W narzędziowni, w której pracuję jako powiedzmy technolog będzie wprowadzany NX 8.0 + moldwizard + CAM 5 osi + WEDM. Ogólnie oprogramowanie jest zakupione, zapłacone itd. także akwizytorom dziękujemy

Jeżeli chodzi o zgrubne frezowanie, to masz np opcję ograniczającą obszary wjazdów podaną w % wejścia. Trzeba później to pamiętać i uwzględnić przy wybieraniu reszek, lub zastosować IPW, nie wiem jak jest w nowszych wersjach NX.mafagr pisze:U nas bardzo często się zdarza, że programista wpuszcza gdzieś jakąś głowicę przy zgrubnej i wchodzi ona w jakiś cienki przesmyk lub wybranie tak że ma zbyt mały ruch na boki i zostawia na środku materiał aż po chwili kończy się to uszkodzeniem głowicy. On twierdzi, że nie wie jak temu zaradzić ale myślę, że tak opcja powinna tam być.
Kolego, pochwalisz się co to za 5 osiówka? W firmie, w której pracuje mają zamiar kupić drugą 5 osiówkę (prawdopodobnie Hermle C50) w raz z manipulatorem, interesuje mnie wymiana doświadczeń.wladca-swiata pisze:Dziękuję za uwagi. Dojdzie mi jeszcze frezarka pięcioosiowa symultaniczna, stół uchylno-obrotowy. Czy w tym przypadku mam czego się obawiać? Oczywiście rozumiem całe zagadnienie kolizyjności itd. Postprocesor będzie dostarczony wraz z pełną wizualizacją. Czy są jakieś szczególnie newralgiczne miejsca, w których postprocesory mogą "namieszać"? Np. problemy ze zmianami układów w indeksacji itd?