utworzenie powierzchni


Autor tematu
suchy_5
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 132
Rejestracja: 21 sie 2011, 20:28
Lokalizacja: Lubuskie

utworzenie powierzchni

#1

Post napisał: suchy_5 » 16 sty 2024, 10:29

Witam serdecznie
Chciałbym się dowiedzieć a inaczej to ujmując prosić o pomoc , potrzebuję utworzyć górną powierzchnię w modelu . Nie będę ukrywał nigdy tego nie robiłem wiec kolejnym krokiem będzie nauka czegoś nowego, czy obecni tu fachowcy byli by życzliwi aby pomóc ??. Podpinam fotki ale mogę też podesłać pliki stp.
Załączniki
da4.jpg
da3.jpg
da2.jpg
da1.jpg




grzegorz_sg
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1
Posty: 51
Rejestracja: 10 gru 2004, 12:29
Lokalizacja: Zd. Wola

Re: utworzenie powierzchni

#2

Post napisał: grzegorz_sg » 16 sty 2024, 11:12

Cześć , pewnie wielu by Ci pomogło gdyby zrozumiało pytanie :)


Autor tematu
suchy_5
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 132
Rejestracja: 21 sie 2011, 20:28
Lokalizacja: Lubuskie

Re: utworzenie powierzchni

#3

Post napisał: suchy_5 » 16 sty 2024, 11:19

ok, hmm... ma powstać z tego maskownica do auta , teraz patrząc od góry mamy prześwit a chciałbym na górnej części modelu zrobić wypełnienie i w wypełnieniu wyciąć plaster miodu
Załączniki
maskownica.jpg
maskownica.jpg (15.13 KiB) Przejrzano 556 razy


Lenta
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 2
Posty: 35
Rejestracja: 04 lip 2019, 18:43

Re: utworzenie powierzchni

#4

Post napisał: Lenta » 16 sty 2024, 11:30

W menu "powierzchnie" jest opcja "ograniczona" zaznacz sobie krawędzie które Ciebie interesują, następnie tak utworzonej powierzchni można nadać grubość poleceniem "Pogrubienie". Narysowanie szkicu plastra miodu i utworzenie wycięcia już pewnie ogarniesz. Jak coś to pisz.


Autor tematu
suchy_5
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 132
Rejestracja: 21 sie 2011, 20:28
Lokalizacja: Lubuskie

Re: utworzenie powierzchni

#5

Post napisał: suchy_5 » 16 sty 2024, 13:08

dzięki jak coś to jutro zerknę , śmigam do pracy ale dziękuję . pewnie jeszcze w tym temacie się odezwę.


Autor tematu
suchy_5
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 132
Rejestracja: 21 sie 2011, 20:28
Lokalizacja: Lubuskie

Re: utworzenie powierzchni

#6

Post napisał: suchy_5 » 17 sty 2024, 11:00

Hej Lenta zrobiłem powierzchnie jakoś wyszła (D1) ;) , ale jak wychodzę z części par do złożenia to powierzchnia znika (d2). A z pogrubienia wychodzi cos takiego
Załączniki
1.JPG
d2.jpg
D1.jpg


Lenta
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 2
Posty: 35
Rejestracja: 04 lip 2019, 18:43

Re: utworzenie powierzchni

#7

Post napisał: Lenta » 17 sty 2024, 15:42

Powierzchni domyślnie nie widać w środowisku złożenia można je włączyć wybierając "pokaż/ukryj komponent" naciskając prawym klawiszem myszki na konkretną część w drzewku. Co do pogrubienia to spróbuj ukryć tymczasowo bryłę - będzie lepiej widać krawędzie powierzchni, rozciągnij powierzchnie o parę mm i spróbuj raz jeszcze. Oprogramowanie czasami nie radzi sobie z dziwnymi bryłami ale najczęściej wynika to z ich wadliwej geometrii. Jakbyś dalej miał z tym problem podeślij jakiś kontakt na priva.


Autor tematu
suchy_5
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 132
Rejestracja: 21 sie 2011, 20:28
Lokalizacja: Lubuskie

Re: utworzenie powierzchni

#8

Post napisał: suchy_5 » 19 sty 2024, 19:52

Lenta patrzałes na maila?


Autor tematu
suchy_5
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 132
Rejestracja: 21 sie 2011, 20:28
Lokalizacja: Lubuskie

Re: utworzenie powierzchni

#9

Post napisał: suchy_5 » 16 lut 2024, 10:20

Witam
wielki pozytyw dla tego użytkownika , pewne osoby mogą się od niego uczyć jak zrozumieć i pomagać . Jeszcze raz dziękuję :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Solid Edge”