POMOCY

ArtCAM, ArtCAM Express, ArtCAM Insignia, ArtCAM Pro

Autor tematu
blasterpl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

POMOCY

Post napisał: blasterpl » 16 lip 2012, 21:17

Do tej pory robiłem tylko projekty w 2d i tu jako tako daje rade,ale teraz pierwszy raz muszę zmierzyć się z 3d i NIE MAM ZIELONEGO POJĘCIA jak to zrobić.W załączniku dołączam rzeczony projekt z ArtCama i szkic na którym strzałkami wskazałem moje problemy a polegają one na tym :
- jak zrobić skosy na górnych krawędziach łopatek
- jak zrobić stożek
Załączniki
Beznazwy-1.jpg
Beznazwy-1.jpg (25.63 KiB) Przejrzano 944 razy
pompa wody wirnik.rar
(102.55 KiB) Pobrany 264 razy

lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: lajosz » 19 lip 2012, 20:22

Przyznam, że nie za bardzo wiem o co Ci chodzi bo na rysunku widać (tak mi się wydaje) dwie różne łopatki, czyli w sumie 3 są ze skosem, a 3 z łukiem.

Czy dobrze wnioskuję ?

Poza tym, dołączyłeś plik z wersji 8 Artcama, a ja mam 9 i pliku z wersji 8 nie otworzę, więc po prostu tego nie widzę, ale:

Jeśli masz dostęp do jakiegokolwiek programu tworzącego grafikę 3D który potrafi eksportować gotowe projekty do takich formatów jak (3da, 3dp, 3ds, dxf, stl, dmt) i umiesz się takim programem posługiwać, to możesz stworzyć przy jego pomocy model tego wirnika (lub w ogóle jakikolwiek model), a następnie zaimportować go do Artcama, po czym już tylko wskazujesz metodę obróbki i to wszystko.

Jeśli natomiast ma to być koniecznie robione w Artcamie, to trochę roboty z tym jest, a i tak (moim zdaniem) nie wygląda najlepiej albo nie tak jak ma wyglądać.

Poniżej obrazek.

Obrazek

Autor tematu
blasterpl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: blasterpl » 20 lip 2012, 21:49

Łopatki są wszystkie jednakowe.Właśnie mi chodzi o to aby wszystkie czynności wykonać w jednym programie,ArtCama już nieco liznąłem i dlatego chciałem w nim to zrobić.Z innymi programami do tworzenia grafiki 3D u mnie słabo :sad: .Czyli sugeruje kolega ze w ArtCamie jest więcej roboty niż w jakimś innym programie? A jaki program który by był podobny w obsłudze do ArtCama kolega by polecał?

lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: lajosz » 20 lip 2012, 22:22

Już skojarzyłem, że łopatki mają być jednakowe.
Po prostu w rzucie z boku wyglądało to jakby było 2 rodzaje łopatek gdy tymczasem, ta "druga" łopatka to środek wirnika :)

No a teraz do rzeczy.
Otóż wirnik który jest widoczny na zamieszonym przeze mnie zdjęciu, jest wykonany całkowicie Artcamie, a że było to robione na szybko, to i efekt taki a nie inny.
Pewnie gdybym chciał, to posiedziałbym dłużej i wyszłoby dokładnie to co chcę, ale ...... no właśnie nie za bardzo mi się chciało :)

Mimo wszystko (jak pisałem w poprzednim poście) robienie czegoś takiego w Artcamie do łatwych zadań nie należy.
Artcam, jak sama nazwa programu wskazuje, służy raczej do Art-ystycznego modelowania, a więc i dokładność w takim przypadku nie musi być idealna.
Natomiast w przypadku tworzenia rzeczy technicznych (jak rzeczony wirnik) o ściśle określonych wymiarach, kątach, pochyleniach, profilach, Artcam jest (moim zdaniem) nie wystarczający, a czasami wręcz męczący.
Co więcej, jeśli już nawet stworzymy model w innym programie do tworzenia modeli 3D (jak np. Inventor), który na pewno jest o wiele dokładniejszy niż Artcam i w ogóle pracuje na innej zasadzie i służy do projektowania technikaliów, to po zaimportowaniu takiego modelu do Artcama mamy ładny i dokładny model, ale mało nam z niego przyjdzie bo Artcam w specyficzny sposób tworzy ścieżkę maszynową która to ścieżka nie jest wcale dokładnym odwzorowaniem modelu (sprawdzone wielokrotnie).

Reasumując.
Artcam to znakomity program, ale raczej do tworzenia modeli artystycznych niż technicznych.

blasterpl napisał:
"Czyli sugeruje kolega ze w ArtCamie jest więcej roboty niż w jakimś innym programie? A jaki program który by był podobny w obsłudze do ArtCama kolega by polecał?"

Właśnie wyżej wyjaśniłem, czyli nie tyle jest więcej roboty, co nie ma odpowiednich narzędzi/opcji żeby tworzyć dokładne modele techniczne i (co ważniejsze) wykonać je następnie na maszynie.

