wymagania ArtCam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Re: wymagania ArtCam
Hej.
Przy dzisiejszych cenach pamięci od razu pchałbym 16 giga - 2x8 .
A za chwilę drugie 16 giga.
Składałem jakiś czas temu stację do multimediów - od razu 32 giga.
Ramu nigdy nie za wiele.
pzd.
Przy dzisiejszych cenach pamięci od razu pchałbym 16 giga - 2x8 .
A za chwilę drugie 16 giga.
Składałem jakiś czas temu stację do multimediów - od razu 32 giga.
Ramu nigdy nie za wiele.
pzd.
Mane Tekel Fares
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
Im więcej czytam co i jak to teraz zastanawiam sie juz nad płyta na podstawce 2066
Może przynajmniej kiedys bede mógł ten komputer zmodernizowac.
Tylko pytanie se takie zadaje czy ja to wykorzystam.
Bo cena z 2000 rosnie do około 4 za podstawowego skladaka w tym wariancie.
Z drugiej strony 4000 to i tak nie jest jakas duza cena za w miarę przyzwoity komputer.
Może przynajmniej kiedys bede mógł ten komputer zmodernizowac.
Tylko pytanie se takie zadaje czy ja to wykorzystam.
Bo cena z 2000 rosnie do około 4 za podstawowego skladaka w tym wariancie.
Z drugiej strony 4000 to i tak nie jest jakas duza cena za w miarę przyzwoity komputer.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Kolego Kamsson, przepraszam za wtrącenie, nie znam ArtCama, ale nie poruszyłeś najważniejszej kwestii: jak skomplikowane i duże detale będziesz obrabiał. Z moich doświadczeń z innymi programami Cad/Cam wynika, że do prostych i średnio skomplikowanych detali nie są potrzebne najbardziej zaawansowane konfiguracje. Jeszcze chyba ważniejsza jest wersja softu, oraz systemu. Jeśli masz przykładowo 2 tys zł na komputer, to może nastaw się na starszą wersji Windy oraz na starszą wersję ArtCama. Pewnie, że nowe wersje są na ogół lepsze i przyjemniejsze, no ale z braku kasy...
Zorientuj się, która starsza wersja jest osiągalna, do której jest najwięcej pomocy i tyle.
Zorientuj się, która starsza wersja jest osiągalna, do której jest najwięcej pomocy i tyle.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
Detale myślę ze max 1000mm x 600mm
Mozna powiedzieć że dopiero raczkuje w tym temacie.
Niewiem jakie potrzebne sa wymagania pc zeby z pliku stl dojsc do efektu końcowego. Np. Jakas płaskorzeźba czy jakiś niewtypowy element
Mozna powiedzieć że dopiero raczkuje w tym temacie.
Niewiem jakie potrzebne sa wymagania pc zeby z pliku stl dojsc do efektu końcowego. Np. Jakas płaskorzeźba czy jakiś niewtypowy element
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 5
Socket 2066 jest bardzo drogi tj. drogie płyty i procesory. Procesory z Kaby Lake-X to bezsens, nikt tego nie kupuje. A Skylake-X ma zbyt dużo rdzeni do takich zastosowań, nie mówiąc o cenie.
Nastawianie się na modernizacje jest bez sensu, ostatnie procesory 8700k i 7700k mimo, że mają ten sam socket, to wymagają innych płyt głównych (z innymi chipsetami), więc tutaj się już nie da nic zmodernizować. Mając 7700k i płytę z chipsetem Z270, procesor 8700k już nie będzie działać, bo wymaga płyty z chipsetem Z370... RAM będzie kompatybilny przez jakiś czas, karty graficzne są kompatybilne od początku zlącza PCI-E, czyli kilkanaście lat.
Nastawianie się na modernizacje jest bez sensu, ostatnie procesory 8700k i 7700k mimo, że mają ten sam socket, to wymagają innych płyt głównych (z innymi chipsetami), więc tutaj się już nie da nic zmodernizować. Mając 7700k i płytę z chipsetem Z270, procesor 8700k już nie będzie działać, bo wymaga płyty z chipsetem Z370... RAM będzie kompatybilny przez jakiś czas, karty graficzne są kompatybilne od początku zlącza PCI-E, czyli kilkanaście lat.
-
- Posty w temacie: 7
Trochę bez sensu. Procesor kosztuje tyle że nowej karty przy modernizacji tak bardzo nie poczujesz (stary sprzęt sprzedasz). Z RAM też nie wariuj, kup jedna kość 8GB a najwyżej dołożysz kolejną (trochę zwiększa to wydajność jeśli RAM jest wkładany parami).
Z tym RAM to jest trochę bujda, w zadaniach graficznych liczy się pamięć w karcie graficznej a nie na płycie głównej. Ta na kartach graficznych jest dużo szybsza niż RAM i jest bezpośrednio połączona z układami graficznymi a nie procesorem.
Przykład? Ostatnio testowałem komputer: procesor z górnej półki + 32 GB RAM + Quadro 2000. Nie radził sobie z filmem 4k, bo karta graficzna za słaba. Dużą pamięć RAM nic nie daje bo leży po prostu bezużytecznie.
-
Hej.
Może więcej ramu nic nie daje - a może daje.
Karta i tak sobie rezerwuje to i owo w ramie.
Im więcej pamięci na karcie - tym więcej rezerwuje.
A pewnie - lepiej dać na początek 1 kość 8gi i rozbudować .
