Witam
Wie ktoś jak działa suwmiarka elektroniczna? chodzi mi o to jak jest zczytywane położenie jednego elementu względem drugiego bo w mojej coś się schrzaniło i nie działa tylko w pewnym zakresie i za nic nie mogę dojśc co się popsuło! czy działa to na zasadzie magnetyzmu , jakiegos kółeczka w środku które sie obraca i służy jako enkoder?
Może coś wiecie w tym temacie?
Suwmiarka elektroniczna
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Suwmiarka elektroniczna
Miki
Diabeł leży w szczegółach a i tak liczy się suma kosztów globalnych
Diabeł leży w szczegółach a i tak liczy się suma kosztów globalnych
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Witam serdecznie.webserver pisze:działa jak enkoder ale dioda czyta kreski narysowane na suwmiarce może się starły na danym zakresie i dlatego ci nie działa.
Zależy jaka suwmiarka. Większość działa na zasadzie pojemnościowej lub indukcyjnej (analogia induktosyna). Te tanie na 99% działają na zasadzie pojemnościowej gdzie pod tym czarnym tworzywem są takie lamelki wykonanie na warstwie miedzianej a w obudowie jest czujnik/przetwornik.
Jeżeli wysiada Ci ta tania suwmiarka to sprawdź czy bateria nie wyzionęła ducha. Jeżeli z dobrą baterią nie działa to byś może ją zalałeś/zawilgociłeś albo jakieś syfy się dostały (np. opiłki) - spróbuj może ewentualnie ją przedmuchać, przeczyścić.
Taniej bym nie naprawiał, bo spaprany poprzez źle działającą suwmiarkę element który właśnie toczysz może więcej kosztować niż 25zł.
Pozdrawiam, skoczek.
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski
-
- Lider FORUM (min. 2000)