jak usunąć wypukłą ścieżkę na narożach?
dziwne odejście narzęzdia na promieniach naroża
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 4
jak usunąć wypukłą ścieżkę na narożach?
Cześć,
właśnie próbuję wykonać podcięcie (rowek) na obwodzie kostki. Wykorzystałem do tego 'face milling manual', ściankę wskazałem na dnie rowka, kształt ścieżki 'profil', pozwoliłem na podcięcia, ale na narożach narzędzie odjeżdża dziwnym kształtem. Chyba ścieżka powinna być jednolita, a są jakieś wypukłości. Co muszę poprawić? Screeny poniżej
właśnie próbuję wykonać podcięcie (rowek) na obwodzie kostki. Wykorzystałem do tego 'face milling manual', ściankę wskazałem na dnie rowka, kształt ścieżki 'profil', pozwoliłem na podcięcia, ale na narożach narzędzie odjeżdża dziwnym kształtem. Chyba ścieżka powinna być jednolita, a są jakieś wypukłości. Co muszę poprawić? Screeny poniżej
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Re: jak usunąć wypukłą ścieżkę na narożach?
Niekoniecznie. Ścieżka wcale nie musi być równoległa do ścianki. Widać to zwłaszcza przy strategiach frezowania ostrych naroży. Frez może iść po prostej, ale wtedy traci kontakt z materiałem. Może się też owinąć dookoła naroża po łuku, wcale go nie ścinając.
Tu wygląda to dziwnie, ale sprawdź czy okrąg o średnicy narzędzia ze środkiem na niebieskiej linii nie wjeżdża kiedykolwiek w materiał.
Tu wygląda to dziwnie, ale sprawdź czy okrąg o średnicy narzędzia ze środkiem na niebieskiej linii nie wjeżdża kiedykolwiek w materiał.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
- może Odległości bezpieczne od trzonka "odpychają" ścieżkę od części by uniknąć kolizji?

Ostatnio zmieniony 20 kwie 2020, 14:34 przez nxcam, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Wszystko raczej jest OK, ale nie wiem dlaczego tak pokazuje ścieżkę. Zrobiłem to tym samym narzędziem do rowkowania, ale inną operacją (mill contour -> Solid Profile 3D) i wygląda dobrze. Nie wiem jednak, dlaczego nie wyszło to przez 'face milling manual'. Sprawdzę jeszcze te odległości bezpieczne, ale nie wiem za bardzo gdzie. Mimo wszystko poszperam bo dopiero się uczę i liczę na jakieś wsparcie. Dzięki za pomoc
-
- Kontakt:
- Solid Profile ma domyślnie wyłączone sprawdzanie kolizji by można było zrobić na obrabiarce 3-osiowej rowki 3D np. frezem teowym.
- powstają wtedy zacięcia tyłem frezu, na które się godzimy
- w przypadku Face Milling to będą raczej Odległości bezpieczne od trzonka lub oprawki, które "odpychają" ścieżkę od części by uniknąć kolizji.

- powstają wtedy zacięcia tyłem frezu, na które się godzimy

- w przypadku Face Milling to będą raczej Odległości bezpieczne od trzonka lub oprawki, które "odpychają" ścieżkę od części by uniknąć kolizji.

Ostatnio zmieniony 20 kwie 2020, 14:41 przez nxcam, łącznie zmieniany 1 raz.
-
tak, zadziałało
było po 3 mm, dałem po 5 i poszło

-
- Kontakt:
- ale cześć możesz mieć nieobronioną do końca, jeśli frez jest odsunięty z 3 na 5 mm...
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Sprawdź, czy odległość od narożnika do frezowanego brzegu nie jest czasem większa niż promień narzędzia - promień trzonka.kazuya997 pisze: ↑20 kwie 2020, 14:32Wszystko raczej jest OK, ale nie wiem dlaczego tak pokazuje ścieżkę. Zrobiłem to tym samym narzędziem do rowkowania, ale inną operacją (mill contour -> Solid Profile 3D) i wygląda dobrze. Nie wiem jednak, dlaczego nie wyszło to przez 'face milling manual'. Sprawdzę jeszcze te odległości bezpieczne, ale nie wiem za bardzo gdzie. Mimo wszystko poszperam bo dopiero się uczę i liczę na jakieś wsparcie. Dzięki za pomoc
-
Faktycznie tak było, zmieniłem na 4 mm i narzędzie przylega do ścianki rowka. Dzięki za podpowiedź, sam bym na to nie wpadł