UGv18
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Najwięcej problemów będziesz miał z transformacjami ( niezastąpione CTRL+T w starszych wersjach), niestety na niekorzyść zastąpiono (shft+ctrl M ) i zupełnie nie to samo 
Poza tym rysowanie krzywych zupełnie inaczej niż dawniej ( zapomnieć trzeba o zakładce delta- polar itd).
Zdecydowanie łatwiejszy Manufacturing , aczkolwiek trochę przekombinowany i zabiera więcej czasu niż w starych wersjach UG, szczególnie tokarszczyzna.
No i sprawa systemu .... nic nie dorówna stabilnemu HP UNIX owi
Zwracam honor ... zainstalowałem NX7.5 CTRL+T powróciło

Poza tym rysowanie krzywych zupełnie inaczej niż dawniej ( zapomnieć trzeba o zakładce delta- polar itd).
Zdecydowanie łatwiejszy Manufacturing , aczkolwiek trochę przekombinowany i zabiera więcej czasu niż w starych wersjach UG, szczególnie tokarszczyzna.
No i sprawa systemu .... nic nie dorówna stabilnemu HP UNIX owi

Zwracam honor ... zainstalowałem NX7.5 CTRL+T powróciło

Ostatnio zmieniony 19 gru 2010, 18:57 przez radeko, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
od 18 były takie 3 główne przełomy w życiu Unigraphics,
a mianowicie NX czyli 19, gdzie całkowicie zmienili szkic,
później NX3 i NX5 i teraz NX7.5 gdzie totalnie przeorali asembling,
Więc na pociechę masz to że nie musiałeś parokrotnie doznawać szoku.
Doznasz go tylko raz, prawdopodobnie od razu w drafcie ( bo kto dziś rysuje w kolorach:)),
ciężko jest dziś komuś wytłumaczyć że od kolorów uzależniam grubość pisaków na wydrukach. Nie wspomnę że młodzież nie wie nawet co to pisak
przy wydruku.
drugi raz w szkicu, Włączasz szkic a tu nic, nie orientuje widoku paski się zmieniają:)
no i po co lustro w szkicu ? żeby bardziej zaśmiecić, a może bo tak w CATII jest.
Jeżeli chodzi o CAM, więcej opcji które i tak wychodzą na te same co dawniej były, tylko dawniej trzeba było główkować, dziś fistaszek przy opcji załatwia sprawę,a bitmapa z boku menu podpowiada ci do czego to służy. Ale przy zaawansowanych opcjach i tak wracasz do starych metod. więcej opcji wieloosiowych. Parę całkowicie nowych strategii.
Co mogę powiedzieć powodzenia. Nie zapomnij o WYPASIONYM sprzęcie.
To nie te czasy że v18 odpaliłem na Pentium 166 MMX z 32 MB i 8 mb grafą i uczyłem sie pozycjonować feature na kostkach.
Więc na pociechę masz to że nie musiałeś parokrotnie doznawać szoku.
Doznasz go tylko raz, prawdopodobnie od razu w drafcie ( bo kto dziś rysuje w kolorach:)),
ciężko jest dziś komuś wytłumaczyć że od kolorów uzależniam grubość pisaków na wydrukach. Nie wspomnę że młodzież nie wie nawet co to pisak

drugi raz w szkicu, Włączasz szkic a tu nic, nie orientuje widoku paski się zmieniają:)
no i po co lustro w szkicu ? żeby bardziej zaśmiecić, a może bo tak w CATII jest.
Jeżeli chodzi o CAM, więcej opcji które i tak wychodzą na te same co dawniej były, tylko dawniej trzeba było główkować, dziś fistaszek przy opcji załatwia sprawę,a bitmapa z boku menu podpowiada ci do czego to służy. Ale przy zaawansowanych opcjach i tak wracasz do starych metod. więcej opcji wieloosiowych. Parę całkowicie nowych strategii.
Co mogę powiedzieć powodzenia. Nie zapomnij o WYPASIONYM sprzęcie.
To nie te czasy że v18 odpaliłem na Pentium 166 MMX z 32 MB i 8 mb grafą i uczyłem sie pozycjonować feature na kostkach.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Ja tam nie liczę "przełomów", chociaż wg handlowców to każda łatka do NX'a jest przełomem.blemish pisze:od 18 były takie 3 główne przełomy w życiu Unigraphics,
Odnośnie asm, to "orka" odbyła się nie w 7.5, a w NX6.
Tragedia!
Z pozytywów to hole table w draftingu od NX6. W NX7,5 symetry constraints (sketcher), a w draftingu tolerancje z dodawaniem odchyłek (np dla H7) i śledzenie zmian w rewizjach.