Duże frezy do ER11
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 4
Duże frezy do ER11
Witam
Mam mokrego chińczyka 1.5 KW, ER11, szukam namiarów na jakieś duże frezy które mógłbym tam wsadzić. Z tego co wiem, największa średnica mocowania jaka jest to 7mm zatem dałoby się tam co najmniej 7mm frez wsadzić prawda?
Chodzi mi konkretnie o jakieś sensowne cenowo frezy proste i kuliste do aluminium. Im większe tym lepsze, ideałem byłby 10-20mm ale to raczej niemożliwe przy ER11 chyba, że się mylę?
Mam mokrego chińczyka 1.5 KW, ER11, szukam namiarów na jakieś duże frezy które mógłbym tam wsadzić. Z tego co wiem, największa średnica mocowania jaka jest to 7mm zatem dałoby się tam co najmniej 7mm frez wsadzić prawda?
Chodzi mi konkretnie o jakieś sensowne cenowo frezy proste i kuliste do aluminium. Im większe tym lepsze, ideałem byłby 10-20mm ale to raczej niemożliwe przy ER11 chyba, że się mylę?
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
-
Ciężko powiedzieć jak na razie mam 3mm frez i jedyne co robiłem to aluminium. Jeszcze jestem na etapie dobierania odpowiednich parametrów pracy w alumium ale przydałby się dobry frez, żeby było co sprawdzać. Generalnie osprzęt mam taki:
silniki 8.7Nm 6A na osi X, Y oraz 4Nm 4A na Z.
Wałki 25 podparte, Śruby kulowe 20. Oś Z ma trochę mniejszą śrubę.
silniki 8.7Nm 6A na osi X, Y oraz 4Nm 4A na Z.
Wałki 25 podparte, Śruby kulowe 20. Oś Z ma trochę mniejszą śrubę.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
duży frez wymaga małych obrotów, na małych obrotach chińczyk jest słabiutki.
do ER11 max jest tulejka 8 ale to jest trochę naciągane bo boczków to ta tulejka prawie że nie ma.
zaciskałem do planowania stołu frez wolfkrafta
ot taki http://www.ceneo.pl/10012859
no i powiem że potrafiło przyblokować przy zbieraniu 0,5mm w tekstolicie na obrotach max dla tego freza 5000. ale ten akurat do alu nie nie bardzo.
acha, podbicia na niskich nie mam włączonego
do ER11 max jest tulejka 8 ale to jest trochę naciągane bo boczków to ta tulejka prawie że nie ma.
zaciskałem do planowania stołu frez wolfkrafta
ot taki http://www.ceneo.pl/10012859
no i powiem że potrafiło przyblokować przy zbieraniu 0,5mm w tekstolicie na obrotach max dla tego freza 5000. ale ten akurat do alu nie nie bardzo.
acha, podbicia na niskich nie mam włączonego
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
-
Czyli odpadają takie rozmiary. No nic, 7mm też da radę, tylko jaki wybrać w sensownej cenie?
Tak abstrahując, mam do wyfrezowania profil alu, straszna plastelina i moje małe frezy się blokują. Nie mam na razie chłodzenia/smarowania ale czytałem, że można np psiknąć WD40 w trakcie pracy, to nie będzie na razie masowa produkcja a zrobienie kilku detali i mam pytanie, jakie sensowne parametry dobrać, żeby to szło i nie drapało? Próbowałem 2 ustawień, szybki posuw i niskie obroty ale było kiepsko i frez się złamał i szybkie obroty i wolny posów ale szło mozolnie i prawie się frez złamał.
Tak abstrahując, mam do wyfrezowania profil alu, straszna plastelina i moje małe frezy się blokują. Nie mam na razie chłodzenia/smarowania ale czytałem, że można np psiknąć WD40 w trakcie pracy, to nie będzie na razie masowa produkcja a zrobienie kilku detali i mam pytanie, jakie sensowne parametry dobrać, żeby to szło i nie drapało? Próbowałem 2 ustawień, szybki posuw i niskie obroty ale było kiepsko i frez się złamał i szybkie obroty i wolny posów ale szło mozolnie i prawie się frez złamał.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
tak orientacyjnie frez 3ka to 24 000obr i posuw okolo 2-3 setki na kazde pioro czyli 480mm/min na kazde pioro. Warstwa skrawania rzedu 0,3mm (wtedy ladne powierzchnie wyjdą)
Frez 6mm obroty rzedu 12tys i posuw 4-6 setek na ząb czyli tez okolo 480-700mm/min na kazde pioro freza. Warstwa skrawania rzedu 1mm.
Osobisice lubie dwopiory do aluminium bo mozna szybciej pogonic niz na jednym a i tak sie nie zapychaja. Parametry ktore podaje wymagaja chlodzenia, bez chlodzenia w chwile pozbędziesz sie freza. Bez chlodzenia - nie w alu.
Jesli chodzi o to jaki frez w tym rozmiarze - dolfamex, albo frezy od bit-tech z allegro. 7mka bedzie nietypowym rozmiarem raczej, poluj w 6tke.
Frez 6mm obroty rzedu 12tys i posuw 4-6 setek na ząb czyli tez okolo 480-700mm/min na kazde pioro freza. Warstwa skrawania rzedu 1mm.
Osobisice lubie dwopiory do aluminium bo mozna szybciej pogonic niz na jednym a i tak sie nie zapychaja. Parametry ktore podaje wymagaja chlodzenia, bez chlodzenia w chwile pozbędziesz sie freza. Bez chlodzenia - nie w alu.
Jesli chodzi o to jaki frez w tym rozmiarze - dolfamex, albo frezy od bit-tech z allegro. 7mka bedzie nietypowym rozmiarem raczej, poluj w 6tke.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Jak plastelina to 1-piorowy frez DOlfy z polerowanym kanalem.oracle pisze:Czyli odpadają takie rozmiary. No nic, 7mm też da radę, tylko jaki wybrać w sensownej cenie?
0.05mm na zab, obroty ze 20tys, WD40 od bidy na chwile wystarczy.
q
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”