Witam.
Czy ktoś mi wyjasni czym nalezy sie kierowac przy wyborze ile ostrzy ma miec frez ktorego uzyjemy w
Obrobka tworzyw sztucznych
Metali
Oraz jak obliczyc jakiego freza optymalnie dobrać do konkretnego promienia wewnetrznego
kiedy frez 1-ostrzowy a kiedy 2,3,4 itp
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
im mniej ostrzy ma frez, tym wystpuje mniejsza możliwośc zaklejenia sie tego freza, tzn. jezeli pracujesz w materiałach ciągliwych typu alu to nalezałoby wybrac frez 1 ostrzowy,
frezy wieloostrzowe bardz dobrze sobie radzą podczas obróbki wykańczającej bądź zgrubnej ale nie w pełnym materiale.
Jeżeli coś pomieszałem to wina grypy...
Pozdrawiam
[ Dodano: 2013-03-28, 11:33 ]
frezy wieloostrzowe bardz dobrze sobie radzą podczas obróbki wykańczającej bądź zgrubnej ale nie w pełnym materiale.
Jeżeli coś pomieszałem to wina grypy...
Pozdrawiam
[ Dodano: 2013-03-28, 11:33 ]
do konkretnego promienia wewnetrznego, należałoby wybrac frez o konkretnym promieniu tj. takim samym jak promien naroża, chociaż ja proponuje oczywiście mniejszy.truciak pisze:Oraz jak obliczyc jakiego freza optymalnie dobrać do konkretnego promienia wewnetrznego
kto pyta-ten nie błądzi.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Cytat: "1.więcej rowków -zmniejszona przestrzeń dla wiórów- zwiększona stabilność -pozwala na szybszy posuw
2. mniej rowków- zwiększona przestrzeń dla wiórów – zmniejszona stabilność – bezproblemowe odprowadzanie wiórów -mniejszy posuw"
"WŁAŚCIWOŚCI FREZU WALCOWO-CZOŁOWEGO – WYBÓR LICZBY ROWKÓW
Liczba rowków powinna być ustalona na podstawie:
- Frezowanego materiału
- Wymiarów obrabianego przedmiotu
- Warunków frezowania
itd..."
całość http://www.frezy.biz.pl/index.php?go=3
2. mniej rowków- zwiększona przestrzeń dla wiórów – zmniejszona stabilność – bezproblemowe odprowadzanie wiórów -mniejszy posuw"
"WŁAŚCIWOŚCI FREZU WALCOWO-CZOŁOWEGO – WYBÓR LICZBY ROWKÓW
Liczba rowków powinna być ustalona na podstawie:
- Frezowanego materiału
- Wymiarów obrabianego przedmiotu
- Warunków frezowania
itd..."
całość http://www.frezy.biz.pl/index.php?go=3
pozdrawiam,
Roman
Roman