktoś Ci podpowiedział, to jak przystało na technologa, pokaż rysunek (w tym przypadku model) części o której mówisz.
Jeżeli model jest poufny, to przecież możesz narysować coś podobnego/uproszczonego.
Jak będziesz chciał żeby ktoś Ci podpowiedział, to jak przystało na technologa, pokaż rysunek (w tym przypadku model) części o której mówisz.
Jeżeli model jest poufny, to przecież możesz narysować coś podobnego/uproszczonego.

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Poza Cavity Mill:
- FLOR WAL IPW
- FIXED CONTOUR
- CONTOUR AREA
- STREAMLINE
- VARIABLE CONTOUR
- VARIABLE STREAMLINE
We wszystkich powyższych (poza FLOR WALL - gdzie działa to podobnie jak w Cavity) trzeba włączyć ścieżki wielokrotne i w "Containment" zaznaczyć, żeby te ścieżki wielokrotne były przycinane do IPW.
Z tym, że nie zawsze do operacji zgrubnych trzeba używać IPW - dlatego tak bardzo mi zależało na konkretnym przykładzie.
W Twoim przypadku zrobiłbym dokładnie tak jak pisze "radeko"
Taką ścieżką jak narysowałeś (ścieżka po okręgu, jedno wejście i jedno wyjście) nie wyobrażam sobie obrobić nic więcej niż:

Natomiast normalnie obrobił bym to mniej więcej tak:

Też chyb nie jest źle...
Obydwie operacje zrobione Cavity Mill
- FLOR WAL IPW
- FIXED CONTOUR
- CONTOUR AREA
- STREAMLINE
- VARIABLE CONTOUR
- VARIABLE STREAMLINE
We wszystkich powyższych (poza FLOR WALL - gdzie działa to podobnie jak w Cavity) trzeba włączyć ścieżki wielokrotne i w "Containment" zaznaczyć, żeby te ścieżki wielokrotne były przycinane do IPW.
Z tym, że nie zawsze do operacji zgrubnych trzeba używać IPW - dlatego tak bardzo mi zależało na konkretnym przykładzie.
W Twoim przypadku zrobiłbym dokładnie tak jak pisze "radeko"
Taką ścieżką jak narysowałeś (ścieżka po okręgu, jedno wejście i jedno wyjście) nie wyobrażam sobie obrobić nic więcej niż:

Natomiast normalnie obrobił bym to mniej więcej tak:

Też chyb nie jest źle...
Obydwie operacje zrobione Cavity Mill