Wprowadzenie NX 8.0 w narzędziowni.

NX CAM/Unigraphics

Autor tematu
wladca-swiata
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4

Wprowadzenie NX 8.0 w narzędziowni.

Post napisał: wladca-swiata » 26 wrz 2012, 22:35

Witam.

W narzędziowni, w której pracuję jako powiedzmy technolog będzie wprowadzany NX 8.0 + moldwizard + CAM 5 osi + WEDM. Ogólnie oprogramowanie jest zakupione, zapłacone itd. także akwizytorom dziękujemy :) Nie było jeszcze szkoleń i narazie nie pracujemy na tym sofcie (choć już zainstalowany). Na jakie zagadnienia powinienem kłaść szczególny nacisk podczas szkoleń? Chodzi mi o to, czy są jakieś szczegółnie upierdliwe czynności na NX, które dobrze jest przećwiczyć w obecności "szkoleniowca" lub np. zdarzają się jakieś nieprzewidywalne/niezamierzone wyniki pracy (kolizje, ścieżki, których nie było w wizualizacji, a wystąpiły w kodzie itd.)? Wiem, że system jest bardzo rozbudowany itd. ale ja też nie jestem z pierwszej łapanki. Poza tym w przypadku frezarek chciałbym pracować na interpolacji SPLINE (oczywiście w uzasadnionych okolicznościach). Czy ktoś z Was miał z tym do czynienia w naturze? Czy były jakieś większe problemy? Mamy zamówione postprocesory do naszych obrabiarek (2x HH iTNC 530 i HH ATEK HS Plus) także powinno w nich wszystko śmigać. Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Tagi:

Awatar użytkownika

Magneto86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Magneto86 » 27 wrz 2012, 11:35

To jak masz zainstalowane oprogramowanie, to bym radził przerobić sobie CASTy z ćwiczeniami na temat tych modułów, którymi się masz zajmować.
Dzięki temu na szkoleniu mniej czasu zajmie Ci opanowanie samej klikologii, a będziesz mógł skupić się na rzeczach ważnych, zamiast na "siłowaniu się" z programem.

CASTy, to są samouczki do NXa (najczęściej osobna płytka), podobnie dokumentacja do NX - wszystko instaluje się osobno. Musisz do tego znać angielski - podstawy chociaż, bo jest bardzo dużo rysunków, po których można ogarnąć o co chodzi...
Obrazek

radeko

Post napisał: radeko » 27 wrz 2012, 14:30

- WEDM cięcie pod kątem w 4 osiach z zachowaniem długości krawędzi może być kłopotliwe i radzę to przećwiczyć z prowadzącym ( położenie upper guide i lower guide +postprocesor + fizyczne ustawienie dysz na drutówce - punkty przegięcia drutu -musi być skoordynowane)

- tokarka -przećwiczcie odcięcie detalu z łamaniem wióra (kłopotliwe) oraz wiercenie z cyklem na tokarce.

- jak znam życie postprocesor będzie tworzony na bieżąco, proponuję żeby codziennie na kursie był ktoś kto dobrze zna obrabiarkę ( cykle, kolejność sekwencji,dozwolone znaki itp.)

mafagr
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: mafagr » 27 wrz 2012, 20:54

Dokładnie przypilnujcie sobie postów, u nas jak to wdrażali to były z czegoś adaptowane i jak cokolwiek zaczęło działać to nasz kierownik machnął na resztę ręką z podniecenia i tak zostaliśmy z postami pozostawiającymi wiele do życzenia. Szczególne trudności może sprawiać drutówka właśnie tak jak kolega pisał o tych głowicach. Kilka detali poleciało w wióry zanim doszliśmy co i jak tam biega. Jest też tak, że często robiąc program na druta nie można skorzystać z interpolacji kołowej bo wywala na maszynie, że źle opisany okrąg i trzeba wtedy wybierać opcje programowania liniowego okręgu a z tym też bywa różnie zależy od tego jak bardzo zawęzi się tolerancje. Bardzo dobrze by było właśnie gdyby jakiś operator doświadczony patrzył na kod i wyłapywał to co jest ważne a co nie, żeby później na maszynie nie musiał czyścić programu z niepotrzebnego syfu. U nas bardzo często się zdarza, że programista wpuszcza gdzieś jakąś głowicę przy zgrubnej i wchodzi ona w jakiś cienki przesmyk lub wybranie tak że ma zbyt mały ruch na boki i zostawia na środku materiał aż po chwili kończy się to uszkodzeniem głowicy. On twierdzi, że nie wie jak temu zaradzić ale myślę, że tak opcja powinna tam być.
Wiele rzeczy wyjdzie dopiero w trakcie pracy, więc życzę dużo cierpliwości i powodzenia w nauce.

Pzdr.