Ja oczywiście wiem, że ludzie wybierają Artcama bo zwyczajnie jest intuicyjny i (co by nie pisać) jednak dość łatwy w obsłudze, ale coś za coś.
Łatwy i intuicyjne, nie znaczy dokładny.

Niestety (moim zdaniem) nie ma programu równie łatwego jak Artcam, a nie ma właśnie z uwagi na to co napisałem, czyli chcąc stworzyć (i co znacznie ważniejsze, wykonać na maszynie) dokładny model techniczny, trzeba programu bardziej skomplikowanego i co za tm idzie trudniejszego, a ponadto mogącego wyeksportować gotową ścieżkę maszynową pod konkretną maszynę.

Kończąc tę nieco przydługą tyradę, mam nadzieję, że nie zanudziłem :)

Autor tematu
blasterpl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: blasterpl » 21 lip 2012, 10:07

Dziękuje za bardzo wyczerpująca odpowiedz.Jaki program kolega poleca dla kogoś kto nigdy nie miał do czynienia z modelowaniem 3D(czyli program w miarę łatwy do ogarnięcia,interfejs po polsku no i żeby robił tez ścieżki).Ja osobiście znam nieco Corel i ArtCam i na tym koniec :neutral:
lajosz pisze:
Kończąc tę nieco przydługą tyradę, mam nadzieję, że nie zanudziłem :)
Na pewno nie bo cytując za jednym panem"mądrego to i przyjemnie posłuchać"

lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: lajosz » 21 lip 2012, 11:10

Witam ponownie.

Oj łatwo nie będzie.

Corel to 2D, ale i tak warto go znać bo przydaje się często. Po prostu o wiele łatwiej jest w nim zrobić pewne rzeczy niż np. w CAD-zie.
Jednak w/w CAD-a też warto poznać bo czasami z kolei o wiele szybciej i łatwiej robi się pewne rzeczy właśnie w nim, a ponadto od chyba 6 (2006) wersji ma zaimplementowane tworzenie grafiki 3D, ale ja osobiście jakoś nie mogę się połapać o co chodzi w tworzeniu 3D właśnie w CAD-zie.

Jaki więc program bym polecał ?
Otóż odpowiedź będzie nieco wymijająca, ale prawdziwa, czyli KAŻDY.
Dlaczego każdy ?
Bo nie mając wcześniej do czynienia z edytorami 3D, każdy kto się nauczy tego wybranego przez siebie, będzie później odnosił się właśnie do niego przy próbie wyboru/nauczenia się innego programu 3D i każdy inny wyda mu się trudniejszy niż ten którego się uczył, nawet wtedy, kiedy pierwotnym wyborem (czyli ten wybrany do nauki) był jakiś niezwykle trudny i skomplikowany program.

Ja osobiście nie mam większego doświadczenia w programach 3D bo zwyczajnie nie były mi one do niczego potrzebne, a co za tym idzie, nie za bardzo mogę coś polecać.

Wyjątkiem jest właśnie Artcam, ale to tylko dlatego, że obsługuje on bardzo dużo postprocesorów do różnych maszyn w tym między innymi do takiej na jakiej ja pracuję.
Artcama używam przede wszystkim do tworzenia reliefów (lub płaskorzeźb jak kto woli), a w tym przypadku jak wiadomo, dokładność nie jest zbyt istotna.

Co do programu 3D który tworzy ścieżki maszynowe, to każdy CAM je tworzy, ale problem polega na tym, że nie każdy dysponuje postprocesorem do konkretnej (np. Twojej) maszyny, więc co z tego, że stworzysz piękny model, ścieżka maszynowa będzie gładziutka i zoptymalizowana, jak po wykonaniu powyższego nie będziesz mógł nic dalej z tym zrobić bo ów CAM nie ma posta do Twojej maszyny.

Tak więc widzisz, że każdy użytkownik maszyn cnc musi sobie po prostu sam znaleźć odpowiedni dla siebie program albo oczywiście popytać (np. tu na forum) jakiego programu (i do czego) używają użytkownicy takich samych maszyn jaką posiadasz Ty.

Uniwersalnych programów raczej nie ma.

Wszystko co wyżej napisałem, pisałem w odniesieniu do maszyny na której ja pracuję, a jest to maszyna przemysłowa i dlatego (być może) ciężko mi znaleźć program który dysponuje postem do niej.
Jeśli jednak posiadasz cnc amatorskie, to bardzo możliwe, że prawie każdy CAM ją obsłuży bo takie maszyny mają (zazwyczaj) uniwersalny (dobrze znany) postprocesor.

Reasumując.
Nie polecę niczego konkretnego.
Można natomiast (i polecam) zaglądać na strony producentów oprogramowania do tworzenia modeli 3D i/lub programów typu CAM i z tychże stron ściągać sobie wersje demo tegoż oprogramowania i po prostu sprawdzać który program co może i który Ci bardziej "leży".

No..... to tyle w temacie :)

Autor tematu
blasterpl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: blasterpl » 21 lip 2012, 17:52

Dziękuje za szerokie wyjaśnienie tematu.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „ArtCAM”