Ustawienie magazynu z narzędziami

Dyskusje na temat systemu Faunc
Awatar użytkownika

Autor tematu
DamianRendak
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 19 wrz 2022, 16:14

Ustawienie magazynu z narzędziami

#1

Post napisał: DamianRendak » 19 wrz 2022, 16:26

Witam. MCV 1100 Spinner
Podczas wymiany narzędzia Z T4 na T1 nastąpił spadek ciśnienia i maszyna stanęła, (magazyn rewolwerowy) łapa odpowiedzialna za wymianę narzędzia stanęła łapiąc T1 i T4, musiałem wyłączyć i włączyć maszynę by ja odblokować z uścisku. Jak mam ustawiać magazyn narzędzi gdyż maszyna nie widzi T1 i ogólnie pomieszały się gniazda. Ktoś podpowie jak poprzepisywać na nowo gniazda?



Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 7678
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Ustawienie magazynu z narzędziami

#2

Post napisał: WZÓR » 19 wrz 2022, 17:24

W pierwszej kolejności odpowiednim M kodem zatwierdź koniec wymiany narzędzia.
Być może maszyna ,,nie wie " , że tą czynność dokończyła skoro wyłączyłeś maszynę.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

Awatar użytkownika

Autor tematu
DamianRendak
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 19 wrz 2022, 16:14

Re: Ustawienie magazynu z narzędziami

#3

Post napisał: DamianRendak » 19 wrz 2022, 19:35

wymieniałem narzędzia, normalnie chodzi tylko nie da się wywołać T1 wydaje mi się ze maszyna tak jak by zgubiła jedno gniazdo


wojtek10916
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 506
Rejestracja: 23 mar 2014, 22:21
Lokalizacja: East Midlands

Re: Ustawienie magazynu z narzędziami

#4

Post napisał: wojtek10916 » 19 wrz 2022, 21:33

Jakie sterowanie?

Awatar użytkownika

Autor tematu
DamianRendak
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 19 wrz 2022, 16:14

Re: Ustawienie magazynu z narzędziami

#5

Post napisał: DamianRendak » 19 wrz 2022, 22:05

Fanuc. głownie mi chodzi jak mam to zmienić w ustawieniach maszyny bo nie chce dochodzić metodą prób i błędów


wojtek10916
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 506
Rejestracja: 23 mar 2014, 22:21
Lokalizacja: East Midlands

Re: Ustawienie magazynu z narzędziami

#6

Post napisał: wojtek10916 » 19 wrz 2022, 23:30

Jaki fanuc?

Dodane 4 minuty 21 sekundy:
DamianRendak pisze:głownie mi chodzi jak mam to zmienić w ustawieniach maszyny bo nie chce dochodzić metodą prób i błędów

W ustawieniach maszyny musisz wskazać jakie narzędzie znajduje się na tej pozycji, przy problemie wymiany narzędzia sterowanie blokuje te pozycje.

Awatar użytkownika

Autor tematu
DamianRendak
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 19 wrz 2022, 16:14

Re: Ustawienie magazynu z narzędziami

#7

Post napisał: DamianRendak » 20 wrz 2022, 08:06

Nie wiem jaka wersja fanucka, ktoś powie jak sie sprawdza?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Fanuc”