Pochodzę z Polski Centralnej, zgodnie z pasją ukończyłem mechanikę i budowę maszyn w Łodzi. Często zaglądam na CNC Forum, jednakże to dopiero mój pierwszy post.
Noszę się z zamiarem skompletowania swojego warsztatu do majstrowania mniejszych i większych ciekawych maszyn, głównie w sferze pojazdów mechanicznych.
Jak wiadomo, w pewnej fazie zaawansowania warsztatu tokarka staje się niezbędna. Ponieważ potrzebuję "przenośnego" (ma pracować na 11tym piętrze, sic!

http://allegro.pl/tokarka-do-metalu-tdm ... 67725.html
i pytanie zasadnicze do kolegów forumowiczów: czy warto kupić?
Moje "ZA":
- duża średnica toczenia (ok 400mm) - bardzo mi na tym zależy. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że na tej średnicy się nie poszaleje - jakieś okazjonalne i mało precyzyjne prace.
- odlew łoża wygląda na solidniejszy niż we wszystkich tanich tokarkach klasy 500mm
- głowica wiertarsko-frezarska - liczę na zwolnienie z konieczności wyposażania warsztatu w wiertarkę stołową, na razie mam blade pojęcie jaki zakres prac frezerskich da się na tym wykonać.
- łoże hartowane
- spora masa jak na tą klasę maszyn (180kg)
- firma francuska (z produkcją oczywiście w Chinach)
- przelot wrzeciona 20mm
Moje "przeciw"
- zmiana prędkości paskami klinowymi
- to nadal Chińczyk
- mały uchwyt tokarski jak na tak dużą śerednicę toczenia
Czy ktoś z czytających miał jakieś doświadczenia z tą maszyną? jest do obejrzenia tylko w jednym miejscu w Polsce, narazie mi nie po drodze.
Z pozdrowieniami, Piotr