Porównanie
-
WZÓR
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Re: Porównanie
Gość skupił się na cenie, a konkretnie nie podał na jakich parametrach [ich] frez pracował.
Byłby to argument , podstawa do właściwej oceny reklamowanych frezów.
Jak dla mnie ten materiał filmowy to tandeta .... , taki przekaz dla amatorów.
Mariusz.
Byłby to argument , podstawa do właściwej oceny reklamowanych frezów.
Jak dla mnie ten materiał filmowy to tandeta .... , taki przekaz dla amatorów.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
WZÓR
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Filmik na You Tube z dwu , trzykrotną prędkością odtwarzania to też potrafię wrzucić.
... , I zdaje Ci się , że frez za***la.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
tuxcnc
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 2
Daj sobie na luz...
Gość sprzedaje tańsze frezy i chce przekonać, że są podobnej lub lepszej jakości jak droższe od konkurencji.
Czyli "wymień ich frez na nasz, a zrobisz to samo taniej".
Tutaj naprawdę nie ma potrzeby podawania jakichkolwiek parametrów, bo reklama jest skierowana do tych, którzy te parametry już znają.
Inna sprawa czy tych frezów nie kupisz w Chinach jeszcze taniej, co jest bardzo prawdopodobne.
-
WZÓR
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
.... dałem na luz.tuxcnc pisze: ↑23 sie 2025, 16:46Daj sobie na luz...
Gość sprzedaje tańsze frezy i chce przekonać, że są podobnej lub lepszej jakości jak droższe od konkurencji.
Czyli "wymień ich frez na nasz, a zrobisz to samo taniej".
Tutaj naprawdę nie ma potrzeby podawania jakichkolwiek parametrów, bo reklama jest skierowana do tych, którzy te parametry już znają.
Inna sprawa czy tych frezów nie kupisz w Chinach jeszcze taniej, co jest bardzo prawdopodobne.
Dziwię się tylko , że Roman - stary wyga nabrał się na taki kicz.
,,Tańszych i lepszejszych" ( w tej cenie) już nie znajdziesz.
Przeszukaj stronkę , może wiertła też znajdziesz.
https://cnc.shop.pl/frez-palcowy-vhm-oe ... sh45501100
Przejrzałem kilka filmików tego czarodzieja .
W tym https://youtube.com/shorts/daA7PgbWAOs? ... 443k8F1aYl
gość z tymi płytkami mnie rozwalił , a dzwon freza na początku filmu jest genialny.
.... , tańsze na pewno , ale czy lepsze?

.... , jakbym nie miał okazji używać Tungaloy-a to bym nie wiedział.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
MarLip
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

Trafiam czasami na shorty Pana jak to został nazwany czarodzieja i domyślam się że jest grono klientów do których trafi. Znam sporo zakładów które szczególnie przy obecnej koniunkturze nie ścigają sie z czasem i czy zrobi robotw w dwie godziny szybciej nie robi różnicy. To co moim zdaniem jest ważne to to że te narzedzia mogą byc tak tanie bo firmy które tym handlują nie muszą utrzymywać np działu R&D który odpowiada za nowe rozwiązania. Domyślam sie również że dla Państwa Środka żaden to problem skopiować np istniejące geometrię lamaczy płytek- wszak duzi gracze sami przenieśli czesc produkcji do Chin. Inna rzeczą jest czy faktycznie plytki (czy w ogole narzedzia) od dużych graczy muszą tyle kosztować. Na kanale tego Pana Był materiał w którym pokazał że zrobili tańszy frez tarczowy. No super tylko że nie te materiały, niektóre korpusy sa dodatkowo pokrywane żeby wydłużyć żywotność i znowu to ze klient kupil, nienoznacza ze poszlo i trwa dalej. Co do screenu z cenami płytek to Pan chyba podał ceny katalogowe a to nie oznacza że ta płytka tyle kosztuje. Moze sie okazać że przy kiepskim rynku ta płytka za 300 na koncu bedzie tańsza bo rabat bedzie większy. Chlop handlujący chińczykiem nie może dać super rabatu bo po prostu nie zarobi. Chybba że ceny sa juz tak po bandzie że to idzie, ale jezeli tak to to nie wiem dokąd zmierzyamy na rynku....
K.I.S.S - Keep it simple stupid!
-
tuxcnc
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 2
Do normalności.
Jak handlowiec zrobi 100 km furą za 100 tys. wzięta w leasing (bo przecież byle szrotem do klienta nie podjedzie), żeby sprzedać paczkę płytek, to jest to zabójcze dla gospodarki.
Chiny to już nie jest trzeci świat, oni potrafią produkować rzeczy najlepsze na świecie i sprzedawać je w normalnych cenach.
Dam Ci taki przykład, jak to sam byłem w szoku.
Chiński nóż MGEHR 150, trzonek z tych najtańszych, a płytki to w ogóle najtańsze jakie znalazłem na Aliexpress.
Zrobiłem dzwona na manualu (to istotne, bo program nie szedł dalej). Płytkę wyciągnęło z gniazda i ustawiło po skosie.
Pewny byłem, że będzie trzeba organizować tym narzędziom pogrzeb, ale jedno i drugie obejrzałem pod mikroskopem i nie stwierdziłem żadnych uszkodzeń. Skręciłem z powrotem i działają jak przedtem...
Nikt mnie nie przekona, że warto zapłacić dziesięć razy tyle, bo przyjedzie handlowiec i pokaże kolorowy katalog...