tokarka cnc
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
tokarka cnc
Cześć, ile średnio zbiera materiału nóż zgrubny i nóż wykańczający. O ile średnio dokonuje się korekcji przy wymianie płytki z noża wykańczającego? I jak odróżnić nóż/płytkę czy jest zgrubna czy wykańczająca? Pozdrawiam
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
tyle ile się da maksymalnie w zależności od wielkości płytki np. WNMG 06 lub WNMG 08 te wartości się różnią, także w zależności od wielkości promienia 0,2 0,4 0,8 1,2 oraz znaczenie ma także materiał obrabiany, maszyna, sztywności układu itp..mryellow pisze: ile średnio zbiera materiału nóż zgrubny
tutaj sytuacja wygląda podobnie z uwzględnieniem tego co wyżej ale nie bierze się materiału dużo tylko mało średni ap 0,1-1mm w zależności od płytki i innych czynników.mryellow pisze:i nóż wykańczający
to zależy....mryellow pisze:O ile średnio dokonuje się korekcji przy wymianie płytki z noża wykańczającego
płytki nie kupuje się na straganie u ruskichmryellow pisze:I jak odróżnić nóż/płytkę czy jest zgrubna czy wykańczająca

-
- Lider FORUM (min. 2000)
Na większości pudełek z płytkami masz napisane dopuszczalne ap, bo to jest właśnie wartość, o którą pytasz. Zależy od wielu czynników, mocy maszyny, sztywności detalu, materiału, chłodzenia itd. Korekcja to sprawa doświadczenia. Jak nie wiesz ile, to korygujesz o bardzo dużo (o milimetr), robisz przejście do pomiaru na kawałeczku i wprowadzasz korekcję rzeczywistą. Trzeba uważać, po ułożeniu się płytki, po krótkim przejściu, trzeba sprawdzić, bo czasem może się wymiar różnić (szczególnie w wytartych, wygniecionych starych oprawkach, płytka się po prostu układa). W katalogu pisze, jaka płytka, do jakich materiałów i do czego służy.
-
korekcja 1mm? Załóżmy, że wytaczam otwór i pękła mi płytka wykańczająca. Montuję nową płytkę i dokonuję korekcji -1mm albo -0.2(bardziej realne?) I co w sytuacji jeżeli dokonałem za dużej korekcji tj. otwór jest za mały? Bo słyszałem, że nie da się potem zebrać np. 0.1mm? Że nóż się odkształci i zacznie rysować materiał? Jak to wygląda w rzeczywistości? Tzn. co można zepsuć przy korekcji? Co to znaczy: "robisz przejście do pomiaru na kawałeczku"?
P.S. jeżeli nóż robi mi otwór 20,5mm i dokonam korekcji x=-0,5 to otrzymam otwór 20mm?
P.S.2 dlaczego się płytkę wymienia jak jest czarna przy dobrym kształcie? Jak długo płytka się może ścierać? Ma jakieś ograniczenia?
P.S. jeżeli nóż robi mi otwór 20,5mm i dokonam korekcji x=-0,5 to otrzymam otwór 20mm?
P.S.2 dlaczego się płytkę wymienia jak jest czarna przy dobrym kształcie? Jak długo płytka się może ścierać? Ma jakieś ograniczenia?
-
Płytka wykańczająca nie pęka, czasem wyszczerbi się naroże, ale to bardzo rzadki przypadek. Bo przecież widzisz po wiórze, co się dzieje z płytką. Jeśli jest ostra, a ty dobrałeś parametry takie, jakie powinny być, to nic się nie ma prawa zdarzyć. Jeśli oszczędzasz płytki i zamiast wymienić drzesz powierzchnię starą, zniszczoną płytką, to masz problem. Gorzej, że zanim się wyszczerbi, to utworzy się narost, co od razu zauważysz na powierzchni, a i w wymiarze.mryellow pisze:Załóżmy, że wytaczam otwór i pękła mi płytka wykańczająca.
Jeszcze jedno - zakładam, że nie toczysz np. aluminium płytką do żeliwa, na sucho, czy stali wysokoulepszanych płytkami z targowiska.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
ja średnio cofam w korektorze 0,01-0,05mm (1-5 setek) ale to z tym jest różnie...mryellow pisze: Montuję nową płytkę i dokonuję korekcji -1mm albo -0.2(bardziej realne?)
to zależy jaki promień płytkimryellow pisze:I co w sytuacji jeżeli dokonałem za dużej korekcji tj. otwór jest za mały? Bo słyszałem, że nie da się potem zebrać np. 0.1mm?

