Lista części w złożeniu

NX CAM/Unigraphics

Autor tematu
SACZI
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4

Lista części w złożeniu

Post napisał: SACZI » 06 lut 2011, 14:34

Nie potrafię sobie poradzić ze skonfigurowaniem listy części w rysunkach złożeniowych.
Nie korzystam z żadnego dodatkowego modułu (choćby mold wizard) tylko z samego modelingu i assembly.
W draftingu jest niby ikonka "Part list", ale one daje efekt jak na zdjęciu:
http://img838.imageshack.us/i/defaultpartlist.jpg/

ja chcę uzyskać efekt jak na zdjęciu (lista zrobiona "ręcznie"):
http://img692.imageshack.us/i/partlistcel.jpg/

Wiem, że trzeba jakieś szablony edytować, ale które już nie bardzo.
Druga ważna sprawa - autobalony.

Tagi:

marcinello3
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

Post napisał: marcinello3 » 06 lut 2011, 15:33

Ja to robię tak.

W pliku, który dodaje do złożenia, definiuje jej atrybut poprzez File/Properties wpisuje np. nazwa = Pokrywa

Obrazek

następnie dodaje tabelkę part list i pojawia się automatycznie taki widok

Obrazek

nazwę pokrywa wstawiło poprzez nazwe pliku, ale nie zawsze gra nam nazwa pliku z tym co chcemy mieć, więc wykorzystamy atrybut NAZWA który zadaliśmy

zaznaczam kolumnę tą gdzie znajduje sie part name, prawym klawiszem wybieram Style, i w zakładce Columns odszukuje zminnej NAZWA wybieram ja i akceptuje

Obrazek

a reszta to juz bajka, wybierz auto baloon zaznacz part list i zakceptuj wskaż widok i po ptakach.

Musisz sobie skonfigurować tabelkę pod siebie jako szablon i wczytywać ją do draftingu poprzez np. importuj. Doradzam skorzystać z atrybutów!
Jeszcze jedno zalecam zrobić dodatkową kolumnę obok Part name bo łatwiej się połapac przy dużych złożeniach a przy plotowaniu zawsze można jedną kolumne na siebie zsunąć i jej nie widać. Jak poniżej

Obrazek

Obrazek

Autor tematu
SACZI

Post napisał: SACZI » 06 lut 2011, 22:44

OK, poradziłem sobie.
Dzięki za podpowiedź; rzeczywiście najtrudniejsze to nie było, ale mogli bardziej to dograć w standardzie.

Jeszcze kilka pytań, jak widać na zdjęciach podlinkowanych w pierwszym poście, do tabeli złożenia chce dodać kilka informacji.
Jedną z takich informacji jest wymiar gabarytowy detalu. Istnieje jakies makro w stylu: <W@$SH_PART_NAME>, aby program sam określał gabaryty?

W jaki sposób "podpiąć" dostosowana przez siebie Part listę pod przycisk ja wywołujący w draftingu?

EDIT
To pytanie raczej do nxcam - w jaki sposób skonfigurować pliki bibliotek mold wizarda, aby w jego własnościach znalazły się wymagane atrybuty?
Dajmy na to, że potrzebuję 7 atrybutów. Plików w MW NX7,5 jest 8600 z czego prt "ledwie" 2300. Niech korzystam tylko z max 200 ...

marcinello3

Post napisał: marcinello3 » 08 lut 2011, 00:04

SACZI pisze:Istnieje jakies makro w stylu: <W@$SH_PART_NAME>, aby program sam określał gabaryty?
Niespotkałem się :(
SACZI pisze: W jaki sposób "podpiąć" dostosowana przez siebie Part listę pod przycisk ja wywołujący w draftingu?
Korzystam z szablonu importowanego do draftingu. Coś w stylu wstawiania obramówki rysunku

Awatar użytkownika

nxcam
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: nxcam » 11 lut 2011, 23:07

SACZI - cadowiec ze mnie marny, ale w poniedziałek podpytam fachowca

Autor tematu
SACZI

Post napisał: SACZI » 12 lut 2011, 00:59

nxcam pisze:SACZI - cadowiec ze mnie marny, ale w poniedziałek podpytam fachowca
fachowca już pytałem/pytaliśmy osobiście - ... brak automatyzacji w tym przypadku.
NX to po prostu "dość duża piaskownica" i ciężko ją ogarnąć.
Druga możliwość - dużo za mało wiem, aby zdać tak pytanie, żeby odpowiedź się sama nasunęła.
Mimo wszystko, dzięki temu wątkowi zaczynam sobie konfigurować NX'a w sposób, o który mi cały czas chodzi.

