Właśnie rzeźbię w NX CAM technologię wytworzenia Koła pasowego zębatego od turbiny wiatrowej. Jest ono całkiem sporych rozmiarów ponad 600[mm] długości i prawie 300[mm] średnicy.
Jestem raczkującym w temacie obróbki CNC studentem.
Pracuję z książką K. Augustyna i próbuję wyfrezować rowek na bazie przykładu z tej książki, o wymiarach jak na załączonym obrazku, przy pomocy frezu T-cutter i operacji Face Milling Area.
Problem polega na tym, że jeśli używam frezu o mniejszej szerokości to nie frezuje mi górnej ścianki (na + w osi Z) i zostawia dość spory i brzydki naddatek ok 1.5[mm] z kolei gdy zwiększę szerokość frezu do maximum to zostawia naddatek na ściance bocznej (oś X) nie osiągając w ten sposób pożądanej średnicy. Zauważyłem, że w książkowym przykładzie jest dokładnie ta sama sytuacja, niby cały rowek miał być wyfrezowany a jednak jego górna ścianka pozostała nieobrobiona.
Czy może mi ktoś z Was drodzy forumowicze doradzić jakiej operacji użyć? Może można to wytoczyć przy pomocy noża do rowków wew. tylko w tedy skąd wziąć odpowiedni nóż i jego wymiary? Szukałem już u kilku producentów ale bez rezultatu...
Proszę o pomoc

P.S.
Nie widzę w podglądzie załączonego pliku więc napiszę na ww wymiary rowka:
d1=176mm
d2=232mm
szerokość=25mm
zaokrąglenie krawędzi wew. R=3
fazka na kr. zew. h=3x45