Witam
Jestem początkujący -zakupiłem CNC 3040 i się uczę jak w lipie 25mm wykonywać płaskorzeźby.
Poniżej zdjęcia i setupy oraz zdjęcie finalne.
Problem miałem z frezem 1,5 ma mało gwintu i na samym dole zagłębiał się głęboko i jak się kończył gwint to wiadomo co było. Może jest jakaś opcja ?
Co to jest wogóle ramping - wejścia może to tam się ustala ?
Co myślicie wogóle o efekcie ? co można poprawić/zmienić
Dziękuje za wszystkie uwagi.
Marek
płaskorzeźba problem przy krawędzi
jak ustawić artcam
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Re: płaskorzeźba problem przy krawędzi
Witamy nowego kolegę na forum.3dvision1 pisze: ↑26 lut 2020, 19:21Poniżej zdjęcia i setupy oraz zdjęcie finalne.
Problem miałem z frezem 1,5 ma mało gwintu i na samym dole zagłębiał się głęboko i jak się kończył gwint to wiadomo co było. Może jest jakaś opcja ?
Co to jest wogóle ramping - wejścia może to tam się ustala ?
Co myślicie wogóle o efekcie ? co można poprawić/zmienić
Zdjęcie nr1 jest tu najważniejsze (czyli setupy) i ...... niestety mało co na nim widać.
Ramping, to sposób w jaki frez będzie wchodził w materiał w momencie rozpoczęcia obróbki, ale akurat w tym przypadku, czyli frezowanie reliefu, jest (moim zdaniem) zupełnie nieistotny.
Nie wiem czy coś można poprawić i zmienić, bo nie wiem jakimi jeszcze narzędziami (czytaj frezami) dysponujesz, a to nie jest bez znaczenia.
Co do efektu, to ...... jak wyżej, czyli brak informacji o posiadanych narzędziach.
Jednak .. to (jak piszesz) drewno lipowe, a więc ... mięciutkie, czyli ..... jak to przy miękkim drewnie, powinieneś mieć BARDZO OSTRE frezy + (tu moja opinia) ustawić należy frezowanie przeciwbieżne dla narzędzia wykańczającego.
Oczywiście im mniejszy skok freza, tym obróbka będzie dokładniejsza, ale ... potrwa dłużej.
Generalnie, przy miękkim drewnie zawsze będzie .... tak sobie ... czyli im twardsze drewno, tym efekt lepszy (nie strzępi tak).
============
Wrzuć ponownie screeny z ustawianiami obróbek i narzędzi + zdjęcie reliefu na wprost + zaznacz co chcesz wyciąć i ..... coś spróbuję doradzić.
Oczywiście screeny w wysokiej rozdziałce, żeby można było coś na nich zobaczyć.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Re: płaskorzeźba problem przy krawędzi
(tu moja opinia) ustawić należy frezowanie przeciwbieżne dla narzędzia wykańczającego. - a jak to zrobić? gdzie jet ta opcja?
Generalnie, przy miękkim drewnie zawsze będzie .... tak sobie ... czyli im twardsze drewno, tym efekt lepszy (nie strzępi tak). - mam jeszcze buk i jesion - co polecasz?
Frezy mam takie jak w ustawieniach 3mm prosty i 1,5mm zaoblony lekko - ewentualnie kupie jakieś inne jak trzeba.
Generalnie, przy miękkim drewnie zawsze będzie .... tak sobie ... czyli im twardsze drewno, tym efekt lepszy (nie strzępi tak). - mam jeszcze buk i jesion - co polecasz?
Frezy mam takie jak w ustawieniach 3mm prosty i 1,5mm zaoblony lekko - ewentualnie kupie jakieś inne jak trzeba.