icefresz pisze:.... wiem jak dodać frez aż takim leserem nie jestem
Nie wstawiłem screena zamiast opisu dlatego, że uważam Cię za lesera

, ale dlatego, że tak jest po prostu szybciej i bez zbędnych niedomówień.
icefresz pisze:proszę o sprawdzenie i podpowiedz odnośnie konfiguracji freza R0.25
wpisuje tak:
Średnica D -4.0
Półkąt (a) 15
Promień ostrza 0.25
Warstwa skrawania 20.5
Nie jestem w stanie zweryfikować poprawności, bo po prostu nie wiem jaki jest półkąt tego narzędzia, a z Twojego zdjęcia to nie wynika (brak informacji).
Poza tym, warstwa skrawania ustawiona na MAX-a, to (moim zdaniem oczywiście) niebyt rozsądny pomysł, a to dlatego, że jeśli się pomylisz gdzieś przy tworzeniu trajektorii i nie wstawisz tymczasowej wartości dla głębokości skrawania (ilość warstw), a głębokość ustawisz np. na 20mm, to narzędzie na dzień dobry, od razu wejdzie w materiał na głębokość 20mm, co moim zdaniem skończy się w najlepszym razie połamaniem tego narzędzia.
Natomiast w przypadku frezowania tylko modeli 3D (płaskorzeźb), czyli korzystania z obróbki reliefu, głębokość skrawania ustawiona na narzędziu ma drugorzędne znaczenie (a w zasadzie nie ma żadnego), jeśli przy obróbce reliefu nie ustawisz (a domyślnie ustawione nie jest), że ma frezować warstwami.
Poza tym, nie piszesz co będziesz frezował tymi narzędziami, czyli w jakim materiale.
Jeśli w drewnie, to uważam (tu moja subiektywna opinia), że te frezy są za bardzo spiralne, czyli spirala ma zbyt duży skok, a inaczej pisząc, za bardzo "spiralna" jest, a co za tym idzie, w przypadku głębszych frezowań, opory będą dość duże, a przy okazji wióry będzie gorzej odprowadzać.
=========
Tak na marginesie, jeśli będziesz frezował głównie drewno, to warto (moim zdaniem) pomyśleć o wydmuchu urobku, czyli wiórów.
Może do tego z powodzeniem posłużyć jakiś stary odkurzacz, czyli taki który jeszcze ma wydmuch.
Uzyskujesz w ten sposób dwie rzeczy.
Jedna istotną, a drugą .... przy okazji.
Otóż po pierwsze, dmuchając cały czas na miejsce pracy freza podczas obróbki, pozbywasz się wiórów, a co za tym idzie, frez nie mieli niepotrzebnie urobku, czyli mniej się tępi, a po drugie, przypływające powietrze po prostu chłodzi freza, co ma również dość spore znaczenie jeśli chodzi o jego trwałość i ostrość.
Przy okazji, masz zawsze czyste pole pracy, więc widzisz, czy wszystko idzie jak trzeba.