Panowie.
Kompletuję narzędzia do frezarki pod MK4 .
Chciałem zakupić, bez konkretnej potrzeby związanej z wykonywanym detalem, oprawkę do frezów piłkowych / tarczowych.
Taką, która będzie w miarę uniwersalna , patrząc np. pod kątem średnicy wewnętrznej frezów oraz ich grubości.
Ponieważ nawet nie miałem takiego czegoś w rękach, nie wiem na co zwrócić uwagę i jakich oprawek szukać.
Podpowiecie coś ?
pozdrawiam
uniwersalna oprawka do frezu piłkowego - jaka
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Frezy piłkowe mają, niestety, różne średnice wew. Można oczywiście, kupić najmniejszą i ratować się pierścieniami redukcyjnymi, ze wszystkimi tego konsekwencjami. Grubością frezów nie przejmowałbym się, trzpienie są dość długie, obsłużą wszystkie spotykane grubości.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
Używam frezów piłkowych na frezarkach z MK3 i MK4. Małe (np. Φ 63) mają otwór Φ16, średnie (Φ80) otwór Φ 22. Max. używam Φ125 (otwór Φ 27). Te same średnice mają zarówno trzpienie pionowe jak i poziome. Ja używam trzpieni o Φ 13;16;22 i 32, są chyba najpopularniejsze dla MK3 i MK4
-
Trzpienie łowię na Allegro, staram się trafić Bisona w dobrej cenie
, frezy kupuję tamże, pod konkretną potrzebę. Jedno i drugie jest znormalizowane, tzn. nie spotkasz "piłki" z otworem np. 25,5. Szereg wymiarowy najczęściej używany z MK3 to : 13;16;22;27. W razie wątpliwości popatrz w necie do katalogów, popularne typy są też podane w Poradniku Frezera itp. Większość frezów piłkowych mam Globusa.