Ale co chyba najważniejsze - dobra obudowa i zasilacz.
Na zasilaniu nie ma co oszczędzać.
Często jest tak - droga płyta , pamięć , grafika . itp - a na zasilacz nie starczy.
A potem nagle - ciach.
pzd.
Może więcej ramu nic nie daje - a może daje.
Karta i tak sobie rezerwuje to i owo w ramie.
Im więcej pamięci na karcie - tym więcej rezerwuje.
A pewnie - lepiej dać na początek 1 kość 8gi i rozbudować .
Ale co chyba najważniejsze - dobra obudowa i zasilacz.
Na zasilaniu nie ma co oszczędzać.
Często jest tak - droga płyta , pamięć , grafika . itp - a na zasilacz nie starczy.
A potem nagle - ciach.
pzd.
Mane Tekel Fares
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Też kiedyś założyłem, że im więcej ramu tym lepiej. I dawałem, dawałem a efektu nie zauważałem
Włączyłem monitoring i sprawdziłem. Po prostu system + ArtCAM nie chcą pożerać więcej niż 4-6GB. Może by i chciały, gdyby procesor był szybszy, tylko niewiele co może być szybsze od 4,5GHz. Do tego ArtCAM nie wykorzystuje "wielordzeniowości" (przynajmniej w większości). Tak więc ilość ramu przereklamowana według mnie.
Co do pamięci to uważam, że warto wziąć kartę grafiki z dużą ilością pamięcią. Powód jest taki, że podczas obliczania zdaje się ścieżek, jeśli jest tego naprawdę dużo, wyskakuje błąd o zbyt małej ilości pamięci (4GB). Sprawdziłem na własnej skórze. Dotyczyło to co prawda ekstremalnych obliczeń ale jednak... I o brak pamięci karty grafiki właśnie chodziło. Obliczenia nie poszły dalej i już.

Co do pamięci to uważam, że warto wziąć kartę grafiki z dużą ilością pamięcią. Powód jest taki, że podczas obliczania zdaje się ścieżek, jeśli jest tego naprawdę dużo, wyskakuje błąd o zbyt małej ilości pamięci (4GB). Sprawdziłem na własnej skórze. Dotyczyło to co prawda ekstremalnych obliczeń ale jednak... I o brak pamięci karty grafiki właśnie chodziło. Obliczenia nie poszły dalej i już.
-
- Posty w temacie: 7
Przy większym budżecie, być może działałyby dwie karty spięte złączem w jeden układ graficzny.
Stosuje się to w grach, widziałem też w komputerach do CAD, ale czy działa to nie wiem.
Tyle tylko że to by się opłacało np przy 2x GTX 1050 Ti żeby mieć w sumie 6GB RAM w GPU(układzie graficznym) za 2000zł.
A RAM w komputerze i w GPU to dwie oddzielne kwestie. Po pierwsze RAM w najnowszych GPU jest dużo szybszy od RAM, po drugie jest połączony bezpośrednio z układami obliczeniowymi GPU.
Chociaż to dziwne że obliczenia całkiem stanęły gdy zabrakło pamięci w GPU. Czuję tu jakiś układ pomiędzy producentami kart a oprogramowania. I w końcu wiem po kiego komuś Quadro P6000 z bodajże 16GB RAM za 24.000zł
Stosuje się to w grach, widziałem też w komputerach do CAD, ale czy działa to nie wiem.
Tyle tylko że to by się opłacało np przy 2x GTX 1050 Ti żeby mieć w sumie 6GB RAM w GPU(układzie graficznym) za 2000zł.
A RAM w komputerze i w GPU to dwie oddzielne kwestie. Po pierwsze RAM w najnowszych GPU jest dużo szybszy od RAM, po drugie jest połączony bezpośrednio z układami obliczeniowymi GPU.
Chociaż to dziwne że obliczenia całkiem stanęły gdy zabrakło pamięci w GPU. Czuję tu jakiś układ pomiędzy producentami kart a oprogramowania. I w końcu wiem po kiego komuś Quadro P6000 z bodajże 16GB RAM za 24.000zł

-
Hej.
To łączenie kart ( SLI - Nvidia ) jakoś nie za bardzo poprawia działanie.
Oczywiście piszę to z doświadczeń w innym zastosowaniu.
A czy więcej ramu coś daje ?
Jak mieliśmy 16 giga to szło ok - jak 32 giga to chyba lepiej ( trudno powiedzieć )
Może dlatego że system pracował z 4 kamerami i 3 projektorami w " czasie rzeczywistym ".
Plus sterowanie po DMX urządzeń , pulpit, itp .
W tym przypadku - najlepiej kierować się informacjami od pracujących z takimi programami jak Kol. chce.
pzd.
To łączenie kart ( SLI - Nvidia ) jakoś nie za bardzo poprawia działanie.
Oczywiście piszę to z doświadczeń w innym zastosowaniu.
A czy więcej ramu coś daje ?
Jak mieliśmy 16 giga to szło ok - jak 32 giga to chyba lepiej ( trudno powiedzieć )
Może dlatego że system pracował z 4 kamerami i 3 projektorami w " czasie rzeczywistym ".
Plus sterowanie po DMX urządzeń , pulpit, itp .
W tym przypadku - najlepiej kierować się informacjami od pracujących z takimi programami jak Kol. chce.
pzd.
Mane Tekel Fares