TAPPER light - czyli STEP2CNC + sterownik mikroproc. na USB
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
TAPPER light - czyli STEP2CNC + sterownik mikroproc. na USB
Witam wszystkich.
Przedstawiam projekt o nazwie TAPPER light (dlaczego light - o tym później). Projekt ten to mikroprocesorowy sterownik USB, którego sercem jest procesor ARM7, do sterowania 3-osiową - z pełną interpolacją, dowolną obrabiarką CNC + oprogramowanie sterujące.
Wykonanie:
Zdjęcie gotowego sterownika pokazano poniżej.
- procesor ARM 7 (32-bit) z 4 MB pamięcią zewnętrzną,
- komunikacja przez USB,
- częstotliwość generacji sygnału 25 kHz z możliwością płynnej regulacji od -95% do +50%, czyli od 1250 Hz do 37.5 KHz - zmiana dynamiczna w trakcie pracy sterownika,
- obsługuje 3 osie z interpolacją liniową
- dwa niezależnie generowane sygnały PWM,
- każda oś ma dedykowane 2 krańcówki (+ i -)
- obsługa 2 przekaźników (lub dwóch innych wyjść)
- oddzielna obsługa E-Stop,
- obsługa 3 wejść binarnych (które np. mogą posłużyć do pulpitu sterującego - START, PAUZA, STOP).
Sterownik jest stałoprędkościowy (brak rozpędzania i hamowania), ale to można ominąć programistycznie, jak będzie potrzeba. Poniżej na zdjęciach przedstawiam ten sterownik. Jestem także po pierwszych testach z ploterem termicznym. Testy wyszły znakomicie - dużo lepiej, niż się spodziewałem. Po pierwsze - na słuch - silniki grają zupełnie inaczej, niż w sterowaniu przez LPT (STEP2CNC). Po prostu "świetna muza". Swoją drogą chyba ją kiedyś nagram.
Dlaczego "light" - bo będą co najmniej 2 wersje sterownika mikroprocesorowego. Druga - znacznie bardzie rozbudowana (4-osie, pełna interpolacja liniowa i kołowa, rozpędzanie i hamowanie, max. częstotliwość do 400 KHz, 8 wejść i wyjść itd.) - powstaje właśnie. Opisuję to w innym wątku.
Oprogramowanie - TAPPER light
Komunikacja ze sterownikiem odbywa się przez USB, a wysterowaniem zajmuje się najnowszy nasz program Tapper Light (interface zbliżony do STEP2CNC). Oprogramowanie napisałem tak, by było bliźniacze (bardzo podobne) do mojego STEP2CNC. I na tym się podobieństwa praktycznie kończą. Oprogramowanie jest nowe i napisane od początku specjalnie dla tego sterownika mikroprocesorowego. Poniżej pokazuję zrzuty ekranu pierwszej wersji nowego oprogramowania, które jest przeznaczone do współpracy z tym sterownikiem.
Oczywiście planuję pełną integrację z eduCADem, jak to zrobiłem już przy oprogramowaniu dla ploterów termicznych.
Tapper light będzie świetny do następujących zastosowań: plotery termiczne, rysujące, tnące, plazmowe, grawerki.
Podsumowując: działa niezwykle stabilnie, potrafi generować wystarczającą ilość impulsów na sekundę - idealny do wykorzystania w ww. maszynach.
Poniżej zdjęcia sterownika i aplikacji w sterowaniu ploterem termicznym. Wersja oprogramowania eduCAD 2.x TERM + Tapper light - dla plotera termicznego już jest.
Mam zamiar zrobić wiele wersji oprogramowania: do laserów, frezarek, maszyn pracujących głowicą z nożem wibracyjnym, plazmy, grawerek wymagających fontów jednoelementowych, a nawet ploterów tnąco-rysujących, itd. Siłą zestawu będzie jego niezwykła uniwersalność i możliwość pracy w dwóch trybach: prostym - typu narysuj i wykonaj i zaawansowanym - z edycją g-kodu. W trybie uproszczonym użytkownik nie będzie nawet wiedział, że takie coś jak g-kody istnieje (bo i po jaką cholerę). Oczywiście będzie się można przełączać z trybu uproszczonego w tryb rozbudowany w dowolnym momencie.
Czekam na pytania i pozdrawiam, PR
Przedstawiam projekt o nazwie TAPPER light (dlaczego light - o tym później). Projekt ten to mikroprocesorowy sterownik USB, którego sercem jest procesor ARM7, do sterowania 3-osiową - z pełną interpolacją, dowolną obrabiarką CNC + oprogramowanie sterujące.
Wykonanie:
Zdjęcie gotowego sterownika pokazano poniżej.
- procesor ARM 7 (32-bit) z 4 MB pamięcią zewnętrzną,
- komunikacja przez USB,
- częstotliwość generacji sygnału 25 kHz z możliwością płynnej regulacji od -95% do +50%, czyli od 1250 Hz do 37.5 KHz - zmiana dynamiczna w trakcie pracy sterownika,
- obsługuje 3 osie z interpolacją liniową
- dwa niezależnie generowane sygnały PWM,
- każda oś ma dedykowane 2 krańcówki (+ i -)
- obsługa 2 przekaźników (lub dwóch innych wyjść)
- oddzielna obsługa E-Stop,
- obsługa 3 wejść binarnych (które np. mogą posłużyć do pulpitu sterującego - START, PAUZA, STOP).