a wygląda to tak że, zakładasz płytkę i absolutnie nikt nie wie co wyjdzie na detalu dopuki się go nie zrobi jeżeli mówimy oczywiście o tolerancjach w setkach a nie w dychach. Nie raz detal po wymianie płytki trzeba wyrzucić i to jest całkiem normalne ale na postawie tego zepsutego detalu robi się pomiar i uwzględnia w koretkorzemryellow pisze:Jak to wygląda w rzeczywistości?
Bardziej nienormalne jest to że, chyba ktoś Cie wsadził na tokarkę CNC i kazał Ci na niej robić ale chyba zapomniał wytłumaczyć podstaw.... albo dla zabawy tego nie zrobił

Co to za maszyna? jakie płytki?
-
dokładnie nie pamiętam ale wiem że jest to dwuosiowa tokarka cnc. Płytki? tzn. firma?
P.S. Panowie, a znacie może jakieś dobre strony/materiały w sieci z podstawami gcod'u i ogólnie podstaw obsługi tokarek cnc w praktyce? To co się dało to już oczywiście poczytałem ale nie jestem zadowolony z tego co znalazłem.
P.S. Panowie, a znacie może jakieś dobre strony/materiały w sieci z podstawami gcod'u i ogólnie podstaw obsługi tokarek cnc w praktyce? To co się dało to już oczywiście poczytałem ale nie jestem zadowolony z tego co znalazłem.
-
- Posty w temacie: 1
Wpuścili cię na maszynę bez przeszkolenia? Co to za firma? Chyba mają dużo kasy na naprawy
1. Ściągnij sobie jakiś katalog narzędzi, instrukcję programowania do maszyny jaką obsługujesz, podstawowych g-kodów poszukaj w google.
2. Głębokość skrawania będzie w katalogu lub na opakowaniu płytek. Generalnie obróbka zgrubna 0,5-1mm (nawet 2mm, zależy od materiału, sztywności maszyny), obróbka wykańczająca 0,1-0,3mm. Zostaje jeszcze prędkość skrawania Vc. Dobór parametrów ogólnie - temat rzeka. Jeśli są niewłaściwe to zazwyczaj widać po wiórze lub bo jakości (chropowatości) powierzchni.
3. Dla obróbki zgrubnej płytki z promieniem 0,8 dla wykańczającej 0,2 lub 0,4. Poznasz to po oznaczeniu płytki (to też będzie w katalogu). Zazwyczaj detal po wymianie płytki jest do wyrzucenia. Mierzysz i wiesz ile trzeba skorygować. Nie ma co teoretyzować. W trakcie pracy co jakiś czas mierzysz detal i patrzysz na płytki czy się nie wyszczerbiły/stępiły. Koryguje się o kilka setek (0,01-0,05mm).

1. Ściągnij sobie jakiś katalog narzędzi, instrukcję programowania do maszyny jaką obsługujesz, podstawowych g-kodów poszukaj w google.
2. Głębokość skrawania będzie w katalogu lub na opakowaniu płytek. Generalnie obróbka zgrubna 0,5-1mm (nawet 2mm, zależy od materiału, sztywności maszyny), obróbka wykańczająca 0,1-0,3mm. Zostaje jeszcze prędkość skrawania Vc. Dobór parametrów ogólnie - temat rzeka. Jeśli są niewłaściwe to zazwyczaj widać po wiórze lub bo jakości (chropowatości) powierzchni.
3. Dla obróbki zgrubnej płytki z promieniem 0,8 dla wykańczającej 0,2 lub 0,4. Poznasz to po oznaczeniu płytki (to też będzie w katalogu). Zazwyczaj detal po wymianie płytki jest do wyrzucenia. Mierzysz i wiesz ile trzeba skorygować. Nie ma co teoretyzować. W trakcie pracy co jakiś czas mierzysz detal i patrzysz na płytki czy się nie wyszczerbiły/stępiły. Koryguje się o kilka setek (0,01-0,05mm).
-
Jakie sterowanie? Jeśli Siemens, to np. http://www.kfilipowicz.zut.edu.pl/Progr ... nc_195.pdf
Poza tym obowiązkowo poradnik sandwika, stąd ściągniesz, dość grube: http://www.katalogi-narzedziowe.pl/kata ... -coromant/
Poza tym obowiązkowo poradnik sandwika, stąd ściągniesz, dość grube: http://www.katalogi-narzedziowe.pl/kata ... -coromant/