Frezy, wiertła, gwintowniki, płytki&inne. OPINIE różne f
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 4
Frezy, wiertła, gwintowniki, płytki&inne. OPINIE różne f
Witam. Co powiecie na to aby w tym poście wypisywać opinie na temat konkretnych narzędzi różnych firm etc. Obecnie dość dużo wydaję na narzędzia a często borykam się z problemem właśnie wyboru firmy.
Ostatnio miałem ogromny problem z wyborem chłodziwa. Na szczęście mam to już za sobą.
PISZCIE ja chętnie pomogę i mam nadzieje, że inni też.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2014-10-13, 09:24 ]
Co sądzicie na temat marki TIZ Implements?
Kompletnie nie znam taj marki a ostatnio na targach widziałem się z przedstawicielem handlowym i chce zrobić dla mnie ofertę handlową.
Od siebie mogę dodać, że produkty marki YG-1 szczególnie gwintowniki sprawdzają się u mnie świetnie.
Płytki z firmy hahn-kolb dedykowane do kwasy o nazwie ATORN również mogę polecić.
Płytki z Tagutec też sobie operatorzy wychwalają.
Ostatnio miałem ogromny problem z wyborem chłodziwa. Na szczęście mam to już za sobą.
PISZCIE ja chętnie pomogę i mam nadzieje, że inni też.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2014-10-13, 09:24 ]
Co sądzicie na temat marki TIZ Implements?
Kompletnie nie znam taj marki a ostatnio na targach widziałem się z przedstawicielem handlowym i chce zrobić dla mnie ofertę handlową.
Od siebie mogę dodać, że produkty marki YG-1 szczególnie gwintowniki sprawdzają się u mnie świetnie.
Płytki z firmy hahn-kolb dedykowane do kwasy o nazwie ATORN również mogę polecić.
Płytki z Tagutec też sobie operatorzy wychwalają.
Lepiej pytać niż błądzić
Tagi:
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
Skończy się tym że handlowcy będą swoje produkty wychwalać. Moim zdaniem trzeba znaleźć rozsądną równowagę poniędzy ceną a jakością. Ponadto różne rzeczy od różnych producentów się różnie sprawdzają. To bardzo obszerna tematyka. Ale żeby nie było offtopa to Pershman ma niezłe frezy VHM frezuję głównie 36-48 HRC stal więc niezbyt wymagające ale dają sobie swobodnie radę.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Więc może iść w tym kierunku, że będą tu przedstawiane tylko opinie użytkowników narzędzi: "...stosuję takie a takie narzędzie, do (konkretnie) takich a takich robót/materiałów/operacji (można również podać ilość wykonywanych detali). Moje uwagi n/t jakości, wydajności, itd.."krywy pisze:Skończy się tym że handlowcy będą swoje produkty wychwalać.
Uniknęlibyśmy wtedy spamu który jest zmorą internetu.
A sprzedawcy mają przecież dział "Giełda" (choć to też troszkę nadużycie)
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
-
Badziewie? To poproszę fakty? U nas taegutec wygrało w konkurencji żywotności płytek na wiertłach płytkowych.malpa500000 pisze:Tagutec badziewie i tyle w temacie nie wiem co za ,,operatorzy" to wychwalaja....
Nie pamiętam teraz który rozmiar ale jeden strasznie piszczał i zmiany parametrów nic nie pomagały ale za to na prawdę długo pracowały.
[ Dodano: 2014-10-24, 11:30 ]
Badziewie? To poproszę fakty? U nas taegutec wygrało w konkurencji żywotności płytek na wiertłach płytkowych.malpa500000 pisze:Tagutec badziewie i tyle w temacie nie wiem co za ,,operatorzy" to wychwalaja....
Nie pamiętam teraz który rozmiar ale jeden strasznie piszczał i zmiany parametrów nic nie pomagały ale za to na prawdę długo pracowały.
[ Dodano: 2014-10-24, 11:38 ]
Ogółem teraz dział optymalizacji zleca mi testowanie narzędzi aby wyniki były zapisane na papierze a nie tylko na "gębę" operatora.
Będę testować kilka rodzajów płytek skrawających, frezów i wierteł węglikowych oraz gwintowników.
Różne firmy które wpadną mi w ręce ale raczej na uchwytach iso.
Jeżeli macie jakieś firmy które polecacie mi do testów to proszę o napisanie polecanych marek.
Na pewno będę testować Yg-1, Atorn, Pramet, Baildonit, Sandvik (o ile coś znajdę w iso) Taegutec, Orion, Boehlerit, Tiz implements.
Podstawą będzie oczywiście cena/jakość.
Pozdrawiam
Lepiej pytać niż błądzić
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
-
Pod swoim logiem sprzedają inne narzędzia? No to ciekawie...
Przedstawiciel TIZ chciał mnie urzec cena. Zamówiłem na próbę kilka pozycji. Dał mi tanie narzędzia przez co jego firma spalona została w moim zakładzie. Bardzo słabe narzędzia. Może droższe są lepsze, ale nie mówiłem, ze chcę tanie... Przy gwintownikach/wiertłach/frezach YG-1/Pramet to TIZ po prostu 1/5 jakości... W tej chwili chce wystartować z innej polki cenowej... ale już raczej za późno...
Pozdrawiam
Przedstawiciel TIZ chciał mnie urzec cena. Zamówiłem na próbę kilka pozycji. Dał mi tanie narzędzia przez co jego firma spalona została w moim zakładzie. Bardzo słabe narzędzia. Może droższe są lepsze, ale nie mówiłem, ze chcę tanie... Przy gwintownikach/wiertłach/frezach YG-1/Pramet to TIZ po prostu 1/5 jakości... W tej chwili chce wystartować z innej polki cenowej... ale już raczej za późno...
Pozdrawiam
Lepiej pytać niż błądzić
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
My bazujemy głównie na YG-1 (frezowanie). Z ich frezów polecam serię NC-MILL (klasa budżetowa), z droższych X5070 - świetne przy obróbce form (gryzą praktycznie do 65HRC).
To co pisałem o TIZ-ie to stan sprzed kilku lat, może teraz gdy YG-1 jest bardziej znane poszukali innych narzędzi (tańszych) i je brandują po swojemu, co przekłada się na dużo niższą jakość. Tak czy owak YG-1 ma całkiem niezły stosunek cena/jakość.
To co pisałem o TIZ-ie to stan sprzed kilku lat, może teraz gdy YG-1 jest bardziej znane poszukali innych narzędzi (tańszych) i je brandują po swojemu, co przekłada się na dużo niższą jakość. Tak czy owak YG-1 ma całkiem niezły stosunek cena/jakość.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Mi za to widząc napis YG-1 zbiera się na rzYG-1. Miałem ich gwintowniki i wygniataki, strasznie kruche, dosłownie rozpadały się na drobne części. Z gwintowników sprawdza mi się Fanar oraz Dormer. Zaznaczam, że nie obrabiam produkcyjnie tylko prototypowanie lub naprawy, 90% gwintów wykonuję maszynowo. Droższych nie kupuję więc nie mam porównania.
Z tańszych gwintowników znośne są Fenes lub UFS.
Z tańszych gwintowników znośne są Fenes lub UFS.