Frezowanie Gwintu m 48*2 w otworze
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 2
Frezowanie Gwintu m 48*2 w otworze
Wiem ze na hh 530 są gotowe cykle.Ale jeszcze tego nie probowałem.Bo narazi jest ta robota fazie przygotowawczej.Materiał w którym będę to robił to (30hm) głębokość gwintu 60 mm.
Jakie najlepiej dobrać narzędzie parametry. Właściwie każda uwaga z waszej strony będzie dobra
Z góry dziek
Jakie najlepiej dobrać narzędzie parametry. Właściwie każda uwaga z waszej strony będzie dobra
Z góry dziek
Tagi:
-
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
Witaj
Polecam frez grzebieniowy
A jeśli chodzi o cykl to 262
Polecam frez grzebieniowy

A jeśli chodzi o cykl to 262
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje
---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Ja robiłem gwint tzw grzebieniem bardzo fajna sprawa, z tym ze to była próba i wyszła całkiem całkiem, robiłem w aluminium wiec o parametrach nie mam co pisać, w każdym razie na otworze 48x2 masz skok 2 i taki też musiałbyś mieć odpowiedni frez grzebieniowy o tym skoku.
W cyklu wpisujesz średnice otworu mniejsza niż masz to normalne i stopniowo po każdym przejeździe zwiększasz tą średnicę, można tak na kilkanaście razy a i w 60HRC po 0,05 można zrobić gwint.
Jeśli chodzi o parametry to ja spróbowałbym dobrac podobne jak przy frezowaniu materiału o tej twardości
Tzw metoda prób i błędów, ale lepiej prób
W cyklu wpisujesz średnice otworu mniejsza niż masz to normalne i stopniowo po każdym przejeździe zwiększasz tą średnicę, można tak na kilkanaście razy a i w 60HRC po 0,05 można zrobić gwint.
Jeśli chodzi o parametry to ja spróbowałbym dobrac podobne jak przy frezowaniu materiału o tej twardości

Tzw metoda prób i błędów, ale lepiej prób

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
kolego skoti wcale sie nie pomyliłem tam porostu w tym cyklu jest chyba jakiś błąd jeżeli chodzi o posuw bądź tez ten posuw jest obliczany w jakiś innych kryteriach a co do średnicy jaka musisz podać w cyklu to kolega V-tek źle pisze bo w cyklu podajesz średnice nominalna np. jak masz gwint M42 to podajesz średnice 42 a odsuwasz sobie np DR lub w tabeli narzędzi jak kto woli ja mam maszynę wyposażoną w sondy pomiarowe do narzędzi tak ze mi wygodniej jest DR odsunąć bo wiem gdy DR+0 to mam gwint wykonany na gotowo
Fachman