Jestem początkującym dlatego na początku sorki za może nietrafne i nieprecyzyjne określenia.
Proszę o pomoc i konstruktywną krytykę od doświadczonych forumowiczów:
1) Potrzebuje dobrać długi frez do obróbki w mosiądzu (nie znam teraz dokładnego składu chem przygotówki). Frez ma schodzić w głąb materiału na głębokość 65 mm innymi słowy ma wystawać z oprawki min 65 mm, nie musi mieć na tym całym odcinku ostrza;
2)Będe frezować w pełnej kostce mosiężnej w pełnym materiale, do pewnego momentu bede miał wywiercone otw piloty ale przy samym dnie frez bedzie musiał sam "wywiercić" ok 7 mm, zakładane warstwy 2mm, obróbka cały czas w pełnym materiale.
3)Frez ma zrobić kieszeń kwadratową, pozostawić mniej więcej równe/płaskie dno - równoległe do powierzchni stołu.
4)Średnica freza 10-14 mm, szyjka niekoniecznie opuszczona gdyż mogę w programie ułożyć kolejne warstwy w "stożek"
5) ilość zębów - nie wiem proszę o pomoc, wazne aby czoło frez zrobiła w miarę równe/płaskie dno - równoległe do powierzchni stołu, obróbka zgrubna bez wymaganej dobrej chropowatości
kierunki pracy freza:

6) dysponuje oprawka Veldon pod fi 12; oraz er 32 i ER 16 :która będzie lepiej trzymać i "usztywniać" narzędzie ?
7) czy wybrać freza VHM czy HSS ? z jakiej firmy polecacie ? oczywiście ważna kwestia jest cena
Narzędzie będzie pracować na frezarce pionowej cnc, stół ruchomy x,y; wrzeciono max 8000obr, chłodzenie emulgol+woda
czy informacje z tematu:
https://www.cnc.info.pl/topics66/jak-si ... z&start=20
post od forumowicza"wujec" można zastosować do obróbki mosiądzu ?
Chętnie dodam jeszcze jakieś potrzebne informacje
Dziekuje za ew pomoc