Poszukuje postprocesora heidenhain DO MASTERCAMA X
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 2
Poszukuje postprocesora heidenhain DO MASTERCAMA X
Potrzebuje postprocesora heidenhain do masterama X.Maszyna to Maho 600T.Temat wrzuciłem tez na Heidenhain ale tam mały odzew.Moj e-mail [email protected] .Z góry dziekuje i pozdrawiam!
Tagi:
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
ja też bym poprosił jeśli można [email protected]
[ Dodano: 2008-12-30, 19:56 ]
Witam! Gdyby ktoś miał posta dla surfcama na heidenchaina to prosił bym o kontakt
[email protected]
[ Dodano: 2008-12-30, 19:56 ]
Witam! Gdyby ktoś miał posta dla surfcama na heidenchaina to prosił bym o kontakt
[email protected]
-
- Stały bywalec (min. 70)
Witam, o którą wersję Mastercama chodzi?
Postprocesora jako takiego sie nie instaluje, trzeba go wgrać do odpowiedniego katalogu w Mastercamie. W starszych wersjach, do wersji 9 sprawa właściwie na tym sie kończy. Czasami należy jeszcze ustawiać ścieżki dostępu w postprocesorze. W systemie Mastercam należy w ustawieniach wskazać plik postprocesora jako domyślny dla danej obrabiarki. W wersjach X sprawa jest bardziej skomplikowana, trzeba dodatkowo definiować maszynę. Dla pełnego i poprawnego działania należy mieć co najmniej trzy pliki:
1. plik postprocesora (*.pst) na dany typ sterownika (wgrywa sie go do katalogu mcamx\mill\pst
2.plik związany z maszyną (*.mmd)
3. *.control
Dwa ostatnie wgrywa sie do katalogu mcamx\cnc_machines
Dwa ostatnie pliki można również zdefiniować bezpośrednio M-camie korzystając z zakładki Settings(ustawienia)\ Machine Definition Menager( po polsku chyba Definicja maszyny)
Settings(ustawienia)\ Control Definition Menager( po polsku chyba Definicja ukladu sterowania)
Jak to wszystko zrobisz pozostaje to właściwie poustawiac korzystając z zakładki
Settings(ustawienia)\ Configuration.
Mam nadzieję, że choc trochę pomogłem.
Postprocesora jako takiego sie nie instaluje, trzeba go wgrać do odpowiedniego katalogu w Mastercamie. W starszych wersjach, do wersji 9 sprawa właściwie na tym sie kończy. Czasami należy jeszcze ustawiać ścieżki dostępu w postprocesorze. W systemie Mastercam należy w ustawieniach wskazać plik postprocesora jako domyślny dla danej obrabiarki. W wersjach X sprawa jest bardziej skomplikowana, trzeba dodatkowo definiować maszynę. Dla pełnego i poprawnego działania należy mieć co najmniej trzy pliki:
1. plik postprocesora (*.pst) na dany typ sterownika (wgrywa sie go do katalogu mcamx\mill\pst
2.plik związany z maszyną (*.mmd)
3. *.control
Dwa ostatnie wgrywa sie do katalogu mcamx\cnc_machines
Dwa ostatnie pliki można również zdefiniować bezpośrednio M-camie korzystając z zakładki Settings(ustawienia)\ Machine Definition Menager( po polsku chyba Definicja maszyny)
Settings(ustawienia)\ Control Definition Menager( po polsku chyba Definicja ukladu sterowania)
Jak to wszystko zrobisz pozostaje to właściwie poustawiac korzystając z zakładki
Settings(ustawienia)\ Configuration.
Mam nadzieję, że choc trochę pomogłem.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Czy ktos ma mozliwosc udostepnienia podprocesora do heidenhain TNC 42613 albo TNC 430
Jezeli tak, to prosze o kontakt na email [email protected]