Laser Kimla 4kw.- Cięcie tlenem grubych blach
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Laser Kimla 4kw.- Cięcie tlenem grubych blach
Witam,
Jestem nowy na forum, dlatego wszystkich serdecznie witam. Nowy również jestem w obsłudze wypalarki laserowej marki Kimla.
Zwracam się do Was z prośbą o pomoc. Byłbym wdzięczny za podpowiedzi na jakich ustawieniach ciąć Fe #20. Producent niestety nie zaopatrzył maszyny w takowy szablon. Bardzo duże problemy miałem przy paleniu nieco cieńszych, 15 oraz 16 ale po zwiększeniu ciśnienia gazu i zmianach w charakterystyce wpalenia jakoś udało się przeciąć te grubości, aczkolwiek jakość nieco poniżej oczekiwań ( chociaż tutaj pewnie jakość blachy swoje zrobiła).
Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Jestem nowy na forum, dlatego wszystkich serdecznie witam. Nowy również jestem w obsłudze wypalarki laserowej marki Kimla.
Zwracam się do Was z prośbą o pomoc. Byłbym wdzięczny za podpowiedzi na jakich ustawieniach ciąć Fe #20. Producent niestety nie zaopatrzył maszyny w takowy szablon. Bardzo duże problemy miałem przy paleniu nieco cieńszych, 15 oraz 16 ale po zwiększeniu ciśnienia gazu i zmianach w charakterystyce wpalenia jakoś udało się przeciąć te grubości, aczkolwiek jakość nieco poniżej oczekiwań ( chociaż tutaj pewnie jakość blachy swoje zrobiła).
Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Re: Laser Kimla 4kw.- Cięcie tlenem grubych blach
4kW fiber na 20mm to trochę za mało. Zalecane jest 6kW do takiej grubości.
Co prawda da się ciąć 20mm na 4kW ale jest to na granicy rozsądku i musi być bardzo dobra blacha.
Można by zmienić głowicę na F200, wtedy grube idą lepiej ale wiadomo, koszty, no i cienkie wtedy cierpią. Coś za coś.
Co prawda da się ciąć 20mm na 4kW ale jest to na granicy rozsądku i musi być bardzo dobra blacha.
Można by zmienić głowicę na F200, wtedy grube idą lepiej ale wiadomo, koszty, no i cienkie wtedy cierpią. Coś za coś.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Witam. Również jestem nowy na forum i miło mi że jest ktoś kto również używa lasera Kimla. Jeśli chodzi o schemat palenia 20 mm Fe to napisz do kimli nie powinno być problemu z dostarczeniem od nich ustawień o ile stwierdzą że na 4000W jest ot możliwe. U nas w firme mamy 6000 W ale jeszcze 20 nie paliłem.
Ps. mam małe pytanie czy testowaliście już palenie cieńszych blach 5,6 mm tlenem?
Ps. mam małe pytanie czy testowaliście już palenie cieńszych blach 5,6 mm tlenem?
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Jak na razie 20 odpuszczona, męczymy 15 i 16 ... u Was też na fabrycznych ustawieniach ogniskowa ustawiona jest wysoko nad blachą ?? u mnie wysokość dyszy nad materiałem - 2, ogniskowa - 3,5 ... jak na razie efekty palenia dość mizerne...
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
Hej, u nas w pracy tez mamy fiber 4kw tylko ze od LVD, ale źrodło pewnie to samo od IPG i glowica precitec. Dobrej jakosci blacha 20 tnie sie zadziwijaco ladnie ale to tylko jak przywiezli go do nas i robili testy do odbioru maszyny. Od tamtej pory 20 palilem tylko raz, ale 15/16 dosc czesto sie zdaza i jest niezle. We wtorek podejze jakie parametry sa u nas zapisane i dam znac 

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
15-16 nie cięliśmy już ze 3 lata . Jeszcze wtedy było to przebicie impulsowe .(częste wybuchy tzw.) jak będę miał chwile to po testuję to dam znać
(przebicie od tzw. strzała)

Nie martw się że jest źle , zawsze może być gorzej ... .