grg12:
Obiecany materiał na osłony. Sam tutortial dostępny jest na stronie http://www.franksworkshop.com.au/CNC/Be ... ellows.htm
Na stronce znajduje się super-fajny programik do automatycznego wydruku szablonów pod te osłonki - ustawiasz długość, szerokość i gotowe.
Moje osłony prezentują się następująco:

Natomiast materiał - to papier papowy - kupiłem rolkę w Castoramie - koszt 60 PLN za... uwaga... 20m

smouki:
A dzięki, dzięki - jakoś przegapiłem ten materiał wcześniej. Ja raczej włoże to w rurkową osłonkę.
nas24:
No cóż, dziękuję za linka - jednak te wrzeciona to jednak nie ta liga

Do metalu i ambitniejszych prac mam drugą.
bartuss1:
Święte słowa - nie ma w tej maszynce wielkiej filozofii - natomiast chciałbym, żeby była ładna

A za wrzeciono się wziąłem - bo i tak czekam na resztę gratów - więc chwilowo nic więcej nie porobię. Podłączyłem dzisiaj silnik (dzięki Waldku, za wyciągnięcie go z modelu, który zaliczył kreta...), sterownik i servotester - no i działa

Natomiast w samym sterowniku do modeli jest fajny mechanizm - Governor - który służy do utrzymywania stałego RPM niezależnego od obciążenia - może nie do końca będzie to ważne w tej frezareczce - ale gadget zapewniający stałe, ustalone obroty cieszy

Okej popisałem trochę prozy, a teraz dwa pytania:
a) w związku z małym polem i małymi siłami przy frezowaniu - czy może być jedna prowadnica szynowa na osi (zamiast tradycyjnych dwóch) - zakładam, że wystarczająco się wystabilizuje na jednej szynie z jednym wózkiem i jednocześnie na śrubie?
b) ze zdziwieniem odkryłem (no bo, zawsze było

Pozdrawiam, P.