Jak zamocować narzędzie fi32 we wrzecionie ze stożkiem MK3
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 5
Jak zamocować narzędzie fi32 we wrzecionie ze stożkiem MK3
Witam,
Chciałem sobie zanabyć drogą kupna taką oto oprawkę ER32
http://www.darmet.com.pl/pl/132-oprzyrz ... wania.html
Czy któryś z dobrodziei podpowie jak mogę zamocować w swoim wrzecionie ze stożkiem MK3 tę oprawkę? Myślałem o oprawce z większym ER i odpowiedniej tulejce ale ER40 przyjmuje maks 26 mm. Macie jakiś pomysł ?
Pozdrawiam
Chciałem sobie zanabyć drogą kupna taką oto oprawkę ER32
http://www.darmet.com.pl/pl/132-oprzyrz ... wania.html
Czy któryś z dobrodziei podpowie jak mogę zamocować w swoim wrzecionie ze stożkiem MK3 tę oprawkę? Myślałem o oprawce z większym ER i odpowiedniej tulejce ale ER40 przyjmuje maks 26 mm. Macie jakiś pomysł ?
Pozdrawiam
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
-
nie bardzo mnie to rajcuje bo fi 20 to ER16 czyli największa tulejka to fi 10. Zdarzają mi się większe gwinty. Kolejna sprawa to to że mam komplet tulejek ER32 od chyba 3-20 mm więc już w swoją oprawkę mógłbym zamontować tą er16 ale ona jest dla mnie za mała.grzes_rupinski1 pisze:Zamówić mk3 er40
i oprawkę kompensacyjną fi 20
Pozdrawiam
-
Dzięki Roman to chyba dobry trop. W zasadzie coś takiego by mnie uratowalo:
http://www.e-darmet.pl/adapter-weldon-1 ... 13033.html
Od cieńszej strony normalnie można by to zamontować w oprawce ER32 a tą głowice kompensującą w otwór. Jedyne co mnie martwi to że wymiary opisują w calach i mm i nie wiem który wymiar jest przybliżony bo 1 1/4 cala to 31,75 milimetra.
Pozdrawiam
http://www.e-darmet.pl/adapter-weldon-1 ... 13033.html
Od cieńszej strony normalnie można by to zamontować w oprawce ER32 a tą głowice kompensującą w otwór. Jedyne co mnie martwi to że wymiary opisują w calach i mm i nie wiem który wymiar jest przybliżony bo 1 1/4 cala to 31,75 milimetra.
Pozdrawiam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Czegoś tu nie rozumiem, bo jak zrozumiałem poszukiwałeś oprawki z chwytem Morse'a 3 do mocowania (w koniku?), i otworem ø32 do mocowania chwytu ø32 oprawki kompensacyjnej gwintownika.DOHC pisze:Od cieńszej strony normalnie można by to zamontować w oprawce ER32 a tą głowice kompensującą w otwór.
To po co chcesz stosować typową oprawkę tulejek ER32 mocowaną stożkiem Morse'a Mk3 w (zakładam) koniku, w jej tulejkę ER/ ø19 twój adapter ø19/ø32, i w to dopiero chwyt ø32 kompensatora gwintownika, skoro kompensator możesz zamocować bezpośrednio w oprawce Weldona z chwytem Morse'a Mk3 i otworem ø32 ?

pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
-
Przepraszam powinienem na początku uściślić o jaką maszynę chodzi. Mam frezarkę CNC na linuxcnc który niby ogarnia sztywne gwintowanie czyli powinno dać się gwintować bez kompensacji ale patrząc na ceny gwintowników sądze że inwestycja w taką oprawkę może się zwrócić szybko. Te oprawki które pokazałeś są z płetwą a mi by była potrzebna na gwint. Pytanie tylko czy te 32 w weldonach będzie pasować do tej oprawki nie mogę za bardzo znaleźć dokładnych rysunków z tolerancjami. Pisałem do darmetu żeby mi coś podpoowiedzieli, zobaczymy co napiszą.RomanJ4 pisze:Czegoś tu nie rozumiem, bo jak zrozumiałem poszukiwałeś oprawki z chwytem Morse'a 3 do mocowania (w koniku?), i otworem ø32 do mocowania chwytu ø32 oprawki kompensacyjnej gwintownika.DOHC pisze:Od cieńszej strony normalnie można by to zamontować w oprawce ER32 a tą głowice kompensującą w otwór.
To po co chcesz stosować typową oprawkę tulejek ER32 mocowaną stożkiem Morse'a Mk3 w (zakładam) koniku, w jej tulejkę ER/ ø19 twój adapter ø19/ø32, i w to dopiero chwyt ø32 kompensatora gwintownika, skoro kompensator możesz zamocować bezpośrednio w oprawce Weldona z chwytem Morse'a Mk3 i otworem ø32 ?
+
Pewnie bym tak kombinował ale nie mam dostępu do tokarki na tyle dużej i dokładnej żeby to ogarnąć.grzes_rupinski1 pisze:Jeżeli masz kilka morsów możesz jeden poświęcić dospawać pręt 50mm i wytoczyć otwór na 32mm . Chińskie stożki można spawać.
Pozdrawiam