Transfer programów Heidenhain 410PA

Maszyna się zawiesza jak naciskam transfer. Po odpięciu kabla maszyna normalnie działa. Programy się nie przesyłają.

Dyskusje dotyczące maszyn Bridgeport, Romi, Hardinge

Autor tematu
kosaf11
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 10 maja 2012, 14:50
Lokalizacja: Radom

Transfer programów Heidenhain 410PA

#1

Post napisał: kosaf11 » 24 kwie 2019, 14:07

Witam!
Maszyna: Frezarka Bridgeport 600/22 Digital 2000r
Sterowanie: Heidenhain 410PA PLC: 12D01V12 NC: 286060 15

Proszę o pomoc. Próbuję przesłać programy z komputera na maszynę.
Maszyna ma złącze RS 232. Nie posada Ethernet/Lan.
-Podłączam kabel do maszyny i komputera (RS232- USB2.0)
-Uruchamiam TNCremo
-ustawiam folder, sterowanie 410PA ,Protocol Send/Receive(FE) ,Serial port: COM5, Baud rate 9600. Takie same mam ustawienia na maszynie. (FE , 9600) .
- status w tnc server Ready
- na maszynie wchodzę w Edycja > PGM MGT > EXIT
- naciskam Transfer EXIT > TNC
- wpisuję nazwę programu do sterowania identycznie jak w komputerze np: wymiar (rozszerzenie .h jest już w oknie)
- zatwierdzam ENTER
No i tu jest problem. Plik się nie przesyła. Sterowanie maszyny stoi. Status TNCserver - Ready.
Którykolwiek nacisnę przycisk na sterowaniu to wyświetla się komunikat Key non-functional.
Dopiero jak odłączę kabel maszyna działa normalnie i wyświetla się komunikat Entry value incorrect.

Podpiąłem się pod sterowanie omijając port z przodu maszyny. - nie pomogło ta sama sytuacja co wyżej sterowanie stoi.
Krosowałem dwa kabelki. - nie pomogło
Wymieniłem płytkę małą przy porcie w maszynie. - nie pomogło
Ten zestaw działa na innej maszynie bez najmniejszego problemu. ( Bridgeport 600/22 HH 410 )

Proszę o pomoc.




Sk2422
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 18 sty 2023, 11:15

Re: Transfer programów Heidenhain 410PA

#2

Post napisał: Sk2422 » 18 sty 2023, 11:43

Witaj kosaf11,
mam identyczny problem z moją maszyną (sterowanie hh410CA)
Czy udało Ci się przywrócić transfer?
Podobnie jak Ty sprawdziłem płytkę transmisji, przewody, podłączałem maszynę do innego komputera itd.
na monitorze maszyny wyświetla się "pobieranie danych z zewnątrz" , status w tnc server "Ready" ale nie przesyła programów...
muszę dodać że wcześniej transfer działał, jednak zaczął przesyłać "głupoty" np. kilka razy ten sam blok następnie kilka razy kolejny blok, albo przesłał tylko część programu.
skończyły mi się już pomysły i jeżeli pamiętasz co było przyczyną awarii proszę napisz

Z góry dziękuję
SK


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3589
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Transfer programów Heidenhain 410PA

#3

Post napisał: Steryd » 18 sty 2023, 11:50

a wciskałeś na remo przycisk send?
Można?
Morzna!!!


Sk2422
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 18 sty 2023, 11:15

Re: Transfer programów Heidenhain 410PA

#4

Post napisał: Sk2422 » 18 sty 2023, 13:15

w przypadku tego sterowania transfer programów odbywa się z pozycji operatora maszyny. transfer wcześniej działał ale po pewnym czasie przesyłane programy miały błędy lub nie były przesłane w całości aż do momentu gdy maszyna przestał przyjmować jakiekolwiek dane.
nie zmieniałem procedury transferu, ustawień portów, czy też ustawień w maszynie. jedyna zmienna to podłączana i odłączana czwatra oś (ale nie widzę związku z tym problemem).

Awatar użytkownika

JacekBelof
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 430
Rejestracja: 02 gru 2018, 22:25
Lokalizacja: Tarnów MP
Kontakt:

Re: Transfer programów Heidenhain 410PA

#5

Post napisał: JacekBelof » 18 sty 2023, 16:41

Z opisu wskazującego na postępującą degradację połączenia, wnioskuję iż problemem jest przewód transmisyjny - zaśniedziałe styki i/lub uszkodzenie ekranowania. O wiele wiele mniej prawdopodobne są problemy związane z aktualizacjami systemu na komputerze.
Seria, w moim wykonaniu, to dwie sztuki, w tym jedna w odbiciu lustrzanym. :lol:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Bridgeport / Romi / Hardinge”