marcinello3

Post napisał: marcinello3 » 13 lut 2011, 10:15

To pytanie raczej do nxcam - w jaki sposób skonfigurować pliki bibliotek mold wizarda, aby w jego własnościach znalazły się wymagane atrybuty?
Dajmy na to, że potrzebuję 7 atrybutów. Plików w MW NX7,5 jest 8600 z czego prt "ledwie" 2300. Niech korzystam tylko z max 200 ...
Możesz napisać sobie makro, z wywołaniem potrzebnych ci atrybutów, i powoli wstawiać w te pliki które używasz. Zdaje sobie sprawe ze to zmudna robota, ale opłacalna. Ja w ten sposób załatwiam normalki sciągniete z katalogów elektronicznych. Poprostu powoli a do celu. :wink:

~ae
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 1

Post napisał: ~ae » 14 lut 2011, 14:27

by dodac atrybuty do wybranych normalii mozna uzyc excela z poziomu NXa
nie trzeba szukac czesci na dysku
np otwieramy standart part
wybieramy czesc z bazy
klikamy edit data base i w odpowiedniej sekcji dopisujemy swoj atrybut

w moldzie jest polecenie tworzace atrybut z gabarytami kosci pod dowolny element geometrii np wkladke
taki atrybut moze byc umieszczony w odpowiedniej kolumnie part listy
ztcp nazywa sie stock size

by part lista byla podpieta pod polecenie insert>part list
trzeba przekonfigurowac ustawienia dokumentacji w customer defaults
po otworzeniu okna dialogowego wyszukac sobie part list
przeczytac opisy obok opcji i ustawic odpowiednie opcje

wszystko jest opisane w dokumentacji
a ja nie mam za bardzo czasu na szczegoly
pozdr
~ae
please RTFM!

Autor tematu
SACZI

Post napisał: SACZI » 14 lut 2011, 19:28

marcinello3 pisze:
Możesz napisać sobie makro, z wywołaniem potrzebnych ci atrybutów, i powoli wstawiać w te pliki które używasz. Zdaje sobie sprawe ze to zmudna robota, ale opłacalna. Ja w ten sposób załatwiam normalki sciągniete z katalogów elektronicznych. Poprostu powoli a do celu. :wink:
Temat opanowany - makro pięknie działa.
Pozostaje mi tylko podpięcie vb pod jakiegoś swojego buttona i temat, przynajmniej w części zamknięty.

Swoją drogą, ja się tak bez vb męczyłem, bo nie wiedziałem, że NX go obsługuje :mrgreen:
Masz jakieś szczegółowy opis vb dla NX'a?
~ae pisze:by dodac atrybuty do wybranych normalii mozna uzyc excela z poziomu NXa
nie trzeba szukac czesci na dysku
np otwieramy standart part
wybieramy czesc z bazy
klikamy edit data base i w odpowiedniej sekcji dopisujemy swoj atrybut

w moldzie jest polecenie tworzace atrybut z gabarytami kosci pod dowolny element geometrii np wkladke
taki atrybut moze byc umieszczony w odpowiedniej kolumnie part listy
ztcp nazywa sie stock size
Jest to jakiś pomysł, ale tak z wersji na wersję, z update'u na update?
Ja nie znam za dobrze struktury plików moldwizarda i może źle kombinuję, ale szukam jakiegoś mechanizmu typu "wskaż katalog, a makro samo zrobi resztę", tym bardziej, że oprócz samych atrybutów, chciałbym jeszcze kilka rzeczy tam za jednym razem umieścić.
~ae pisze:w moldzie jest polecenie tworzace atrybut z gabarytami kosci pod dowolny element geometrii np wkladke taki atrybut moze byc umieszczony w odpowiedniej kolumnie part listy ztcp nazywa sie stock size
Zgadza się i to działa.
Jest też jakieś polecenie z "zwykłym" modelingu, które robi to samo (nie wiem, czy dodaje atrybut do pliku).
"stock size" ma tą wadę, że trzeba wskazać detal; ja bym chciał jakiś "automat".
Niemniej jednak dzięki za podpowiedź.
~ae pisze:by part lista byla podpieta pod polecenie insert>part list
trzeba przekonfigurowac ustawienia dokumentacji w customer defaults
po otworzeniu okna dialogowego wyszukac sobie part list
przeczytac opisy obok opcji i ustawic odpowiednie opcje

wszystko jest opisane w dokumentacji
a ja nie mam za bardzo czasu na szczegoly
Się na pewno zrobi.
Dzięki za podpowiedzi.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NX CAM/Unigraphics”