Naprawa gwintu
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
Naprawa gwintu
Witam.
posiadam Głowice sandvika coromill R390 fi=16, niestety został przeciągnięty gwint pod mocowanie płytki. orientujecie się czy można, lub gdzie można to "naprawić"
posiadam Głowice sandvika coromill R390 fi=16, niestety został przeciągnięty gwint pod mocowanie płytki. orientujecie się czy można, lub gdzie można to "naprawić"
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Witam
http://allegro.pl/zestaw-do-gwintu-m5-h ... 70625.html
Chyba to najlepszy sposób i pewny, im mocniej dociskasz tym sprężynka sie bardzie rozszerza w gnieździe.
Pozdrawiam.
http://allegro.pl/zestaw-do-gwintu-m5-h ... 70625.html
Chyba to najlepszy sposób i pewny, im mocniej dociskasz tym sprężynka sie bardzie rozszerza w gnieździe.
Pozdrawiam.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Wszystko prawda, tylko że to głowiczka fi16 i z materiału dość twardego. A z twojego postu tym razem nie wynika nic. Nabijasz?BYDGOST pisze:Wpisz w gooooogle "regeneracja gwintu" i wyskoczą Ci strony firmy, która się tym zajmuje. Do naprawy gwintu potrzeba kilka rzeczy a to wszystko kosztuje, więc lepiej poszukać kogoś, co się tym zajmuje i zrobi to jako usługa.
Zaspawać gwint i wywiercić nowy - to się na pewno nie uda.
Wywiercić otwór od przeciwnej strony, niż płytka i wstawić tulejkę z kołnierzem (kołnierzykiem) i gwintem - można się bawić, jeśli po pierwsze jest gdzie taką maleńką tulejkę wytoczyć precyzyjnie, a po drugie masz możliwość precyzyjnego rozwiercenia starego otworu.
Znam pasjonatów, którzy we wstawianie takich protez lubią się bawić po godzinach. potrafią wykonać i nagwintować taką tulejeczkę i ciasno ją wpasować - ot ręczna robota na zegarmistrzowskiej tokarce. tulejkę robią z kołnierzykiem, tak żeby podczas przykręcenia płytki tulejka i płytka razem się przyciągały. Po co takie rzeczy robią - nie wiem, ale wiem, że teoretycznie można. Ja bym po prostu zamówił nową głowiczkę.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Nie jestem zwolennikiem takich napraw .... zaoszczędzi na nowej głowiczce , a w ,,regenerowanej'' płytki szybciej lecą.jasiu... pisze:...
Znam pasjonatów, którzy we wstawianie takich protez lubią się bawić po godzinach. (...)
Po co takie rzeczy robią - nie wiem, ale wiem, że teoretycznie można. ...
Przerabiałem to już ... , a efekty marne.
Polecam głowiczki firmy Garant ;... Ja bym po prostu zamówił nową głowiczkę.

.... przy zakupie otrzymujesz kartę ; POWER CARD i w razie zniszczenia głowiczki dostajesz drugą (nową).

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki