Witam
moje pytanie na dziś to jak z modelu koła zębatego zrobić jego rysunek w module drafting-potrzebuję w uproszczeniu i tylko 1 ząb w szczególe?
Jakieś rady?
Drafting-uproszczenia
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Ja też robię koła zębate i dokumentację do nich, z tego co zauważyłem takie koło wygenerowane przez Gear Wizarda jest bryłą, czasem nawet powierzchnią i w rzutach tak też rysowane. Podobnie jak wybierzesz gwint z opcją details , też w Draftingu wyrysuje pięknie cały jego zarys zamiast uproszczenia, no ale tam jest jeszcze do wyboru przynajmniej.
Robię tak : Ukrywam wszystkie zęby , dorysowuje średnicę podziałową poprzez krzywe i rzucam na Drafting samą piastę z wrysowaną przeze mnie średnicą podziałową.
Możesz ukryć wszystkie zęby oprócz tego jednego którego chcesz mieć w szczególe.
Tak na marginesie to stary Gear Wizard pod NX1 był o wiele lepszym rozwiązaniem i miał o wiele więcej możliwości , niż nakładka dla chińczyków w najnowszych wersjach NX, dlatego cały czas trzymam na dysku wersję NX1.
Robię tak : Ukrywam wszystkie zęby , dorysowuje średnicę podziałową poprzez krzywe i rzucam na Drafting samą piastę z wrysowaną przeze mnie średnicą podziałową.
Możesz ukryć wszystkie zęby oprócz tego jednego którego chcesz mieć w szczególe.
Tak na marginesie to stary Gear Wizard pod NX1 był o wiele lepszym rozwiązaniem i miał o wiele więcej możliwości , niż nakładka dla chińczyków w najnowszych wersjach NX, dlatego cały czas trzymam na dysku wersję NX1.