Majster70
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Majster70 » 28 wrz 2012, 08:03

Używam NX z 2003 roku, więc nie będę pisał o szczegółach tylko ogólnie, pewne rzeczy mogą się różnić.
Casty są bardzo dobre, warto je przećwiczyć wcześniej, żeby zająć trenera konkretnymi rzeczami. Co do wizzardów do form i wykrojników nie mam doświadczeń. Ćwiczenia z prowadzącym - są drogie: po przejściu Castów najlepiej wytypujcie jakieś detale, prace nad którymi właśnie pracujecie - motywacja rośnie i robisz coś konkretnego a nie czysto teoretycznie. Warto wybrać tematy które mają dłuższe terminy realizacji lub które mogą się obsunąć - wiadomo początki są trudne i zawsze produkuje się trochę złomu :wink: Myślę, że w miarę możliwości najlepiej zrobić przykłady samodzielnie, przygotować je wcześniej, zaczynając od prostszych, a gość niech poprawia i wskazuje najefektywniejsze rozwiązania.
Gdybym był szefem w waszej firmie, chyba bym po prostu podkupił pracownika z doświadczeniem, sumarycznie wyszłoby taniej.
Co do posprocesorów na WEDM nie mam doświadczeń, jeżeli chodzi o frezarki to narzędziownie z którymi miałem do czynienia nie pracowały na splajnach, co najwyżej interpolacja kołowa, często po prostu G01. Tylko raz spotkałem się z posprocesorem na HH, 90% postprocesorów wypluwała właśnie G-kody Iso. U mnie się to sprawdza.
mafagr pisze:U nas bardzo często się zdarza, że programista wpuszcza gdzieś jakąś głowicę przy zgrubnej i wchodzi ona w jakiś cienki przesmyk lub wybranie tak że ma zbyt mały ruch na boki i zostawia na środku materiał aż po chwili kończy się to uszkodzeniem głowicy. On twierdzi, że nie wie jak temu zaradzić ale myślę, że tak opcja powinna tam być.
Jeżeli chodzi o zgrubne frezowanie, to masz np opcję ograniczającą obszary wjazdów podaną w % wejścia. Trzeba później to pamiętać i uwzględnić przy wybieraniu reszek, lub zastosować IPW, nie wiem jak jest w nowszych wersjach NX.

Autor tematu
wladca-swiata

Post napisał: wladca-swiata » 28 wrz 2012, 10:45

Dziękuję za wszystkie pomocne uwagi. Jak będę miał dłuższą chwilkę to zadam jeszce parę pytań, szczególnie odnośnie WEDM.

marcinello3

Post napisał: marcinello3 » 30 wrz 2012, 15:54

czystą prawde panowie mówicie, wszystko w praniu wyjdzie, ale jak najwięcej obróbki z którymi mieliscie problemy na innych systemach, same trudne i smakowite kąski (interpolacje, wiercenie itp) i jak to mówią, nauka na zywym organiźmie najlepiej uczy!!!
Zwróć uwagę na cykle wiertarskie czy dają się edytować i czy cykl jest wywołany pojedynczo czy przy każdym otworze (zdarza się że tak jest, a wtedy operator nic nie poprawi).

pozdrawiam

SACZI

Post napisał: SACZI » 03 paź 2012, 21:40

Wbrew namowom sprzedawców, nie zmieniajcie za często wersji oprogramowania ...
Licencja NX'a to koszt 50-90 kPLN.
Maszyny kilkukrotnie więcej. Najczęściej € ...
Błędy nowych wersji potrafią być baaaardzo drogie.

Autor tematu
wladca-swiata

Post napisał: wladca-swiata » 04 paź 2012, 18:29

Dziękuję za uwagi. Dojdzie mi jeszcze frezarka pięcioosiowa symultaniczna, stół uchylno-obrotowy. Czy w tym przypadku mam czego się obawiać? Oczywiście rozumiem całe zagadnienie kolizyjności itd. Postprocesor będzie dostarczony wraz z pełną wizualizacją. Czy są jakieś szczególnie newralgiczne miejsca, w których postprocesory mogą "namieszać"? Np. problemy ze zmianami układów w indeksacji itd?

Awatar użytkownika

Graphart

Post napisał: Graphart » 04 paź 2012, 23:35

wladca-swiata pisze:Dziękuję za uwagi. Dojdzie mi jeszcze frezarka pięcioosiowa symultaniczna, stół uchylno-obrotowy. Czy w tym przypadku mam czego się obawiać? Oczywiście rozumiem całe zagadnienie kolizyjności itd. Postprocesor będzie dostarczony wraz z pełną wizualizacją. Czy są jakieś szczególnie newralgiczne miejsca, w których postprocesory mogą "namieszać"? Np. problemy ze zmianami układów w indeksacji itd?
Kolego, pochwalisz się co to za 5 osiówka? W firmie, w której pracuje mają zamiar kupić drugą 5 osiówkę (prawdopodobnie Hermle C50) w raz z manipulatorem, interesuje mnie wymiana doświadczeń.

Co do NX'a (używamy go), "wszystko" zależy od postprocesora, aktualizacji i mieszania w plikach :lol:
NX CAM.
Produkcja, dystrybucja, masturbacja.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NX CAM/Unigraphics”