Dziwne zjawisko z AC
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Dziwne zjawisko z AC
Witam.
Coś się dzieje z programem.
Dlaczego pliki straciły swoje ikony i gdy kliknę na nich opcję "otwórz za pomocą", ArtCAM ma zmienioną nazwę na Main Executable?
Miał ktoś taki problem?
Coś się dzieje z programem.
Dlaczego pliki straciły swoje ikony i gdy kliknę na nich opcję "otwórz za pomocą", ArtCAM ma zmienioną nazwę na Main Executable?
Miał ktoś taki problem?
- Załączniki
-
- pliki.PNG (2.35 KiB) Przejrzano 1617 razy
-
- ozp.PNG (17.99 KiB) Przejrzano 1617 razy
Pozdrawiam, Jasiek
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Odpal Artcama i spróbuj otworzyć jakiś plik (np. .art).
Jeśli wszystko działa jak należy, a Artcam wygląda jak trzeba, to nie tyle z Artcamem się coś dzieje, co z systemem, czyli coś lub ktoś (ogólnie pisząc) namieszał.
Natomiast jeśli Artcam wygląda dziwnie, czyli np. są zmienione ikony opcji wewnątrz programu, zmieniona czcionka interfejsu itp. , to jest to tzw. "nany problem" i rozwiązuje go patch który do pobrania z oficjalnej strony Artcama.
UWAGA: Przeinstalowanie Artcama w wyżej wymienionym przypadku nie pomoże.
Więcej na ten temat można poczytać na oficjalnym (angielskojęzycznym) forum Artcama.
Jeśli wszystko działa jak należy, a Artcam wygląda jak trzeba, to nie tyle z Artcamem się coś dzieje, co z systemem, czyli coś lub ktoś (ogólnie pisząc) namieszał.
Natomiast jeśli Artcam wygląda dziwnie, czyli np. są zmienione ikony opcji wewnątrz programu, zmieniona czcionka interfejsu itp. , to jest to tzw. "nany problem" i rozwiązuje go patch który do pobrania z oficjalnej strony Artcama.
UWAGA: Przeinstalowanie Artcama w wyżej wymienionym przypadku nie pomoże.
Więcej na ten temat można poczytać na oficjalnym (angielskojęzycznym) forum Artcama.
-
- Kontakt:
Sam Art. jest ok. Mam też inne projekty które robiłem wcześniej z rozszerzeniem ".art." i te są ok.
Problem wystąpił w czasie zapisywania zmian, normalne kliknięcie w ikonkę dyskietki. Zawisł i już było po ptakach.
Z moich wypocin wywnioskowałem, że mam problemy (chyba grafika) z OpenGL.
Co dziwne, jak postawiłem czysty system (Win7), Art. działał ok. Problemy pojawiły się po którymś z pakietów aktualizacji. Nie jestem w stanie wyłapać po którym bo jest tego trochę.
Problem jest też taki, że jak otworzę jakiś projekt i chcę przełączyć tryb 3D, to program zawisa i wywala komunikat "program Main Executable przestał działać" i (_!_) blada.
Filmik z problemem
Problem wystąpił w czasie zapisywania zmian, normalne kliknięcie w ikonkę dyskietki. Zawisł i już było po ptakach.
Z moich wypocin wywnioskowałem, że mam problemy (chyba grafika) z OpenGL.
Co dziwne, jak postawiłem czysty system (Win7), Art. działał ok. Problemy pojawiły się po którymś z pakietów aktualizacji. Nie jestem w stanie wyłapać po którym bo jest tego trochę.
Problem jest też taki, że jak otworzę jakiś projekt i chcę przełączyć tryb 3D, to program zawisa i wywala komunikat "program Main Executable przestał działać" i (_!_) blada.
Filmik z problemem
Pozdrawiam, Jasiek
-
- Kontakt:
Zgadza się!
Działam na laptopie MaxDATA ECO 4510IW, gdzie siedzi grafika Mobile Inter (R) 945 Express Chipset Family i stwierdzam, iż jest to sprzęt nienadający się do tego typu programów.
Niestety, stery mam najnowsze i to nie pomaga, podobnie jak Patch ze strony AC.
Cóż..., pozostaje wymiana laptopa na jakąś stacjonarkę.
Czy ktoś mógłby polecić jakąś kartę graficzną do stacjonarnego komputera która z całą pewnością nie będzie miała problemu z tym programem?
Działam na laptopie MaxDATA ECO 4510IW, gdzie siedzi grafika Mobile Inter (R) 945 Express Chipset Family i stwierdzam, iż jest to sprzęt nienadający się do tego typu programów.
Niestety, stery mam najnowsze i to nie pomaga, podobnie jak Patch ze strony AC.
Cóż..., pozostaje wymiana laptopa na jakąś stacjonarkę.
Czy ktoś mógłby polecić jakąś kartę graficzną do stacjonarnego komputera która z całą pewnością nie będzie miała problemu z tym programem?
Pozdrawiam, Jasiek
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Nie wiem czy to Cię pocieszy, ale nie jesteś jedyna osobą z tego typu problemem, tzn. chodzi o laptopa i Integrę Intela.SkyLOT pisze:Działam na laptopie MaxDATA ECO 4510IW, gdzie siedzi grafika Mobile Inter (R) 945 Express Chipset Family i stwierdzam, iż jest to sprzęt nienadający się do tego typu programów.
Nawet już tutaj na forum był podobny wątek.
Ja mam (desktop) kartę Nvidia GeForce GTX 570 i nie tyle polecam, co stwierdzam ponad wszelką wątpliwość, że nie mam najmniejszych kłopotów tak pod XP jak i pod Win7 (64 bit).SkyLOT pisze:Czy ktoś mógłby polecić jakąś kartę graficzną do stacjonarnego komputera która z całą pewnością nie będzie miała problemu z tym programem?
Na innych systemach nie sprawdzałem.
Na poprzednim moim PC miałem również Nvidię, ale 2 X GeForce 8800 GTS połączone w SLI.
Na tym sprzęcie również zero problemów.
Generalnie chodzi o to, że Artcam chyba nie specjalnie lubi karty zintegrowane albo te integry są zwyczajnie za słabe.
-
- Kontakt:
Witam ponownie.
Dzisiaj poeksperymentowałem ze sterownikiem karty graficznej. Trochę zajęło mi znalezienie starszej wersji.
Jak na razie pozbyłem się problemu z działaniem w widoku 3D. Nie ma problemu z zamykaniem całego okna.
Po tych doświadczeniach jestem niemal na 100% pewny, że w/w problem to karta graficzna.
Testuję więc dalej i zobaczymy co się będzie działo.
Dzisiaj poeksperymentowałem ze sterownikiem karty graficznej. Trochę zajęło mi znalezienie starszej wersji.
Jak na razie pozbyłem się problemu z działaniem w widoku 3D. Nie ma problemu z zamykaniem całego okna.
Po tych doświadczeniach jestem niemal na 100% pewny, że w/w problem to karta graficzna.
Testuję więc dalej i zobaczymy co się będzie działo.
Pozdrawiam, Jasiek