Sterownik jest stałoprędkościowy (brak rozpędzania i hamowania), ale to można ominąć programistycznie, jak będzie potrzeba. Poniżej na zdjęciach przedstawiam ten sterownik. Jestem także po pierwszych testach z ploterem termicznym. Testy wyszły znakomicie - dużo lepiej, niż się spodziewałem. Po pierwsze - na słuch - silniki grają zupełnie inaczej, niż w sterowaniu przez LPT (STEP2CNC). Po prostu "świetna muza". Swoją drogą chyba ją kiedyś nagram.
Dlaczego "light" - bo będą co najmniej 2 wersje sterownika mikroprocesorowego. Druga - znacznie bardzie rozbudowana (4-osie, pełna interpolacja liniowa i kołowa, rozpędzanie i hamowanie, max. częstotliwość do 400 KHz, 8 wejść i wyjść itd.) - powstaje właśnie. Opisuję to w innym wątku.
Oprogramowanie - TAPPER light
Komunikacja ze sterownikiem odbywa się przez USB, a wysterowaniem zajmuje się najnowszy nasz program Tapper Light (interface zbliżony do STEP2CNC). Oprogramowanie napisałem tak, by było bliźniacze (bardzo podobne) do mojego STEP2CNC. I na tym się podobieństwa praktycznie kończą. Oprogramowanie jest nowe i napisane od początku specjalnie dla tego sterownika mikroprocesorowego. Poniżej pokazuję zrzuty ekranu pierwszej wersji nowego oprogramowania, które jest przeznaczone do współpracy z tym sterownikiem.
Oczywiście planuję pełną integrację z eduCADem, jak to zrobiłem już przy oprogramowaniu dla ploterów termicznych.
Tapper light będzie świetny do następujących zastosowań: plotery termiczne, rysujące, tnące, plazmowe, grawerki.
Podsumowując: działa niezwykle stabilnie, potrafi generować wystarczającą ilość impulsów na sekundę - idealny do wykorzystania w ww. maszynach.
Poniżej zdjęcia sterownika i aplikacji w sterowaniu ploterem termicznym. Wersja oprogramowania eduCAD 2.x TERM + Tapper light - dla plotera termicznego już jest.
Mam zamiar zrobić wiele wersji oprogramowania: do laserów, frezarek, maszyn pracujących głowicą z nożem wibracyjnym, plazmy, grawerek wymagających fontów jednoelementowych, a nawet ploterów tnąco-rysujących, itd. Siłą zestawu będzie jego niezwykła uniwersalność i możliwość pracy w dwóch trybach: prostym - typu narysuj i wykonaj i zaawansowanym - z edycją g-kodu. W trybie uproszczonym użytkownik nie będzie nawet wiedział, że takie coś jak g-kody istnieje (bo i po jaką cholerę). Oczywiście będzie się można przełączać z trybu uproszczonego w tryb rozbudowany w dowolnym momencie.
Czekam na pytania i pozdrawiam, PR
- Załączniki
-
- Image4.jpg (57.72 KiB) Przejrzano 2214 razy
-
- Image3.jpg (41.63 KiB) Przejrzano 2190 razy
-
- Image2.jpg (36.76 KiB) Przejrzano 2216 razy
-
- Image1.jpg (42.91 KiB) Przejrzano 2224 razy
-
- Sterownia.
- tapper2.jpg (43.66 KiB) Przejrzano 2234 razy
-
- Tapper light - odsłona pierwsza.
- tapper1.jpg (60.1 KiB) Przejrzano 2288 razy
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
Tagi:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
No właśnie znając protokół komunikacji, mozna przygotować np. linuksowy moduł, spełniający w mniejszym czy większym stopniu funkcje tej DLL.Piotr Rakowski pisze:Protokół nic Ci nie da, bo interpretacją plików i transmisją zajmuje się specjalizowana dll-ka napisana wyłącznie pod Windowsy.
Nie mam oczywiście zamiaru niczego panu sugerować, spytałem z ciekawości.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Ta DLLka jest dość generyczna - poza wątkami nie ma tam prawie nic specjalnego dla Windows. To co jest jej siłą to konwersja wektorów na "pseudo wektory" - zestawy liczb które wpasowują się w specyfikę jednostki arytmetycznej ARM'a ( co by obliczenia dla każdego kroku były jak najmniejsze). Dlatego też oprócz całkiem oczywistych poleceń typu start/stop/zatrzymaj/kontynuuj są po prostu "wyślij plik wykonwaczy"x pisze:No właśnie znając protokół komunikacji, mozna przygotować np. linuksowy moduł, spełniający w mniejszym czy większym stopniu funkcje tej DLL.
Trochę szkoda że Borland porzucił Kylix'a, wtedy może by powstała Linuksowa wersja Step'a

-
- Kontakt:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
w końcu ktoś coś ruszył z tymi sterownikami których plany się ciągną kilku osobom od lat
Gratuluję Panie Piotrze i chylę czoło.
Sam właśnie wracam do mojego projekciku z przed roku w wersji mini
... mam nadzieję, że za tydzień podaruję wybranym forumowiczom do testów - o ile nadal będą chętni na ubogą wersję kontrolerka powoli rozwijanego dopiero wraz z moim wolnym czasem
......

Sam właśnie wracam do mojego projekciku z przed roku w wersji mini