Obróbka elementów 3D
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 5
Obróbka elementów 3D
Witam. Potrzebuję porady jak wyciąć elementy 3D, ale w taki sposób by nie był obrabiany cały obszar materiału tylko dane kształty i przestrzeń w okół nich np. 5mm. Wiem, że jest też możliwość wyznaczenia kolejności w jakiej mają być obrabiane dane elementy? Tzn. by ścieżka obróbki nie była ustawiona w osi X/Y tylko po skończeniu całego jednego reliefu maszyna zajęła się następnym. Może mi ktoś pomóc z tym problemem?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Bo też plik 3DS (3D Studio Max), to po prostu najczęściej bryła/model 3D, więc ze swej natury tych wektorów nie ma.Zwieszony pisze:Tylko problem w tym, że to jest plik 3DS i wyskakuje mi błąd, że program nie widzi żadnych wektorów.
Poza tym, nie piszesz:
- jakiego masz Artcama (to ważne)
- czy próbujesz zaimportować w/w plik (3ds) do Artcama
Mimo to, wiem co chcesz zrobić i wiem jak to zrobić.
Jak będę miał chwilę, to Ci napiszę co i jak, ale ..... opis będzie inny w zależności od tego, jakiego masz Artcama.
-
Artcam 2011. Importować pliki próbuję i mi to raczej wychodzi, ponieważ normalnie generuję g-kody. Tylko nie wiem jak to zrobić tą metodą. A wiem, że jest taka możliwość bo kiedyś ktoś to przy mnie robił, ale niestety nie miałem okazji się temu przyjrzeć.
Jeśli różnica w innych wersjach Art'a jest tylko pod względem "ikon" i szczegółów w asystencie itp. To raczej sobie poradzę, po prostu szukam jakiegoś punktu zaczepienia.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
Jeśli różnica w innych wersjach Art'a jest tylko pod względem "ikon" i szczegółów w asystencie itp. To raczej sobie poradzę, po prostu szukam jakiegoś punktu zaczepienia.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
-
Tworzysz wektor/y obrysowując relief/y.Zwieszony pisze:Tylko nie wiem jak to zrobić tą metodą.
Możesz to zrobić automatycznie :

albo obrysowujesz ręcznie.
Teraz offsetujesz w/w wektory na zewnątrz o żądaną wartość (wspominałeś o 5mm)
Zaznaczasz wszystkie (lub tylko te które chcesz) i w sekcji "obróbka reliefu" z rozwijanej listy wybierasz, żeby frezowanie dotyczyło tylko zaznaczonych wektorów.
Frezowanie reliefu/ów będzie się odbywać tylko pod zaznaczonymi wektorami, czyli najpierw jeden zaznaczony wektor, potem drugi, kolejny ... itd.
Jeśli wszystko wykonałeś jak należy, to będzie to wyglądało jak na obrazku poniżej.

-
Wszystko gra, jutro wrzucę to na frezarkę i zobaczymy jak wyjdzie.
Mam jeszcze jedno pytanie. Otóż elementy są od siebie oddalone o ~średnicę freza. Natomiast wektory gdy z offset'uję również na taką wartość to się na siebie nachodzą i łączą w jeden. W tym przypadku mi to nie przeszkadza ponieważ i tak zostaje zewnętrzny materiał nie ruszany.
Jednak jest możliwość by wektory się przecinały i trzymały pierwotny kształt?
Aha i kolejność zaznaczania wektorów ma jakieś znaczenie przy obróbce? Czy jedyną opcją by zostaly wycięte w takiej kolejności jak ja chcę, jest zaznaczanie ich pojedynczo i tworzenie osobnych trajektorii?
Pozdrawiam
Mam jeszcze jedno pytanie. Otóż elementy są od siebie oddalone o ~średnicę freza. Natomiast wektory gdy z offset'uję również na taką wartość to się na siebie nachodzą i łączą w jeden. W tym przypadku mi to nie przeszkadza ponieważ i tak zostaje zewnętrzny materiał nie ruszany.
Jednak jest możliwość by wektory się przecinały i trzymały pierwotny kształt?
Aha i kolejność zaznaczania wektorów ma jakieś znaczenie przy obróbce? Czy jedyną opcją by zostaly wycięte w takiej kolejności jak ja chcę, jest zaznaczanie ich pojedynczo i tworzenie osobnych trajektorii?
Pozdrawiam
-
Tak, ale niestety musisz każdy offsetować osobno.Zwieszony pisze:Jednak jest możliwość by wektory się przecinały i trzymały pierwotny kształt?
Niestety, ale trzeba tworzyć osobne trajektorie.Zwieszony pisze:Aha i kolejność zaznaczania wektorów ma jakieś znaczenie przy obróbce? Czy jedyną opcją by zostaly wycięte w takiej kolejności jak ja chcę, jest zaznaczanie ich pojedynczo i tworzenie osobnych trajektorii?
Jednak z drugiej strony, takie tworzenie osobnych trajektorii może mieć znaczenie tylko wtedy, kiedy poszczególne reliefy są od siebie oddalone o znaczne odległości, ale nawet wtedy, niewiele oszczędzamy czasu na ruchach przestawnych maszyny.
Czy warto zatem się w coś takiego bawić ?
Mimo wszystko, jeśli frezujesz reliefy jednym (takim samym) narzędziem, a zależy Ci na konkretnej kolejności, to możesz stworzyć np. 10 trajektorii, ustawić je w kolejności frezowania, a następnie połączyć wszystkie trajektorie w jedną.
Przypomnę, że połączenie trajektorii jest możliwe tylko wtedy, kiedy dla każdej z nich użyjemy tego samego narzędzia.