Wybór rodzaju drewna, obróbka w Krakowie

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce drewna i materiałów drewnopochodnych ręcznej jak i za pomocą CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
mopsiok
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 5

Wybór rodzaju drewna, obróbka w Krakowie

Post napisał: mopsiok » 05 lip 2013, 15:26

To mój pierwszy post tutaj i chciałbym się przywitać :D. Proszę też o wyrozumiałość, bo z tematem CNC nie mam nic wspólnego.
Wakacje się zaczęły, a ja mam w planach wykonanie czegoś w rodzaju prostego plotera "długopisowego" o powierzchni roboczej wielkości kartki A4 (nie pytajcie o sens :mrgreen:). To mój pierwszy tego typu projekt, zresztą tak jak pisałem nie mam żadnego doświadczenia w tej dziedzinie. Całość chciałbym wykonać z drewna - jest to projekt testowy, ma on mnie głównie wprowadzić w temat, a poza tym i tak z założenia całość nie będzie potrzebować na tyle solidnej obudowy, by zrezygnować z drewna.
Mam do Was pytanie o rodzaj drewna, który najlepiej byłoby użyć w moim przypadku. Początkowo zakładałem po prostu sklejkę - jest to surowiec tani i dobry, bo jest dobry i tani :lol: - ale ostatnio kupiłem sklejkę 8mm i okazała się wygięta (nie mam tego jak teraz sprawdzić, ale jest też taka możliwość że po prostu ściana była krzywa). Rozmiary największej powierzchni to pewnie coś w granicach 30x45 cm, grubość od 8 do 16 mm.
Dodatkowy problem pojawia się przy przycinaniu i wierceniu otworów - nie mam możliwości zrobienia tego samemu z zadowalającą dokładnością. Czy zna ktoś jakąś firmę z Krakowa (najlepiej w Nowej Hucie), która byłaby w stanie załatwić dany rodzaj drewna, a potem przyciąć go i powiercić otwory? Kształt nie będzie skomplikowany - praktycznie same prostokąty, a otwory okrągłe do 15 mm średnicy. Koniecznie musi to być Kraków, bo nie mam własnego środka transportu (tak, będę się musiał tarabanić z tymi deskami w tramwaju ^^).

Pozdrawiam i proszę o jakieś nakierowanie.

Tagi:

abik81
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: abik81 » 05 lip 2013, 19:06

Na obrońców krzyża (odchodzi od placu bieńczyckiego) jest mala stolarnia (od czoła budynku w którym jest (był może) sklep elektryczny. Mają różne płyty na stanie i jak pogadasz to wyrzeźbią co trzeba. Jeżeli już to o MDF bym się pokusił bo sztywniejszy.

adico79
Posty w temacie: 3

Post napisał: adico79 » 05 lip 2013, 19:42

Zrób całość ze sklejki - im grubsza tym lepsza. Nie ma znaczenia że to mała maszynka. Konstrukcję rozplanuj tak by nie było luźno wiszących formatek, zrób cos w rodzaju kątowników i ceowników. Jeśli formatki będziesz miał dobrze (równo) dociete to wyprostujesz w ten sposób sklejkę i znacznie usztywnisz konstrukcję.

koala.g
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: koala.g » 05 lip 2013, 19:57

Albo lignofol

Awatar użytkownika

Autor tematu
mopsiok

Post napisał: mopsiok » 05 lip 2013, 20:16

Dzięki za odpowiedzi.
Abik, znam ten sklep, robiłem tam czasem zakupy. Tata mi mówił że nie robią otworów, ale okazało się że źle skojarzyłem sklepy (mówił o jakimś na Kalinowym). No ten sklep byłby super, mam do niego 2km. Dzięki za wyprowadzenie z błędu, będę tam w poniedziałek jechać to się dowiem czy zrobią coś takiego.

Adico - no właśnie mam pytanie co do konstrukcji - ogólnie założenia były takie, że to ma być prosta maszynka wykorzystująca silniki krokowe z drukarek od razu z dopasowanymi przekładniami (szkoda mi pieniędzy na kupowanie silników do CNC, szczególnie że wtedy bez przekładni dochodzi problem sterowania tak żeby miał sensowną dokładność). Dlatego właśnie postanowiłem wykorzystać przekładnie o przełożeniu około 10, a na końcu po prostu pasek zębaty. Całość planowałem mniej więcej tak (to jest wstępny projekt, bo dalej poluje na zestaw do ruchu w drugiej osi):
Obrazek
Tak, wiem, "kto projektuje urządzenie w Blenderze?" :mrgreen: Po prostu jest to program który najprzyjemniej mi się obsługuje, potem jak już wszystko zaprojektuję tak jak chcę to przerzucę całość do czegoś sensowniejszego. Na chwilę obecną najszybciej eksperymentuje mi się właśnie w Blenderze.
W każdym razie - czy do tak prostej konstrukcji trzeba robić te kątowniki? Chyba że miałeś na myśli kątowniki ze sklejki, wtedy mógłbym się na to skusić :D.

