Witam,
Może wiecie czy jest jakakolwiek możliwość programowania osi "Z" na takim sterowniku (nawet przez ręczne napisanie kodu) ?
Maszyna to Eckert COMBO PRO-X. Mamy głowicę do WATERJET-a i do plazmy ale plazma nie jest zamontowana i chciałem wykorzystać tą głowicę do innych czynności ale do tego potrzebne jest programowanie osi "Z" (bądź inne precyzyjne ustawienie jej). Z pulpitu można tylko ustawić mniej więcej a chciałbym mieć możliwość zadania wartości "Z". Próbowałem dopisać do kodu CNC ruchy w osi "Z" ale maszyna zupełnie pomija to co dopisałem.
Z góry dzięki
CNC ECS 872
Czy da się zaprogramować oś "Z"
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 2
Re: CNC ECS 872
Odświeżę temat i zapytam o coś innego, mógłby ktoś napisać jak w takim sterowniku zmienić programowanie z absolutnego na przyrostowe. Najlepiej prosiłbym o fragment kodu.
Dzięki
Dzięki
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Re: CNC ECS 872
Jak najbardziej istnieje możliwość zmiany programowania z absolutnego na przyrostowe. Ścieżka cięcia dla naszych maszyn jest zgodnie z G-kodem który opisany jest w normie ISO. Domyślnie kod jest absolutny, aby przejść na programowanie przyrostowe na początku kodu należy umieścić instrukcję G91.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Re: CNC ECS 859
cześć, potrzebuję twojej pomocy, to jest maszyna cnc ecs 859 po tym, jak odniesienie zostało wykonane, używa tylko tabeli 1400 mm
i zgłasza limit, jak wyregulować współrzędne normalnego chodzenia, ponieważ jest to 6000x2000