Witam,
Wczytuje w assembly cześć. następnie chciałbym utworzyć nową część ale tak aby np kontury pokrywały się z pierwszą częścią. Czyli zrobić dwie bryły asocjatywne.
Tak samo mam otwór w części pierwszej i chce stworzyć otwór współosiowy do otworu w części pierwszej.
Gdy edutuje bryłe, druga bryła jest wygaszona i nie mogę żadnej geometrii sobie z niej pobrać. Nie wiem jak to jest rozwiązane w NXie 7.0 bo jestem początkującym użytkownikiem tego programu. W solidworksie i catii jest to inaczej rozwiązane lecz nie mogę dojść do tego jak to zrobić w NXie.
Pozdrawiam
tworzenie części w złożeniu
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Tak, jak pisze r_t_o_i_p, w złożeniu możesz cokolwiek zrobić w przypadku, gdy daną część uczynisz roboczą / work part.
Potem "pobieranie geometrii" jest możliwe tylko przez użycie "linkowania" - WAVE Geometry Linker (Insert/Associative Copy/WAVE Geometry Linker).
Linkujesz całe bryły, ścianki lub krawędzie.
W szkicu (sketcher) linkowanie nie działa, a geometrię pobierasz przez rzutowanie krawędzi/ścian(Project Curve) na płaszczyznę, na której robisz szkic.
Potem "pobieranie geometrii" jest możliwe tylko przez użycie "linkowania" - WAVE Geometry Linker (Insert/Associative Copy/WAVE Geometry Linker).
Linkujesz całe bryły, ścianki lub krawędzie.
W szkicu (sketcher) linkowanie nie działa, a geometrię pobierasz przez rzutowanie krawędzi/ścian(Project Curve) na płaszczyznę, na której robisz szkic.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
robie tak jak mówicie...
jeśli chodzi o WAVE to go nie mam? (wersja 7.0)

Uploaded with ImageShack.us
zprojektowałem (project) krawędzie pierwszej bryły jednak jeśli zmienie wymiary pierwszej bryły to druga bryła się nie zmienia :/ no chyba że trzeba dać gdzieś update.
na foto sprojektowane krawędzie:

jeśli chodzi o WAVE to go nie mam? (wersja 7.0)

zprojektowałem (project) krawędzie pierwszej bryły jednak jeśli zmienie wymiary pierwszej bryły to druga bryła się nie zmienia :/ no chyba że trzeba dać gdzieś update.
na foto sprojektowane krawędzie:

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Włącz moduł złożeń - "a" lub "ctrl+a" lub applications -> assemblies.Zdolny1989 pisze:jeśli chodzi o WAVE to go nie mam? (wersja 7.0)[/URL]
Tak ma być, chyba, że czegoś ja nie wiem:Zdolny1989 pisze:robie tak jak mówicie...
...
http://img831.imageshack.us/i/projectcurve.jpg/
Przeczytaj komunikat. Jak zrozumiesz, to Twoje, jak nie to napiszę wytłumaczenie.