Podsumowując - zaproponowaliście płytę MDF, sklejkę i lignofol. Czy ktoś orientuje się w cenach i zaletach w stosunku do siebie? Najchętniej skorzystałbym ze sklejki, tylko właśnie obawiam się że będzie wygięta. Oczywiście "wygięta wygięta", lekki odchył mi nie przeszkadza, przecież to proste urządzonko. Jak patrzyłem na jakiś internetowy cennik to za sklejkę 18mm wychodzi 60zł za metr kwadratowy, czyli jak najbardziej do przyjęcia.

adico79

Post napisał: adico79 » 05 lip 2013, 21:38

Specjalistą od konstrukcji maszyn nie jestem:) mam za to spore doświadczenie w obróbce drewna i materiałów drewnopochodnych. Moim zdaniem MDF lepiej sobie odpuścić - więcej wad niż zalet. Lignofol jest dobry ale sporo droższy od sklejki. Nie wiem czy kupisz gdzieś od reki. Ja brałem bezpośrednio u producenta (Sklejka Pisz) - materiał twardy, sztywny, ale ciężki w obróbce w warunkach domowych. Dlatego brałbym sklejke, jest przybajmniej w co wkręta wkręcić, bo w mdfie sie nie utrzyma, a w lignofolu trzeba gwintować.
Co do kostrukcji to skoro maszynak A4 to moim zdaniem lepiej stała brama i ruchomy stół.
Pozatym pasowałoby wzmocnić usztywnić bramę dokładając formatkę - jak plecy w szafce.
Jak masz równo wycięte formatki to skręcając je w kątowniki dociągasz wygiętą powierzchnię płyty do równej krawędzi i masz prosty i sztywny element.
I nie mów że maszyna nie musi być równa - musi byc równa i sztywna bo Ci głupoty będą wychodzić.

Awatar użytkownika

Autor tematu
mopsiok

Post napisał: mopsiok » 05 lip 2013, 22:14

Ale te płyty się aż tak bardzo będą wyginać że będzie to widoczne w tak amatorskiej konstrukcji? Skoro tak, to zrobię jak radzisz. Tył do bramy pewnie też dojdzie, za kilka dni powinienem dostać drugi silnik, wtedy zaprojektuję całość. Wrzucę tutaj, może ktoś będzie tak miły i rzuci swoim fachowym okiem na mój twór ^^.
Zatem zostaje sklejka. Pomyślę jeszcze nad grubością. Czy 12mm będzie odpowiednie?
Mam jeszcze jedno głupie pytanie. Czy mając hipotetyczną sklejkę ~10mm o powierzchni 16x24mm będzie możliwe wywiercenie na środku otworu o średnicy 10mm? Chodzi mi o element "chwytający" tuleję ślizgową.
Więcej moich dziwactw: klik

adico79

Post napisał: adico79 » 05 lip 2013, 22:59

Ja bym użył sklejki minimum 16mm, ale jak mówiłem nie jestem specjalisto. Nie ma czegoś takiego jak zbyt sztywna konstrukcja. Apetyt rośnie w miare jedzenia i pewnie z czasem będziesz chciał coś skrobać.
przenieś wątek do tego dzaiłu https://www.cnc.info.pl/frezarka-konstr ... a-vf58.htm pewnie więcej osób się odezwie.
Ja mam jedną maszynę z alu a druga robi się na bazie fabrycznej frezarki do metalu. konstrukcje drewniane to dla mnie trochę egzotyka:)

Awatar użytkownika

Autor tematu
mopsiok

Post napisał: mopsiok » 06 lip 2013, 09:41

Oczywiście chciałbym kiedyś mieć własną frezarkę, ale na chwilę obecną nawet o tym nie myślę :D. Poza tym, nie ma możliwości żebym użył tej konstrukcji do frezowania (to jest totalna prowizorka, silniki z drukarek i paski zębate). Efektywniej byłoby wtedy kupić normalne silniki.
Temat przeniesiony. Wciąż proszę o sugestie dotyczące pierwszej konstrukcji ;).

Edit:
A jednak nie przeniesiony ^^. Mógłby jakiś moderator przerzucić? Nie mogę znaleźć tej opcji w edycji pierwszego postu, ani pod wątkiem.

michalrem

Post napisał: michalrem » 12 lip 2013, 09:22

O pprosze widze ze nastepny potworek powstaje. Koniecznie przenies temat a uzyskasz konkretne porady. Np ja dzial obrobka drewna odwiedzam baaardzo rzadko.
A co do sklejki najbardziej popularna to chyba 18. Wiec moze takiej uzyjesz. Za m2 w castor wolaja chyba niecale 100zl w dodatku potna na formatki. Tylko, ze niestety nie powierca Ci nic

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka drewna”