Zredukowanie ilości płytek
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Zredukowanie ilości płytek
Witam,
mam takie pytanie, mam głowice frezującą fi40 z6 chciałbym zrobić z niej z3 i jak zdejmę 3 płytki symetrycznie i prze edytuję parametry to mogę coś uszkodzić?
mam takie pytanie, mam głowice frezującą fi40 z6 chciałbym zrobić z niej z3 i jak zdejmę 3 płytki symetrycznie i prze edytuję parametry to mogę coś uszkodzić?
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
często zdarza się że jedziemy np. bez płytki bo śruba urwana została w gnieździe ale w razie draki (wysypanie się płytek ) puste gniazdo dostaje dobrze w dupę .... dobrym sposobem na ochronę pustych gniazd może być w kręcenie zamiast nowej płytki zrobionej ze starej płytki zaślepki-stara płytka z zeszlifowanymi krawędziami tak aby nie skrawała ale by zasłaniała powierzchnie gniazda
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Tak, jak napisał kol. adam Fx, należy "zaślepić" nieużywane gniazda. W przypadku "wiotkiej" maszyny, wzrosną drgania wynikające z niewyważenia, co odbije się na gładkości powierzchni. Można próbować zmniejszyć obroty, czasami pomaga. Posuwy trzeba przeliczyć uwzgl. mniejszą liczbę ostrzy. Ja nie zaobserwowałem żadnych problemów, oczywiście należy płytki usuwać z zachowaniem symetrii.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Re: Zredukowanie ilości płytek
Jak zmienisz posuw na ząb , to nic się nie stanie - będziesz wolniej frezował.erik007 pisze:Witam,

...oszczędności szukasz?
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
Re: Zredukowanie ilości płytek
nie, nie chodzi o oszczędności - potrzebuję użyć frez z mniejszą ilością płytek i tak kombinuje ...WZÓR pisze:Jak zmienisz posuw na ząb , to nic się nie stanie - będziesz wolniej frezował.erik007 pisze:Witam,
mam takie pytanie, mam głowice frezującą fi40 z6 chciałbym zrobić z niej z3 i jak zdejmę 3 płytki symetrycznie i prze edytuję parametry to mogę coś uszkodzić?![]()
...oszczędności szukasz?